bokrecensioner boktips

Fem pokerböcker för spelare på alla nivåer


Poker är ett kortspel som har spelats i över hundra år. Det är egentligen ingen som vet när det uppstod, eller vem som kom på det. Pokerspelandet har med åren utvecklats från de fysiska spelborden till internet och det är nu tillgängligt för alla som är intresserade. 
Ytterligare ett tecken på pokerns utveckling är antalet pokerböcker som har skrivits. Det finns en stor vilja att utveckla sitt spel och mer information och tips efterfrågas. Regler och poker termer förklaras av pokeroperatörer på nätet. Det är både för att spelare ska komma igång enklare men också för att förstå vad mer erfarna spelare pratar om. Många pokerproffs har författat böcker för att dela med sig av sina erfarenheter, och de finns böcker för såväl proffs som nybörjare. 

Fem läsvärda pokerböcker

Pokerteori: Lär dig tänka som ett pokerproffs av David Sklansky
Den här boken har kallats för den ultimata pokerboken och ett måste för nybörjare. I den går författaren igenom allt som spelare behöver veta för att spela olika varianter, från hold’em till razz. Sklansky går igenom alltifrån positionering till bluffning.  Boken släpptes första gången 1987, men gavs ut på svenska 2006. Pokerspelaren David Sklansky har författat flera böcker om poker och andra hasardspel. Pokerteori anses vara ett banbrytande verk som ligger till grunden för modern pokerteori. 

Super/System av Doyle Brunson
Super/System anses vara en av de första pokerböckerna, och en av de mest hyllade. Boken publicerades 1978 och blev en bästsäljare, samtidigt som den fick mängder med kritik. Andra pokerspelare tyckte nämligen att den avslöjade för många hemligheter och strategier. Boken innehåller både regelbeskrivningar, strategier och koncept som sägs ta läsaren till framgång vid pokerbordet.   

Författaren till Super/System, Doyle Brunson, är en av världens mest kända pokerprofiler. Han går under smeknamnet ”Texas Dolly” och är vinnaren av hela 10 WSOP-armband.    

Harrington on Hold ’em Volume 1: Strategic Play av Dan Harrington
Dan Harrington är en flerfaldig WSOP-vinnare. 1995 vann han två armband under samma mästerskap, varav ett var i huvudeventet. Han har skrivit en serie med pokerböcker och hans främsta fokus har varit på hold’em. Texas Hold’em är en av de mest populära pokervarianterna. Det är versionen som spelas i huvudeventet i WSOP och den som nya spelare söker tips för att bemästra.   
Strategic Play gör en djupdykning i hur det går till att spela i pokerturneringar. I boken visas läsaren, både med hjälp av text och bilder, hur hen ska agera i olika positioner, vilka starthänder som ska användas, odds och andra grundstenar. Boken blev en bästsäljare i USA när den släpptes 2004, men det noterades att den vänder sig till mer erfarna pokerspelare.   

Harrington on Hold ’em Volume 2: The Endgame av Dan Harrington
Det går inte att täcka poker i en enda bok, i alla fall inte enligt Dan Harrington. I sin andra volym fokuserar författaren på vad som händer i slutet av ett parti och i slutet av en turnering. Författaren guidar läsaren i hur hen ska tänka när ”The Endgame” närmar sig, vad M-värdet är och hur det beräknas. 
The Endgame släpptes 2005 och har samma blandning av illustrationer och text som föregående volym. 

The Mental Game of Poker av Jared Tendler
Poker är ett skicklighetskrävande kortspel, men det är också ett mentalt spel. Som spelare vet du inte vilka kort du kommer att få, du vet inte vad de andra spelarna har för kort och du kan inte lita på vad de säger. Det här ledde till att sportpsykologen och pokerspelaren, Jared Tendler, skrev boken Mental Game of Poker.   

Mental Game of Poker, som kom 2011, beskriver de psykologiska aspekterna i poker och ger tips och rekommendationer om hur spelarna ska ta sig igenom vinnande partier, och misslyckande. Den tar upp praktiska exempel och skildrar åtta pokerspelare. Den har hyllats av pokerspelare från hela världen och räknas som en viktig pokerbok. 

Pokerböcker är en viktig del   

Det finns flera fördelar med att läsa pokerböcker, både som nybörjare, semiproffs och proffs. Poker är ett skicklighetskrävande spel och det finns alltid något att bli bättre på. De kan vara bra lathundar för att lära sig pokerhändernas rangordning och andra faktorer. Pokerböcker är ett bra sätt att komma igång och lära sig grunderna, skillnaderna mellan olika varianter, strategier och få en inblick i hur det är att vara pokerproffs.   

Däremot blir man inte pokerproffs enbart genom att läsa böcker. Det gäller att spela och pröva strategier och kombinationer mot riktiga spelare, vare sig det är vid ett fysiskt pokerbord eller ett virtuellt. 
Liknande artiklar: