bokrecensioner boktips

Båten

Författare: Lotta Lundberg
Genre: Roman
Ämnesord: psykologi, kultur, äventyr
Utgivningsår: 2022
ISBN: 9789127175617


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen
Medelbetyg: 4 (1 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Båten :
2023-02-23 21:25
Sex svenska kvinnor samlas i Kapstadens hamn för att segla över Atlanten. De är fullständiga främlingar för varann. Vad driver dem, äventyrslust, en vilja att visa att kvinnor kan eller är det en flykt och ett sökande efter frihet? Att en rent kvinnlig besättning ska lyckas förpliktigar. Hur klarar de isoleringen, samarbetet och kampen mot elementen? Värme och stiltje kan vara lika illa som hård vind och sjösjuka. Så småningom närmar de sig Brasiliens kust men då tar resan en oväntad och dramatisk vändning...

Lundberg har skrivit en riktigt bra berättelse om de psykologiska, praktiska och sociala konsekvenserna av att samla sex personer isolerade på en fjorton meter lång båt. Intressant är också att fem av de sex kvinnorna är 50+, det är inga ungdomar som tar sig an strapatserna. Karaktärerna känns trovärdiga liksom de konflikter som uppstår. Ingen är god eller ond, alla har sina ups and downs. Trots det feministiska anslaget upplever jag att de beter sig ungefär som män skulle gjort i samma situation. Som en av kvinnorna sa "när allt skiter sig, jag mår dåligt och huvudet snurrar brukar jag tänka; vad hade en man gjort i det här läget?"
Mindre bra är att författaren låter kaptenen göra så stor sak av att det är en rent kvinnlig besättning som krossar världshaven. Tror inte alls att det är unikt utan att det hänt många gånger de senaste 20-30 åren. Författaren står bakom de feministiska målen om kvinnors rättigheter och lika värde men är kritisk till ideologin och jargongen.

Segelbåten är välutrustad och här nämns ett antal tekniska termer som författaren avstår från att förklara närmare. Vilket jag tycker att hon gör rätt i, det hade blivit både väl tekniskt och nördigt att förklara allt, och man behöver inte ha seglat själv för att hänga med. Karaktärerna är helt anonyma från början, läsaren får lära känna dem under resans gång. Möjligen med undantag för kaptenen den mystiska och mytiska kvinna som kallar sig Parvani. Henne skulle jag velat veta lite mer om. Slutet är lite rumphugget men jag förstår hur författaren tänker. Men det är en bra bok, bara läs!
Betyg 4Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Båten
Liknande böcker:
Aldrig ensam
 Å. Hellberg
Sången om Akilles
 M. Miller
Lajja - Skammen
 T. Nasrin
Fasader
 V. Höglund
Bitterfittan 2
 M. Sveland
Benny älskar baklava
 M. Jisander
Lektioner
 I. McEwan
Vill du veta?
 N. Erlick