bokrecensioner boktips     
Hem | Sök böcker | Lägg till ny bok | Topplistor | Länkar | Kontakta oss | Bli medlem |
  Logga in

Samma Författare:
Isakskatedralen
Liknande böcker:
Jagad
 J. Oates
Kvinnorna på Flanagans
 Å. Hellberg
Dammsuga i mörker
 J. Beagin
Dolda talanger
 M. Carnehult
Mormors val
 K. Branzell
De kommer att drunkna..
 J. Anyuru
1794
 N. Natt och Dag
Äventyr på kryssningsb..
 A. Örtengren
Hit men inte längre
 M. Maunsbach
Hundraettåringen som t..
 J. Jonasson

Välj Genre
Roman
Historisk Roman
Deckare
Thriller
Fantasy
Science-Fiction
Ungdomsbok
Biografi
Fakta
KlassikerLöpgravsvägen

 
Författare: Kari Hotakainen
Genre: Roman
Utgivningsår: 2004
ISBN: 9137123564
 

KÖP PÅ CDON.COM
Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen


Lagerarbetaren Matti Virtanen älskar lugn och ro och har ägnat en stor del av sitt liv åt att ta hand om sin heltidsarbetande fru och sin dotter. Han kaller sig för en "hemmafronts man". Nu har dock hans fru Helena lämnat honom, efter att han slagit till henne under ett gräl.

Han minns att Helena hade tjatat om att de skulle köpa ett hus, men på den tiden var han inte alls intresserad. Nu blir han fixerad vid att hitta ett lämpligt hus för att få henne tillbaka. Det är dags att spana.

Under sina joggingrundor väljer han ut några lämpliga hus. Han spanar på allvar, han har med sig bandspelare, kikare och anteckningsblock. Det händer att han springer in på tomten och pinkar in sitt revir. Detta väcker endast begränsat jubel hos de stolta husägarna. Han tar också prover från gräsmattorna för att jämföra deras doft och kvalitet.
Till slut hittar Matti drömhuset: en gammal trivsam kåk på Löpgravsvägen. Det huset måste han bara ha.

I krig och kärlek är allt tillåtet...

Kari Hotakainen, född 1959, har kallats både surrealist och postmodernist. Löpgravsvägen är den första av hans romaner som har översatts till svenska.

Medelbetyg: 2,7 (10 röster)

  » Skriv egen recension «
Betygsätt:

Bli medlem få boktips baserat på dina betyg.
Bok recensioner av Löpgravsvägen :


Nea 2004-05-12 15:38
Först tyckte jag att boken gav en lite obehaglig smak i munnen på mig i egenskap av feminist. Jag irriterade mig på att huvudpersonen tycker att han är så himla duktig som är hemma och tar hand om hem och barn "utan att bli förbannad", trots att frun kommer hem sent och är alldeles slut, och dessutom inte bett honom om att han ska stanna hemma, tvärtom. Hur många kvinnor tar inte hem om både jobb och barn utan att tycka att det är något märkvärdigt?

Trots att frun kommer till tals är det mannens perspektiv som dominerar och hans handlande som rättfärdigas.

Jag tyckte dock mer om både huvudpersonen och boken ju längre jag läste, och den utvecklades till en riktig favorit, för den här boken är verkligen dråplig och originell! Det är smålustigt nästan hela tiden. Roliga bilder från mäklarbranschen och småhus- och höghuslivet utlovas!
Betyg 4

kartul 2005-02-15 17:32
En mycket annorlunda bok, en bok som kan väcka tankar och känslor samtidigt som den är rolig. Huvudpersonen med sin spyhink och sina funderingar över männens förändrade roll i vårt samhälle är en mycket speciell person som man kanske inte utan vidare kan tycka om. Men trots hans övertramp mot allt acceptabelt beteende och hans galopperande galenskap vill man ändå att det skall gå honom väl.

Och knappast har den i världslitteraturen så marginaliserade yrkesgruppen mäklare fått en större roll i någon bok, om än kanske inte helt smickrande...
Betyg 4

jacobsteel 2005-06-19 14:09
Originella inblickar i mäklarlivet och en helt bizarr närgångenhet om hela fenomenet med att köpa eller inte köpa sin bostad är underhållande. Intensivt språk och många gånger rolig (även om jag inte skrattade högt). Jag saknade dock djup i karaktärer och tycker inte att slutet var särskilt bra.
Betyg 3

Nessa 2005-07-13 15:40
Jag har svårt för böcker där huvudpersonen gör mig irriterad. Och det gör Matti - jag tyckte han var så obehaglig och osympatisk. För att inte tala om mäklarna. Jag hittade inget som var roligt, den kändes bara mörk och deprimerande.
Betyg 2

Rosa 2007-11-15 09:43
Efter ett enda inslag av misshandel blir Matti lämnad av sin fru, tänka sig. Och deras dotter tar hon med sig.

Matti blir besatt av att få tillbaka sin familj och bestämmer sig för att köpa ett hus - något frun alltid velat ha. Så han gör grundliga studier i hur man agerar och är om man äger ett hus.

Boken är tragikomisk och stundtals underhållande.

Jag ger den en stark trea i betyg.
Betyg 3

marta153 2007-11-18 18:28
Matti tappar fullständigt greppet när hustrun lämnar honom. I ett desperat försök att få henne tillbaka bestämmer han sig för att köpa ett hus. Andra har beskrivit boken som "dråplig" och "kul", men jag tycker bara att det är hemskt att läsa om den här mannen och hans psykos, det är inte minsta lilla komik i den här historien.
Betyg 2

Maddin 2008-06-19 09:33
Började lovande men tappade intresset för boken framåt mitten. slutet var dåligt. Boken fick mig i varje fall att bli sugen på att ut å springa, vilket får ses som något positivt.
Betyg 2

helix 2009-04-30 15:15
En historia om man som övergivits av sin fru (och lilla dotter) och gör allt som står i hans makt för att få dem tillbaka. Ganska roligt titt som tätt, och samtidigt tränger desperationen som mannen känner och agerar efter igenom. Ganska skickligt skrivet. Och bra upplagd text, där allt inte hela tiden är alldeles tydligt och tillrättalagt. Det greppet passar inte alltid, men för den här historien är det perfekt.
Betyg 3

verran 2010-08-05 12:08
Tyckte aldrig att boken var komisk(som jag hört den skulle vara), snarare deprimerande. Huvudpersonen blir besatt av att skaffa ett hus eftersom han tror att det innebär att han ska få tillbaka sin familj. Gör många och konstiga efterforskningar i området kring Helsingfors....
Betyg 2

bonadea 2012-09-20 11:42
Detta hade kunnat bli en rolig och bra bok, då det är inget fel på handlingen men ändå så blir det bara tråkig.
Betyg 2KÖP PÅ CDON.COM

Skriv egen bokrecension till Löpgravsvägen


  Köp boken som film på cdon: