bokrecensioner boktips

De bästa sportbiografierna


Biografier och memoarer har länge toppat de svenska listorna med de mest populära boktitlarna. Samtidigt så är intresset för sport väldigt stort i Sverige. Nedan så presenterar vi några av de bästa och mest inspirerande sportbiografierna som är väl värda att läsa.

Gretzky an Autobiography

Den kanadensiske ishockeylegenden Wayne Gretzky tillhör utan tvekan bland de största sportsprofilerna genom tiderna. År 1990 utkom Gretzky ut med självbiografin Gretzky an Autobiography som trots sin ålder tillhör de mest välskrivna och inspirerande sportbiografierna någonsin. Boken översattes också senare på svenska men det rekommenderas varmt att läsa den på det engelska originalspråket. Med mänsklig värme och humor så berättar Gretzky med egna ord hur han som en relativt klen och liten kille lyckades etablera sig som den kanske bäste ishockeyspelaren genom tiderna i världens tuffaste hockeyliga NHL. Gretzkys osannolika karriär och förmåga att vinna mot alla odds gjorde honom länge populär på speltips. Trots stora triumfer så är Gretzky inte rädd för att nämna smärtsamma personliga och professionella förluster under sin långa och osannolikt framgångsrika sportkarriär som ishockeyspelare.

Messi: Biografin av Guillem Balague

De flesta experter är eniga om att Lionel Messi tillhör de bästa fotbollsspelarna genom tiderna. Även om den argentinske storstjärnans karriär är långt från över så finns det redan mycket att säga om hans fantastiska fotbollsliv och meteoriska karriär. Den välskrivna boken Messi: Biografin av sportjournalisten Guillem Balgue är en fascinerad berättelse om hur den kortvuxne argentinaren från Rosario mot alla odds successivt etablerade sig som en av de allra största giganterna inom internationell fotboll. Som expert inom spansk fotboll så är Guillem högst kvalificerad att kika närmare på Messis fantastiska karriär, speciellt i det spanska storlaget Barcelona. Statistiken talar sitt tydliga språk. Messi är femfaldig vinnare av Ballon d’Or och European Golden Shoe och är därmed utan tvekan bland de allra bästa spelarna genom fotbollshistorien.

Jag är Zlatan – Zlatan Ibrahimovic av David Largerkrantz

I succébiografin Jag är Zlatan – Zlatan Ibrahimovic, lyckas den meriterade författaren David Largercrantz komma nära in på livet på en av Sveriges största fotbollsprofiler genom tiderna. Den utmärkta biografin är en mänsklig berg- och dalbana genom Zlatans stormiga liv från den problematiska och socioekonomiskt svåra barndomen i Malmöförorten Rosengård till en framgångsrik och välmående internationell storstjärna och dominerande profil i den svenska landslagströjan. Den färgstarka biografin om profilen Zlatan är en högst inspirerande läsning om outsidern och underdogen Zlatan som med stor framgång utmanade etablissemanget och mot alla odds blev en av de största spelarna inom svensk och europeisk fotboll.

Öppen av Andre Agassi

I självbiografin Öppen beskriver den tidigare amerikanska tennisstjärnan Andre Agassi med stor mänsklig värme sin fantastiska karriär internationella karriär som en av de mest tongivande tennisspelarna i modern tid. Agassi vann totalt hela åtta Grand Slam titlar och rankades som världsetta inom tennis under mer än 100 veckor. Till skillnad från många andra biografier så försöker Agassi inte skönmåla sitt liv eller tenniskarriär. Tvärtemot så är Agassis berättelse ovanligt uppriktig och han beskriver hur hans pappa drev honom hårt under hans barndomsår inom tennis. Agassi beskriver också sina motgångar, tvivel och kamp mot fruktansvärda ryggsmärtor som nästan satte punkt för hans fantastiska karriär. Agassi gifte sig senare med den tyska tennisstjärnan Steffi Graf. Trots att både Agassi och Graf var stora tennisprofiler när de var aktiva spelare så har de valt att inte pressa sina barn att bli tennisproffs. Boken Öppen har rosats av många som en av de bästa och mest ärliga sportbiografierna som har kommit ut under många år.

En fjäril av Muhammed Ali och Hana Yasmeen Ali

Amerikanen Muhammad Ali eller Cassius Clay räknas till de största boxarna genom tiderna och en av de främsta sportprofilerna genom tiderna. Muhammad Ali skrev sin högst intressanta biografi En fjärils själ tillsammans med sin dotter Hana Yasmeen Ali. I boken får läsaren följa med Alis hårda barndom och boxningsdrömmar i Louisville i den amerikanska delstaten Kentucky till de Olympiska Spelen i Rom. Ali var en komplex individ och hans biografi handlar lika mycket om hans liv utanför boxningsringen och tar upp hans konvertering till islam och vägran att tjänstgöra i den amerikanska militären under Vietnamkriget. Berättelsen beskriver den rasism och diskriminering som han fick utstå som färgad spelare i ett segregerat amerikanskt samhälle under 1960-talet. Alis bok tar också upp den smärtsamma kampen mot sjukdomen Parkinson som han inte skyller på boxningen och smärtsamt successivt accepterade som en allt större del av hans senare liv. År 1999 utnämnde Times magasin Muhammad Ali som en av de hundra viktigaste personerna som levt under 1900-talet.

Ren vilja: berättelsen om Björn Borg

Björn Borg är en av Sveriges och den internationella tennisens främsta spelare genom historien. I Biografin Ren vilja: berättelsen om Björn Borg, berättar författaren Jan Söderkvist om den svenska tennisstjärnans sagolika karriär. Under 1970- och 1980-talet så var namnet Björn Borg på miljoner människors läppar runt om i världen. Den utmärkta boken undersöker tävlingsmänniskan Borg med bland annat hans kända järnvilja, hans fem fantastiska segrar i Wimbledon och rivaliteten med den amerikanske stjärnan John McEnroe. Men boken visar också Borgs mänskliga brister och tar upp allt från hans stormiga kärleksaffärer, ekonomiska problem och narkotikamissbruk. Slutresultatet är en fascinerande och ärlig biografi om en av Sveriges allra största sportprofiler.
Liknande artiklar: