bokrecensioner boktips

Känslan av ett slut

Originaltitel: The Sense of an Ending
Författare: Julian Barnes
Genre: Roman
Utgivningsår: 2011
ISBN: 9789137137209


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

Vinnare av Man Booker Prize 2011

Den nyligen pensionerade Tony Websters liv tar en ny vändning när modern till den gamla flickvännen Veronica efterlämnar ett sällsynt arv - ungdomskamraten Adrian Finns dagboksanteckningar. Under skoltiden i 1960-talets England umgicks de flitigt men allt fick ett abrupt slut när Adrian inledde ett förhållande med Veronica. Kort därefter tog Adrian, endast tjugotvå år gammal, sitt liv.

Fyrtio år senare, när han återser Veronica, går det upp för Tony att han har undertryckt händelser i det förflutna. Det handlar om ordens makt och om vår oförmåga att förutse verkningarna av våra handlingar. Först i efterhand kan vi se helheten. Tony tvingas ompröva sin självbild och rannsaka sitt samvete. Men livet har redan runnit iväg och inget kan göras ogjort.

Julian Barnes skildrar skickligt det mänskliga psykets komplexitet. En psykologisk thriller som utforskar minnets dunklare vrår.

"Julian Barnes 'Känslan av ett slut'är minimalism när den är som bäst. Den engelske mästaren tycks helt enkelt ha beslutat sig för att skriva en riktig fullskalig roman med så få ord som möjligt. ... Barnes balanserar med sedvanlig exakthet på gränsen mellan klarhet och gåtfullhet."
Dagens Nyheter
Medelbetyg: 2,5 (4 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Känslan av ett slut :
2012-06-17 12:59
Duktig författare, han kan verkligen skriva så att jag härdar ut att läsa om denne genomtriste figur som heter Tony Webster. Vi är jämngamla och jag lovar det finns andra sätt att se på livet. Varken road eller rörd lämnar jag denna roman om spilld mjölk. PS Upplösningen är obegriplig DS.
Betyg 3
2012-08-06 12:58
Tyvärr är detta en sådan bok som jag inte gillar. Mycket dravel, försök att låta poetisk, filosofisk och smart utan att det egentlig händer något. Den är välskriven men inte speciellt underhållande. Tur att han i alla fall ger någon slags svar på slutet.
Betyg 2
2012-12-16 13:58
Det är mycket känslor som far runt i den här boken. Allting kommer ikapp till sist. Ord som skrivits kommer fram och ångern över detta kommer att finnas i det närvarande nuet 40 år senare.
Betyg 3
2015-11-15 21:57
Ganska jämntråkig men lämnar mig trots det inte helt oberörd. Handlingen berör känslor som kärlek, åtrå, svartsjuka och skuld. Till vilket pris och vem kan hållas ansvarig för vad?
Betyg 2
Liknande böcker:
Att spegla sig i någon..
 H. Österlund
Falska toner och söta..
 E. Klingberg
En tid för mirakel
 K. Thompson Walker
John Carter och marsfu..
 E. Burroughs
Livet kan börja
 S. OFlanagan
Fågeltribunalen
 A. Ravatn
Djungelrummet
 C. Möller
Att färdas i motvind
 M. Haraldsson
En sekund är jag evig
 M. Gustavsdotter
Samma Författare: