bokrecensioner boktips

En midsommarnattsdröm

Författare: Arne Dahl
Genre: Deckare
ISBN: 9170015155


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

Det är under en enda het, laddad midsommarvecka som Arne Dahls sjätte fristående kriminalroman i sviten om A-gruppen utspelar sig. En gästarbetande polsk sjuksköterska yxmördas, en tv-chef skjuts ihjäl efter premiären på en dokusåpa, ett tilltänkt ''hedersmord'' tar en oväntad vändning. Och till slut blir allt väldigt personligt.

En midsommarnattsdröm förenar det bästa av det vi har lärt oss att förknippa med Dahl: stilens tryck, karaktärernas liv, intrigens överraskningar, samhällskritikens kraft och humorns beska svärta - den här gången med en tillsats av lätt magisk midsommarerotik.

''...Arne Dahl är den klart mest underhållande av alla svenska kriminalförfattare. Han är inte bara en suverän intrigmakare, han har dessutom en i genren sällsynt humor av det slag som inte utesluter seriös samhällskritik, satiriskt turnerad.''
Nils Schwarts, Expressen

Medelbetyg: 3,45 (11 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av En midsommarnattsdröm :
2004-07-27 14:46
Den här boken har jag lyssnat på som cd-bok med Torsten Wahlund som uppläsare. En liten petitess som dock kan vara nog så irriterande är att Wahlund uttalar vissa ord och ortsnamn felaktigt. Han ger sig också på konststycket att återge bokens dialoger på respektive persons dialekt, vilket kan bli ganska lustigt ibland. Som när en dalmas, en finne och en göteborgare står och pratar med varandra...

Jag har inte tidigare kommit i kontakt med A-gruppen, så som polisavdelningen kallas där bokens huvudpersoner arbetar. Till en början är det svårt att hålla i ordning på bokens flera centrala personer, plus att det är ett flertal mord som begåtts och som ska undersökas. Efter ett tag när man lärt känna personerna lite bättre inser jag att Arne Dahl faktiskt har koll på det han skriver om. Det blir spännande och i sin helhet är det här en helt okej deckare.
Betyg 3
2005-07-22 23:12
Den sjätte delen om poliserna i A-gruppen. Arne Dahl har som vanligt lyckats skriva en riktigt bra deckare.

Men läs böckerna i rätt ordning! I sviten av Arne Dahls kriminalromaner om Paul Hjelm och A-gruppen ingår Ont blod (1998), Misterioso (1999), Upp till toppen av berget (2000), Europa Blues (2001), De största vatten (2002), En midsommarnattsdröm (2003) och Dödsmässa (2004).
Betyg 4
2005-12-28 21:53
En helt OK bok. Har inte läst övriga böcker i denna svit, vilket säkerligen är en miss. Fastnade aldrig riktigt för boken, men tråkig blev den aldrig.
Betyg 3
2008-08-04 09:25
Flera fall binds ihop till ett enda stort i mitt tycke inte så värst trovärdigt, men det har jag överseende med då författaren skriver så ljuvligt och roligt!
Betyg 4
2009-02-09 19:38
Detta var en av de bättre böckerna i serien så långt. Bra intrig om än lite långsökt. (Men är det inte ofta det i böckernas värld??)
Betyg 4
2009-05-20 09:42
Sjätte delen i sviten, jag tappade intresset för A-gruppen i coh med bottennappet Europa Blues. Därför har jag sen inte läst Arne Dahl på länge.

Men det här är faktiskt en riktigt bra deckare. Jag gillar att han väver samman historierna till en enda och jag gillar att det är fokus på samhället och logiskt polisarbete, istället för tröttande action. Kom på mig själv att önska att tågresorna till jobbet skulle vara längre....
Betyg 4
2009-07-07 20:51
Handlingen spretade åt olika håll men Arne Dahl lyckas ganska väl knyta samman de lösa trådarna.Underhållande och satirisk.Språket är förstås i en klass för sig.Det blir en svag fyra.
Betyg 4
2009-07-19 14:18
Ännu en bra deckare med A-gruppen som huvudpersoner. Intrigen är långsökt men med en bra upplösning.
Betyg 4
2012-03-05 22:55
Min första Arne Dahl. Intressant.
Förväntningarna var ganska stora efter allt man hört och jag kan inte påstå att jag blev besviken. Tempot är inledningsvis lågt men samhällskritiken som strilar är imponerande. Man fattar liksom tycke för författaren ganska tidigt och det höjer faktiskt läsvärdet.

För mig, som oftast läser moderna amerikanska main-streamthrillers är detta verk det första svenska som anammat stilen. Historien, som består av flera enskilda fall, är ohyggligt raffinerad. Sakta framgår ett mönster och de spridda trådarna flätas ihop till en koncentrerad final.
Helt enligt skolboken i teorin. Ett proffsjobb.

Problemet med detta upplägg är att man får allt serverat i tur och ordning. När i princip varje bifigur bidrar till den hela bilden lämnas inget kvar för läsaren att tolka. Genom att skala bort det utredningsarbete som inte leder någonstans skapas en skyddad stig för läsaren att följa. När den väl är spikad klär man sedan in historien i personliga kostymer med allehanda filosofiska utsvävningar.
Resultatet blir bra men lämnar ett ganska blekt avtryck.

Hur som helst är den klart läsvärd.
Betyg 3
2020-06-04 12:24
Midsommarveckan. Semestern är snart här. Det borde vara lugnt men för A-gruppen blir midsommarveckan intensiv.
En gästarbetande polsk sjuksköterska yxmördas. En programansvarig tv-chef skjuts ihjäl och ett tilltänkt hedersmord tar en oväntad vändning. A-gruppen tillkallas.
En av A-gruppens medlemmar anklagas för ett brott i det förflutna.
Spännande, intressant historia.
Bok nummer sex.
Betyg 3Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till En midsommarnattsdröm
Liknande böcker:
Mord på Allhelgonadagen
 A. Christie
Havsörnens skrik
 K. Smirnoff
Dödsmärkt
 P. James
Pistolen
 b. rai
Dött vatten
 A. Cleeves
Avslöjerskan
 S. Isaacs
Amason
 M. Kallentoft
Onda drömmar
 A. Jansson
Bakom blå ögon
 R. Ivener