bokrecensioner boktips     
Hem | Sök böcker | Lägg till ny bok | Topplistor | Länkar | Kontakta oss | Bli medlem |
  Logga in

Samma Författare:
Vägen mot Bålberget
Liknande böcker:
Det som tillhör dig
 G. Greenwell
Every note played
 L. Genova
Gift med en kommunist
 P. Roth
Senton Hart
 A. Earls Davis
Flätan
 L. Colombani
I vargavintern land
 C. Ekbäck
Judas
 A. Oz
Amerikansk pastoral
 P. Roth
Fiskarna i havet
 A. Furmark
Den röda vintern
 A. Furmark

Välj Genre
Roman
Historisk Roman
Deckare
Thriller
Fantasy
Science-Fiction
Ungdomsbok
Biografi
Fakta
KlassikerNorrlands svårmod : roman om ett försvinnande

 
Författare: Therése Söderlind
Genre: Roman
Utgivningsår: 2010
ISBN: 9789146220367
 

KÖP PÅ CDON.COM
Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen


Något hände i Ringarkläppen en septembermorgon för sexton år sedan - något som kom att förändra en familjs liv för evigt.

Anna växer upp i en stökig men kärleksfull omgivning med mor, far och två äldre bröder. I samband med en älgjakt försvinner brodern Charlie spårlöst, vilket blir den utlösande faktorn för familjens sönderfall.

Den sjuåriga Anna blir ensam kvar när marken rämnar. Hon är lillasystern som tvingas bli storasyster i en ny familj. Under uppväxten hanterar hon minnena från Ringarkläppen och sin begynnande sexualitet på sitt eget sätt.

Anna hinner bli ung kvinna innan allt kommer ikapp henne. Det förflutna har då blivit ett garn i vars tåtar omgivningen rycker och nystar tills det kommer upp så oväntade och skrämmande saker att det inte längre går att gömma sig. Vad hände egentligen Charlie? Varför hittade man honom aldrig? Och den andre brodern, vart tog han vägen? Varför var avgrunden så djup och så lockande att Annas mamma och pappa inte kunde värja sig?

Detta är ett familjedrama i norrländsk tappning. På ytan är livet det vanliga - medan livslögnerna, sveket och passionen styr mot katastrofen. Therése Söderlinds Norrlands svårmod är en debut vid sidan av allfarvägen - en mörk och suggestiv spänningsroman.Medelbetyg: 3,5 (4 röster)

  » Skriv egen recension «
Betygsätt:

Bli medlem få boktips baserat på dina betyg.
Bok recensioner av Norrlands svårmod : roman om ett försvinnande :


okidoki 2010-11-10 11:41
Fascinerande läsning. Något överdimensionerad berättelse.
Betyg 3

bokdebutant.se 2011-02-14 15:38
Anna flyttas och får växa upp i sin mosters familj efter hennes bror försvunnit och familjen splittrats. Som ung kvinna beroende i Stockholm börjar hennes förflutna påverka henne mer och mer destruktivt. Med hjälp av kompisen Mirja börjar hon ställa släkt och vänner till svars, och tankarna på tonårstiden och första förälskelse tränger sej på.

Man dras med i historien på något underligt sätt fast det inte är en traditionell deckare eller pageturner. Det är inte svårt att räkna ut vad som hände för 16 år men det är inte poängen med boken. Vad som drar med en på resan är hur det påverkade de runtomkring och hur olika man tolkade händelsen eftersom ingen talade med varandra. Rädslan för vad som kunde vara sant tog över och antaganden fick drastiska konsekvenser.
Karaktärerna har fel och brister och det är vad som gör att dom känns verkliga. Man irriterar sej på Annas barnslighet men kan samtidigt se hur hon alltid fått ursäktat sitt beteende just för vad som hände henne. Hennes resa till att börja mogna är intressant. Det destruktiva beteendet i motsats till väninnan som njuter av att vara den som tar hand om henne och behovet av att bli sedd som tonåring är bra beskrivet. Skammen och uppstudsigheten känns igen och att Söderlind inte ursäktar sin huvudperson är skönt. Hon ska inte ändras till en bättre version av sej själv utan bara kunna förstå bättre, kunna göra bättre val i framtiden, förhoppningsvis.
Betyg 3

mammene 2013-09-22 14:10
Norrlands svårmod, roman öm ett försvinnande, Therése Söderlind.

En spänningsroman om en familj i sönderfall. Det handlar om att söka sanningen och om hur mycket sanning en människa orkar med.
En familj som till en början skulle kunna vara vilken familj som helst lever i en liten by i Norrland, mycket är outtalat i det här hemmet, det kommer att få stora konsekvenser. Äldsta sonen Charlie försvinner under en älgjakt, han går ut i vrede efter ett gräl med sin far. Charlies försvinnande får efterverkningar för hela familjen, det blir mer gräl, misstänksamhet och ännu en familjemedlem försvinner. Till slut är det bara den yngsta dottern Anna kvar som nu får börja ett helt nytt liv, så småningom börjar hon söka sanningen, mycket kom att hända efter den vägen.

Ett mycket spännande relationsdrama om hur en familj faller samman och hur Anna försöker plocka ihop bitarna för att få en förklaring. Författaren ger sig tid att utveckla karaktärerna och deras relationer till varandra, karaktärer som är som människor är mest med både goda och dåliga sidor. Det gör att det inte bara blir en thriller, den blir djupare.

Romanen rör sig i tre tider, när Anna är sju, tretton och 23 år och det gör att spänningen hålls vid liv längre. Visst vill man hela tiden veta vad som hänt och ibland kunde jag bli lite irriterad när det var spännande och man hamnade i en annan tid. Men i det stora hela så fungerade det, för under tiden fick man också god läsning.

Therese har lyckats att få ett sug i berättelsen som gör att man får en känsla för de inblandade och miljöerna. Det handlar om hur problem kan skena iväg, där ingen har makt eller förstånd att sätta stopp innan det är försent, om maktförskjutning. Om vem som egentligen utnyttjar vem. Konflikter förblindar och förnuftet rår inte alltid över känskorna.

Betyg 4KÖP PÅ CDON.COM

Skriv egen bokrecension till Norrlands svårmod : roman om ett försvinnande


  Köp boken som film på cdon: