bokrecensioner boktips     
Hem | Sök böcker | Lägg till ny bok | Topplistor | Länkar | Kontakta oss | Bli medlem |
  Logga in

Samma Författare:
Färdas på en blick
Skynda skynda, kom och..
Liknande böcker:
Mistrals dotter
 J. Krantz
The Orchardist
 A. Coplin
Den eviga elden
 K. Follet
Natt över Oslo
 M. Fors
Det förlorade barnet
 E. Ferrante
Den som stannar, den s..
 E. Ferrante
Flicka försvunnen
 S. Lövestam
Nejlikmusslan
 B. Martin
Natt i Bombay
 L. Bromfield
Domens dag
 R. Olofsson

Välj Genre
Roman
Historisk Roman
Deckare
Thriller
Fantasy
Science-Fiction
Ungdomsbok
Biografi
Fakta
Klassiker


     

Timme noll

 
Författare: Lotta Lundberg
Genre: Roman
Utgivningsår: 2014
ISBN: 9789127139701
 

KÖP PÅ CDON.COM


Direktlänk till boken hos Bokus


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen


Berlin 1945. Författaren Hedwig Lohmann är på väg ut ur den sönderslagna staden till ett kloster. Något år tidigare har hennes dotter gjort en helvetesvandring. Var finns hon nu, flickan som hon lämnade bort? Lever hon?

2005. Ingrid har gett upp sin praktik för att flytta till skärgården och bli prästfru. Maken är sjuk och kräver hennes omsorger. Men på ön finns också Hanna, författaren som Karl Erik verkar komma allt närmare.

1983. Isa klipper sönder sin docka och hamnar som tonåring hos en psykolog. En dag bestämmer hon sig för att göra Det Stora Terapispelet med stakar, hjärtan och kors. Om man hamnar på fel ruta får man gå i Kaos, men det finns sätt att laga världen.

Skickligt flätar Lotta Lundberg ihop tre röster. Timme noll betecknar krigsslutet, men också en mänsklig erfarenhet av att stå i sin egen ruin. Vad får en kvinna göra? Vad är det mest förbjudna? Får man som människa en ny chans när det allra värsta redan har hänt?

Medelbetyg: 3 (2 röster)

  » Skriv egen recension «
Betygsätt:

Bli medlem få boktips baserat på dina betyg.
Bok recensioner av Timme noll :


okidoki 2015-05-23 15:54
Vi befinner oss i huvudet på tre olika kvinnor. De är alla mycket självupptagna. Det hela blir i längden mycket tråkigt. Slutar halvvägs i ren självbevarelsedrift och all moralism till trots.
Betyg 2

d@ddydj 2015-08-10 13:29
För ett par år sedan läste jag Styrons "Sophies val". Vad Sophie tvingades att välja mellan var antingen att låta båda sina barn gasas ihjäl eller låta ett av barnen överleva, ett ultimatum bortom mänsklig fattbarhet. Resten av sitt liv slets hon av skuld för sitt val. Det är till Sophie mina tankar går när jag läser "Timme noll", en roman som handlar om vilket ansvar vi bär mot våra barn, mot våra partners och mot oss själva.

"Timme noll" handlar om tre kvinnor vid olika tidpunkter. Vi får följa Hedwig vid andra världskrigets slut (även känt som timme noll) som hade offrat sin dotter för sin egen säkerhet, Isa som blev lämnad av sin mamma som valde att satsa på karriären på andra sidan jordklotet och Ingrid som inser att hon glömt vem hon är när hennes man, som varit hennes allt, drar sig undan mer och mer.

Det är en bok om moraliska skyldigheter. Får man som förälder svika sina barn för att satsa på sig själv, för att rädda sig själv? Har man rätt till att vara missunnsam mot ens partner när man av fri vilja uppoffrat vad som var en stor del av ens liv?

Svek blir den röda tråden i "Timme noll". Den svikne som försöker ta sig vidare, svikaren som knappt är medveten vad denna har vållat. Och bakom själva sveket ligger ett val över vilket ansvar man tror sig ha. Har jag någon skyldighet? Är det i sådana fall mot den andra? Eller kanske mig själv? Svar som vi som läsare ofta har i förväg, varför skulden mot svikaren blir total och vår förtröstan gentemot den svikna desto större.

"Timme noll" började svagt och det var svårt att ana sig vilken väg boken skulle ta. Men helt plötsligt började man ana konturer till en fängslande ramberättelse som var svår att släppa greppet om.
Betyg 4

Skriv egen bokrecension till Timme nollKÖP PÅ CDON.COM


 


Köp boken som film på cdon: