bokrecensioner boktips     
Hem | Sök böcker | Lägg till ny bok | Topplistor | Länkar | Kontakta oss | Bli medlem |
  Logga in

Liknande böcker:
Kantstötta porslinsugg..
 M. Estling Vannestål
Antikkurs för vilsna h..
 Å. Hallengård
Maskiner som jag
 I. McEwan
Konturer
 R. Cusk
Laboratorium nr 4
 D. Höjer
Den enda utvägen
 A. Bengtsson
Himmel och Helvete
 J. Kalman Stefansson
Änkorna på Österlen
 S. Paborn
Månskensryttaren
 E. Poulsen
Storm i den pelare som..
 A. Lundberg

Välj Genre
Roman
Historisk Roman
Deckare
Thriller
Fantasy
Science-Fiction
Ungdomsbok
Biografi
Fakta
KlassikerLaglöshetens tid

 
Originaltitel: Season of Anom
Författare: Wole Soyinka
Genre: Roman
Utgivningsår: 1973
ISBN: 9146146105
 

KÖP PÅ CDON.COM
Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen


I "Laglöshetens tid" skildrar den nigerianske författaren Wole Soyinka på ett skakande sätt ett afrikanskt land under diktatur och inbördeskrig - ett samhälle i total upplösning, åräglat av terror, korruption och exploatering. Tomrummet efter tradition, gemenskaphetskänsla och myter är ett gapande hål, marken tycks gunga.
Men än spirar drömmen om ett liv med harmoni mellan natur och människor - drömmen om ett levande Afrika. Bärare av det hoppfulla ljuset är boken centralgesalter, Ofeyi och hans älskade Iriyise, som för en heroisk kamp för en ny värld på gammal grund, medan andra i deras generation dukar under för nya livsformer och värderingar.

Medelbetyg: 2 (1 röster)

  » Skriv egen recension «
Betygsätt:

Bli medlem få boktips baserat på dina betyg.
Bok recensioner av Laglöshetens tid :


helix 2010-04-26 09:36
Wole Soyinka tilldelades 1986 nobelpriset i litteratur. Och - jag gillar inte att behöva säga det - det är sådana beslut som ger nobelpristagare ryktet at vara svår- eller obegripliga.
"I laglöshetens tid" handlar om en konfilkt i Afrika. Nigeria? Ja, troligen, eftersom Soyinka är nigerian. Handlar det om en frigörelse från kolonialmakt? Vet inte. Är det ett inbördeskrig? Vet inte. Lider människor? Ja, många. Andra trivs ganska bra. Vilka ingår i "Kartellen" som är så fruktad? Vet inte?

Vad jag vill påvisa är att Soyinka har valt att göra sin text så hemlig och svårtillgänglig att det stora hela blir snårigt och svåröverkådligt. Är det ett grepp för att påvisa konfliktens komplexitet? Nej, jag tro inte det. Snarare är det ett sätt att på ett intellektuellt sätt liva upp beskrivningarna, så att det inte bara enkelt redogör för skeenden i kronologisk (logisk) ordning. Detta kan vara snyggt, men om allt blir så-j-a hemligt som hör, ja, då blir man som läsare bara irriterad.

Men förthjännster finns också, särskilt Soyinkas sätt att skriva dialog. Det känns levande och tidvis blir karaktärerna verkligt levande.
Betyg 2KÖP PÅ CDON.COM

Skriv egen bokrecension till Laglöshetens tid


  Köp boken som film på cdon: