bokrecensioner boktips

Den vita tigern

Originaltitel: The White Tiger
Författare: Aravind Adiga
Genre: Roman
Utgivningsår: 2008
ISBN: 9789174230154


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

Möt Balram Halwai, Den vita tigern: tjänare, filosof, entreprenör, mördare. Under sju nätter, i ljuset av en befängd ljuskrona, berättar Balram sin historia ...
Han föds i Indiens mörka hjärta, och tas ur skolan för att arbeta på en teservering. Medan han krossar kol och torkar av bord drömmer han om att fly - om att lämna Moder Ganges stränder, i vars dunkla djup kvarlevorna av hundra generationer har sipprat.
Balram anställs som chaufför åt ett rikt par och deras två dvärgspetsar. Bakom ratten på en Honda ser Balram för första gången Dehli. Staden är en uppenbarelse. Mitt bland kackerlackorna, telefonbolagen, världens 36 000 004 gudar, slummen, galleriorna och trafikstockningarna börjar Balrams omskolning. Fångad mellan sin instinkt att vara en lojal son och tjänare och sin önskan att klättra på statusstegen lär han sig en ny moral i hjärtat av ett nytt Indien. Balram börjar se hur Tigern skulle kunna fly sin bur. För en man måste väl spilla lite blod för att nå toppen?
Medelbetyg: 3,8 (5 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Den vita tigern :
2009-10-13 16:31
En rolig och intressant berättelse. Författaren gör det "mytiska" Indien verkligare, jag njuter av hans beskrivningar av miljöerna... Vanligtvis brukar jag tycka miljöskildringar är urtråkigt att läsa, kanske klarar jag det bättre den här gången för att de inte är så sentimentalt "blommiga" utan raka och realistiska.
Det känns som jag lärde mig mycket om Indien.
Betyg 4
2009-11-15 22:31
Författaren ger en bild av ett Indien som jag inte visste mycket om. Det var en intressant läsning, väldigt lärorik, omskakande stundtals, lite provocerande. Den vita tigern är inte den sorts bok som jag vanligtvis gillar, men den är så bra skriven så att jag köper allt. Eller nästan allt. Att det finns brott utan straff har jag svårt att ta till mig.
Bookerpristagare 2008.
Betyg 4
2010-03-31 09:57
En annorlunda, intressant läsning om livet i Indien. Eftersom jag varit några gånger i New Dehli känner jag igen mig i beskrivningen av miljön, människorna och trafiken.
Historien som författaren bygger upp genom Balrams brev är spännande och oförutsägbar, full av detaljer.
Helt klart läsvärd.

Betyg 4
2010-06-01 13:39
Den här boken handlar om att bli fri, att komma någon vart och skapa sitt eget liv. Berättelsen är i form av emejl till Kinas premiärminister och beskriver byliv, kastväsendet och problem med att slita sig ur fjättrande släktband. Chanser som inte försitts att klättra på karriärstegen genom att arbeta som chaufför. Näringsliv, politisk korrumption i bjässestaden Delhi beskrivs ur Balrams utifrånperspektiv med mycket humor och stort allvar. Mitt betyg 4.24 (av 5.0).
Betyg 4
2017-06-19 06:55
En tjänare som bor Indien och tillhör det låga kastet berättar om sitt liv att tjäna den vita mannen. Boken ger en inblick i hur livet i Indien kan se ut. En stark 3 i betyg
Betyg 3Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Den vita tigern
Liknande böcker:
Två systrar
 J. Bengtsson
På egna ben
 S. OFlanagan
Eldsjäl
 A. Åhman
Ett litet bo
 I. Edelfeldt
Bombay Take away - Ind..
 M. Mendel Westberg
Eldens tid och isens d..
 E. Eriksson
Stormberget
 L. Marklund
Samma Författare: