bokrecensioner boktips

Klassisk bokserie som man aldrig tröttnar på


Bokserien Jordens barn som börjar med boken Grottbjörnens Folk handlar om flickan Ayla som växer upp under istidens slutskede. Vi får följa Aila från att hon hittas av en vandrande grupp av neandertalare. Aila själv är dock Cromagnon och hennes uppväxt blir därför långt ifrån enkel- om nu någon växte upp enkelt på den tiden…Från barn till vuxen i boken Grottbjörnens Folk

Aila möter alla möjliga svårigheter i sin uppväxt med gruppen neandertal, till stor del för att hon både ser annorlunda ut än de men också för att hon är av en annan människoart. Den detaljen är de såklart inte införstådda i, de vet bara att Ayla inte är som de. Hennes kroppsbyggnad är annorlunda, hon har inte deras typ av kommunikation rent instinktivt som barn av neandertal har och hon utvecklas inte på samma sätt. Hon utvecklar dessutom förmågor som för dem är främmande vilket orsakar en stark känsla av misshag hos en del i gruppen.

När Ayla kommer upp i lägre tonår kommer en brytpunkt för henne och gruppen och plötsligt står Ayla helt ensam i världen igen då hon blir utstött. Hon får lära sig att överleva ensam.

Vad gjorde den till en klassisk bokserie?

Författaren Jean M. Auel gjorde ett enormt researcharbete inför skrivandet av sina böcker och besökte bl.a. olika experter och utgrävningsplatser för att få så mycket information som hon kunde få för att ha underlag till det historiska i böckerna.

Första boken som först kom 1980 blev snabbt en kultklassiker tillsammans med de två efterföljande böckerna som också kom på 80-talet. Sedan blev det längre hopp mellan de totalt tre böcker som kom efter där den fjärde kom 1990, nästa 2002 (!) och den sjätte och sista kom 2011.

Populariteten kom troligtvis av blandningen av romantik, hur beskrivningarna av vissa scener utspelade sig (ganska explicita) samt att så mycket fakta kring tidsperioden lyfts fram (med en hel del artistisk utsmyckning). Romantik är ju alltid populärt även om man inte får så mycket av den just i första boken, då det till stor del handlar om en ung Ayla, men som här på Lovekompis.se, den som väntar på något gott…
Sammanfattningsvis så kan man säga att det finns mycket att hämta från bokserien Jordens barn och om man inte fastnar efter att ha läst första boken Grottbjörnens Folk där man följer Aylas uppväxt bland neandertalare så lär man inte få så mycket nöje av resterande böcker. Jag kan dock lova att du allra minst får lära dig en del historia samt får kunskaper kring hur man (troligtvis) kan ha levt på den tiden, allt ifrån hur man klarade klimatet till hur man skaffade mat att äta.

Alla hittar något intressant i dessa böcker.
Liknande artiklar: