bokrecensioner boktips

Vita tänder

Författare: Zadie Smith
Genre: roman


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

När Archie Jones försöker ta sitt liv i sin Cavalier Musketeer nyårsmorgonen 1975 men förhindras av en slaktare (som ogillar att sådana saker utspelar sig framför hans affär när han väntar en morgontidig leverans) så förändras Archies liv för all framtid. Han kliver ur sin bil och vandrar förvirrad och tyngd av sitt nyligen kraschade äktenskap in på en efterfest där han möter den svindlande vackra jamaicanskan Clara Bowden. Hon är 19, han är 47. Hon är en bra bit längre än honom och saknar sina framtänder efter en motorcykelolycka. Sex veckor senare är de gifta.

Så inleds Vita tänder, succéromanen som utspelar sig framför allt i en myllrande del av norra London. I denna multikulturella stadsdel möts medlemmar av familjerna Jones, Iqbal och Chalfens, och trots alla olikheter - hudfärg, religion, bakgrund - så vävs dessa egenartade människors liv samman och bildar en varken smärtfri eller förutsägbar berättelse. En mäktig och sprakande historia som är oavbrutet underhållande.
Medelbetyg: 3,42 (24 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Vita tänder :
2003-09-22 14:33
När jag läste denna bok tyckte jag att den var himla bra, men konstigt nog kommer jag inte ihåg mycket av den nu. Kanske för att jag har läst så mycket annat efter den...Det är dock en historia som sprider både värme och glädje. Det är kul och intressant att läsa om de konstigheter som kan uppstå när olika kulturer möts.
Betyg 4
2003-11-26 16:37
En annorlunda historia mellan människors möte i en stad som rymmer många själar och kulturer!

Personligen blev jag lite besviken på boken...
Betyg 3
2004-01-13 15:07
Läste den på engelska men tycker att den är så rörig och blev så besviken att jag inte ens läste ut den, ska försöka ge den en chans till nån dag. Tror många köper den för att den hamnade på topplistor men jag förstår inte varför?
Betyg 1
2004-05-01 23:36
Rätt bra. Svar att komma in i då den var seg och många personer i olika tidsperioder att hålla reda på. Men den växte efter hand när man lärde känna de olika karaktärerna. Och slutet och upplösningen av historien var faktiskt mycket bra! Liksom så där hysteriskt virrigt.
Betyg 3
2004-05-06 20:26
Mycket välskriven och intelligent bok om kultur- och generationsklyftor i London, samt om ödets oväntade nycker. Boken är hela tiden väldigt underhållande men stämmer samtidigt till eftertanke.
Betyg 4
2004-06-21 18:29
otroligt bra i början, men efter ett tag tycker jag att den blev oerhört seg. tyvärr.
Betyg 3
2004-07-11 20:26
En väldigt bra, rolig och intelligent bok.
Betyg 5
2004-07-22 14:26
En dykning i olika kulturer skulle jag vilja kalla det. (Inte djupdykning...) Tre familjer är inblandade. Jehovad vitnen från Jamaica, muslimer från Bengalen, och ateister från England. Dessa möts o de blir både mer o mindre katastrof. Mig tilltalade inte boken. Tråkig var den rent utsagt. Den hände aldrig något. O vem är intresserad av övre medelålders deppande män? Nån så klart men inte jag. Kankse släktskildringar inte är något för mig i alla fall. Vita tänder påminde mig om mardrömstråkigamisserabla boken Jadekatten av Suzanne Brögger. O det där med med vita tänder i boken orkade jag inte heller fundera på.
Betyg 3
2004-07-22 14:56
Denna bok tog mig en evighet att läsa ut. Jag hoppades hela tiden på att det skulle hända NÅT spännande men författaren kommer liksom aldrig till skott. Jag förväntade mig en större läsupplevelse, tyckte inte ens att den var speciellt humoristisk. Det är för mig en gåta att den blev så omtalad och hyllad när den kom. Då tycker jag att Autografjägaren av samma författarinna är mycket bättre.
Betyg 2
2004-07-22 23:34
Svår att ta sig in i, ganska seg att läsa men otroligt bra när man inser vad man har läst vilket inträffar under de fem sista sidorna!
Betyg 4
2004-08-04 17:19
Väldigt bra bok, men man måste nog läsa den på engelska för att den rätta känslan ska infinna sig (tror jag, jag har inte läst översättningen). Miljön är en viktig del av upplevelsen, men det är också imponerande hur Zadie Smith har lyckats väva ihop en så brett upplagd historia med en mängd sidoteman. TV-serien var också helt ok.
Betyg 5
2005-08-05 15:04
Början av boken är fantastiskt rolig medan slutet förklarar den ökade islamistiska terrorn i väst. Delar av boken är litet flummiga men helheten är bra.
Betyg 4
2007-02-23 16:07
Boken har tio huvudpersoner och några stycken sidofigurer, och problemet är att långt ifrån alla är intressanta, eller är med om intresseväckande händelser. Min läsglädje har varit vacklande; ena kapitlet kunde jag läsa med stor aptit, nästa kapitel var segt och tråkigt. Vissa personer förblev väldigt platta för mig. Slutet var lite tvärt, fast det var kul att alla för en gångs skull fanns på samma plats. En svag trea.
Betyg 3
2008-01-11 11:24
Håller med Martin här ovanför. Levande kulturskilndring, spännande historia, välskrivet in till sista bokstaven.
Betyg 5
2008-06-24 10:34
Vita tänder är en humorisk roman som tar upp ämnen som öde, ras, kön, historia och kultur. Den utspelas i London, och personerna i romanen är invandrare, muslimer, religösa fanatiker och engelskmän. Det är en bok som är skriven på ett lättsamt och kult sätt men det är inte bara en rolig bok eftersom ämnen som den tar upp är seriösa och viktiga. En riktigt bra bok!
Betyg 4
2008-06-24 15:02
ibland glimmade boken till men mest var den seg...
Betyg 3
2009-02-03 12:10
Nä, den här satte sig inte alls hos mig. Det fanns liksom inget i boken jag kunde hänga upp saker på. Förmodligen har det att göra med hur jag kände mig allmänt den här perioden och jag ska ge Zadie Smith en till chans såsmåningom. Om Skönhet kanske?
Betyg 2
2009-04-26 19:02
rörig, seg ointressant. Och dessutom lång.
Betyg 2Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Vita tänder
Liknande böcker:
Läget under kontroll
 G. C-O Claesson
Små bitar av lycka
 A. Østby
Äkta kärlekar
 T. Jenkins Reid
Smartare smalare snygg..
 G. Furumark
Bye bye äppelpaj
 A. Eklund Lykull
Åh William
 E. Strout