bokrecensioner boktips

Porträtt i Sepia

Författare: Isabell Allende
Genre: Roman
ISBN: 911300963


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

En eftermiddag står femåriga Aurora del Valle i sin farmor Paulinas enorma hus, omgiven av människor som påstås vara hennes familj. Hon förstår inte hur hon hamnat där och varför. Var är mormor och morfar, hennes stora trygghet?
Hon plågas ständigt av mardrömmar och alla tidiga minnen från barndomen är diffusa. Det finns så många hemligheter i familjen del Valle. Om sin far vet hon ännu ingenting och det ska dröja innan de möts. Och det ska dröja ännu längre innan farmor Paulina del Valle berättar för Aurora om det förflutna …Utdrag ur boken:
-Döden...jag menar...blir det snabbt och värdigt? Hur kan jag veta när slutet kommer?
-När ni kräks blod, sir sa Tao sorgset.
Det hände tre veckor senare, mitt ute på Stilla havet, när kaptenen var ensam i sin hytt. Så snart den gamle isbjörnen förmådde stå på benen tvättade han bort spåren efter uppkastningen, sköjde munnen, bytte den nedblodade skjortan, tände sin pipa och begav sig till fartygets stäv. Där stod han och såg för sista gången hur stjärnorna gnistrade på en sammetssvart himmel. Flera sjömmän såg honom och väntade en bit bort med mössorna i hand. När pipan var färdigrökt klev kapten John Sommers över relingen och lät sig ljudlöst falla i havet.

Medelbetyg: 4,33 (6 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Porträtt i Sepia :
2003-11-01 14:58
Lilla Aurora hamnar plötsligt hos sin något känslokalla farmor?
Varför? Många familjen hemligheter kommer att så småningom att uppdagas.
Vem är hon?

Allendes lysande berättarglädje gör oss ånyo påmind!
Betyg 5
2004-02-24 14:36
När jag läst de sista raderna av "Ödets dotter", något av en uppföljare till "Porträtt i Sepia", var jag nära att gråta. Nej, boken slutade inte så sorgligt, men boken slutade. Så hittade jag "Porträtt i Sepia" i en bokhandel, först på engelska (underbar) sedan på svenska (nästan lika underbar).

Det är inte den bästa bok jag har läst, men den ligger klart högt upp på listan.

Allendes berättarförmåga är enorm, hennes texter griper tag i läsaren och det går knappt att förmå sig att stänga boken om kvällen. Med ett målande, både miljö- och känslomässigt, språk och en gripande historia berättar så Allende om Aurora och hennes uppväxt. En lycklig tid, dock fylld av skuggor och frågetecken. Auroras minnen från hennes tidiga barndom är i det närmaste obefintliga, men dess skuggor förföljer henne.
Hennes förflutna behöver berättas, förklaras, begråtas. Hennes liv behöver en början.

Allende vecklar skickligt upp Auroras liv, bit för bit. Både Auroras förflutna och hennes stundande framtid växer fram för läsaren.

Det som gör att boken inte är en solklar femma är att det, trots att jag tycker att det är en underbar bok, känns lite för tillrättalagt ibland. Den förflyter ungefär som jag skulle "vilja" (jfr. Hollywoodfilmer), men inte som det kanske skulle beröra mest och kännas mest verkligt.

"Porträtt i Sepia" är en vacker bok, klart läsvärd för den som tycker om historiska, romantiska romaner!
Betyg 4
2006-03-01 20:40
Välskriven och intressant
Betyg 4
2011-09-25 10:56
En underbar historia i klass med Andarnas hus, Porträtt i Sepia är en berättelse skriven med Isabels Allendes förtrollande språk. Det är allt från ett äventyr, romantik, och en del av Chilles historia, men framför allt handlar det om starka och intressanta kvinnor.
Betyg 5
2012-03-26 17:33
Fortsättningen på Ödets dotter, men så mycket bättre. Nästan lika bra som Andarnas hus.
Betyg 4
2021-04-12 12:18
Detta är en fri efterföljare till "Ödets dotter". Den var riktigt bra och det här är nästan i samma nivå. Isabel Allende är en skicklig berättare och när det gäller kvicka metaforer finns det få i världslitteraturen som kan mäta sig.

Dock är det dystert. Intriger och motgångar ligger latent vilket ger ett dämpat läsvärde. Det är lärorikt, intressant och bitvis gripande, men jag hade uppskattat lite fler ljusglimtar.
Betyg 4Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Porträtt i Sepia
Liknande böcker:
Äppelmåne
 Y. Terjestam
I hundkäxens tid
 L. Olofsson
Sanningen kommer om na..
 M. McFarlane
Kärlek i fem akter
 D. Krien
Koryféerna
 L. Andersson
Peters baby
 G. Jacobson