bokrecensioner boktips     
Hem | Sök böcker | Lägg till ny bok | Topplistor | Länkar | Kontakta oss | Bli medlem |
  Logga in

Liknande böcker:
Kantstötta porslinsugg..
 M. Estling Vannestål
Antikkurs för vilsna h..
 Å. Hallengård
Maskiner som jag
 I. McEwan
Konturer
 R. Cusk
Laboratorium nr 4
 D. Höjer
Den enda utvägen
 A. Bengtsson
Himmel och Helvete
 J. Kalman Stefansson
Änkorna på Österlen
 S. Paborn
Månskensryttaren
 E. Poulsen
Storm i den pelare som..
 A. Lundberg

Välj Genre
Roman
Historisk Roman
Deckare
Thriller
Fantasy
Science-Fiction
Ungdomsbok
Biografi
Fakta
KlassikerSkära för sten

 
Originaltitel: Cutting for Stone
Författare: Abraham Verghese
Genre: Roman
Utgivningsår: 2009
ISBN: 9146220119
 

KÖP PÅ CDON.COM
Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen


En oförglömlig resa genom en mans liv, och en gripande skildring av den kraft, intimitet och förunderliga skönhet som växer ur arbetet med att läka andra människor.

Tvillingpojkarna Marion och Shiva Stone är resultatet av en dramatisk och förbjuden kärlekshistoria mellan Mary Joseph Praise, en vacker indisk nunna och sjuksköterska, och Thomas Stone, en självsäker brittisk kirurg. Från den dagen de föds på missionssjukhuset i Addis Abeba 1954 har de bara varandra, föräldralösa då modern dör i barnsäng och fadern försvinner spårlöst.

Mellan bröderna växer starka band, inte minst genom deras gemensamma passion för medicin och för läkaryrket. Men deras uppväxt är inte odramatisk, i ett Etiopien på gränsen till revolution och kaos.

Det är dock inte politiken, utan kärleken till samma kvinna, som splittrar bröderna och tvingar Marion, som precis avslutat sina läkarstudier, att fly sitt hemland. Han tar sig till New York, där han kastar sig in i det hektiska och krävande arbetet som underläkare på ett fattigt och överbelagt sjukhus i Bronx slum.


Utdrag ur boken:
"Kommer ni att glömma om nån dödar mig eller Marion? " De orden formades i struphuvudet, formades av läpparna och tungan på min ditintills tysta bror. Som sina första ord på åratal hade han valt en mening som ingen av oss skulle glömma .

Medelbetyg: 4,33 (3 röster)

  » Skriv egen recension «
Betygsätt:

Bli medlem få boktips baserat på dina betyg.
Bok recensioner av Skära för sten :


okidoki 2009-11-22 13:26
Författaren är kirurg av indiskt ursprung uppvuxen i Etiopien och han brinner för sitt yrke liksom romanens berättare Marion Stone. Passionen för kirurgi är på gott och ont för oss läsare. Det blir många gånger för mycket och för detaljerat men smittar oss också. Om han hade skurit bort mer i romanen hade det här blivit en femma för min del. Det är en stark upplevelse att få följa tvillingbrödernas uppväxt i Addis Abeba och Marions vidare öden. Etiopiens politiska historia får vi på köpet. Men framför allt berörs jag av berättarens djupa humanism och framtidstro. Läs något annorlunda, läs den här.
Betyg 4

ingridc 2011-10-25 21:31
Fin men lång bok. Okända miljöer beskrivs och många människoöden skildras. Helt klart en bra bok.
Betyg 4

bonadea 2014-10-08 16:30
En storslagen roman som man glömmer tid och rum när man läser. Det är en tegelsten som tar tid att läsa, språket är vackert och författaren tar oss till Etiopien där på sjukhuset Missing hospital får vi lära känna många karaktärer. En bok som man inte glömmer i första taget.
Betyg 5KÖP PÅ CDON.COM

Skriv egen bokrecension till Skära för sten


  Köp boken som film på cdon: