bokrecensioner boktips     
Hem | Sök böcker | Lägg till ny bok | Topplistor | Länkar | Kontakta oss | Bli medlem |
  Logga in

Liknande böcker:
Paradisets fångar
 A. Paasilinna
Om jag ger dig ett barn
 A. Zachrisson
Idag ska allt bli anno..
 M. Semple
Boel och Oscar
 J. Sundström
Mocka
 T. De Rosnay
Svar till "Ensam -42"
 E. Busch
Damen med bysten
 K. Brunk Holmqvist
Kärlekshandling
 J. Eugenides
Hut går hem
 G. Silva
Sigmund härskaren
 E. Arnesson

Välj Genre
Roman
Historisk Roman
Deckare
Thriller
Fantasy
Science-Fiction
Ungdomsbok
Biografi
Fakta
KlassikerFem dagar i juni

 
Originaltitel: 5 Tage im Juni
Författare: Stefan Heym
Genre: Roman
Utgivningsår: 1974
ISBN: 9151810239
 

KÖP PÅ CDON.COM
Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen


I DDR (Östtyskland) beslöts på försommare 1953 att de s.k. arbetsnormerna skulle höjas med 10 procent, dvs. arbetarna förväntades producera 10 procent mer mot oförändrad lön. Detta kom - som många säkert ännu minns - bägaren att rinna över bland arbetarna vid många industrier i det ännu kirgsmärkta och ekonomiskt slitna DDR.
I denna märkliga och modiga - och på flera plan oerhört spännande - roman av en östtysk författare kommer vi ett sådant kollektiv in på livet: det folkägda företaget Merkur, dess arbetare, fackliga förtroendevalda, pertifunktionärer, arbetsledare och chefer.
Delvis provocerade från Väst går arbetarna ut i öppen strejk - något i en kommunistisk stat egentligen otänkbart, oerhört, nästan kätterskt. Den manliga huvudpersonen är fackföreningsmannen Witte, som minns Weimartiden, har deltagit i Hitlers krig och nu är lojal partimedlem - vars lojalitet dock sätts på det yttersta provet under dessa kritiska dagar då endast den välkänt lugnande verkan av sovjetiska stridsvagnar kan förhindra ett öppet, allmänt uppror.
Tre kvinnoöden flätas samtidigt in i hans eget: perikamraten Greta, kär i honom sedan länge, den unga Anna, som bryter upp från ett omöjligt äktenskap för att föja honom, och strippan Goodie, som i händelsernas utkant går ett tragiskt öde till mötes.

Medelbetyg: 3 (1 röster)

  » Skriv egen recension «
Betygsätt:

Bli medlem få boktips baserat på dina betyg.
Bok recensioner av Fem dagar i juni :


helix 2010-01-15 09:56
En roman som ger en inblick i hur en regimkritisk ställning i DDR kunde gstalta sig. Det skildras del ur synvinkel från strejkande arbetare (vilket inte kan tänkas i ett arbetarpartistyrt samhälle, eller hur?), och dels som lite mera försiktgt "kritiskt i sak - men vi kan ju inte strejka mot oss själva, heller!". En intressant konflikt, som är (var) sann, men känns helt verklighetsfrämmande för mig.
Men det var kul att ta in.

Trots det intressanta stoffet blev det alltsomoftast lite långtråkigt.
Betyg 3KÖP PÅ CDON.COM

Skriv egen bokrecension till Fem dagar i juni


  Köp boken som film på cdon: