bokrecensioner boktips     
Hem | Sök böcker | Lägg till ny bok | Topplistor | Länkar | Kontakta oss | Bli medlem |
  Logga in

Samma Författare:
Bödelns sång
Evangelium enligt Jesus
Hårda killar dansar inte
The Castle in the Forest
Liknande böcker:
Mormors val
 K. Branzell
De kommer att drunkna..
 J. Anyuru
1794
 N. Natt och Dag
Äventyr på kryssningsb..
 A. Örtengren
Hit men inte längre
 M. Maunsbach
Hundraettåringen som t..
 J. Jonasson
Tokyo blues
 P. Hintze
En klimakteriekärrings..
 E. Wigenheim-Westman
Du tysta du glädjelika..
 D. Östlund
Sanning och skvaller
 C. Sittenfeld

Välj Genre
Roman
Historisk Roman
Deckare
Thriller
Fantasy
Science-Fiction
Ungdomsbok
Biografi
Fakta
KlassikerDe nakna och de döda

 
Författare: Norman Mailer
Genre: Roman
Utgivningsår: 1948
ISBN: 9789127094895
 

KÖP PÅ CDON.COM
Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen


I denna legendariska krigsroman visas den sanna bilden av andra världskriget, så som det upplevdes av de soldater som offrades eller överlevde.
Vi får följa en amerikansk styrka som under befäl av general Cummings landsätter 6 000 man på den av japanerna ockuperade ön Anopopei i Stilla havet. Det är främst männen i en spaningspluton som får åskådliggöra striderna och krigets vardag i den fuktiga, ångestpressade tropiska luften. Alla vill de verka stronga, men var och en har sin rädsla. De hyser ångest inför sin uppgift, själva dödandet. Bara Sam Croft, yrkessoldaten och sergeanten, är in i märgen effektiv, stark och känslolös. De övriga upplever vi mer mänskligt, såsom den intellektuelle Roth, slarvern Wilson, den hygglige Red som blivit "30 år och för gammal för kriget". I general Cummings själv ser vi en maktmänniska med defekt känsloliv titta fram bakom bilden av hans strategiska genialitet.


Medelbetyg: 4,33 (3 röster)

  » Skriv egen recension «
Betygsätt:

Bli medlem få boktips baserat på dina betyg.
Bok recensioner av De nakna och de döda :


Martin 2004-05-23 23:24
Oerhört genomarbetad bok. Man får följa dels en pluton vanliga soldater, dels generalen och divisionsledningen. Boken innehåller både detaljerade och spännande skildringar av strider, påfrestande marscher och den vanliga tristessen. Personporträtten tecknas mycket noggrant vilket gör att man kommer väldigt nära soldaterna.
Betyg 4

helix 2005-04-11 20:54
Mailer skildrar noggrant en grupp soldater och officerare under en ö-invasion under andra världskriget. Han skildrar stridshetta, långa marscher och tristess. Han skildrar också personliga motsättningar och - inte minst - rasmotsättningar inom den amerikanska armén.
Till detta lägger författaren små "biografier" hos huvudpersonerna; hur de levde innan kriget bröt ut, varför de sökte sig till armén och kriget, och vad de hoppas skall hände efter freden.

En mycket genomarbetad roman, som har givit mig större insikt i hur det kan vara att tillhörastridande förband under pågående krig. Mailer har åstadkommit en mycket trovärdig roman.
Betyg 4

complete 2009-10-07 15:01
Den bästa krigsroman jag någonsin läst. Norman Mailer fångar krigets nyanser och komplexa psykologi väldigt övertygande. Det är skoningslöst och naket. Soldaterna i jägarplutonen som handlingen kretsar kring blir så mycket mer än bara just soldater. Här framträder människor och berättelser som ger boken en bredd och ett djup, mycket tack vare återblickarna i depressionens amerika innan kriget bryter ut.
Betyg 5KÖP PÅ CDON.COM

Skriv egen bokrecension till De nakna och de döda


  Köp boken som film på cdon: