bokrecensioner boktips     
Hem | Sök böcker | Lägg till ny bok | Topplistor | Länkar | Kontakta oss | Bli medlem |
  Logga in

Samma Författare:
Amanda & Axel
Amandas bok
Anhörig
Babyrace
Babyrace - på smällen
Barfotaflickan
Bedragen
Blodssystrar
Budbärarinnan
Dotter önskas
Hittebarnet
Hudhunger
Ingrid har plåster
Ingrid och bassiluskan
Ingrid och Ivar firar jul
Ingrid och Ivar leker
Ingrid och Ivar letar..
Ingrid och pappa
Ingrid vill äta
Jonnas bok
Kysstäckt
Modershjärtat
Nakenlek
Nattsländan
Orgasmboken
Liknande böcker:
Kvinnorna på Flanagans
 Å. Hellberg
Dammsuga i mörker
 J. Beagin
Mormors val
 K. Branzell
1794
 N. Natt och Dag
Hit men inte längre
 M. Maunsbach
Hundraettåringen som t..
 J. Jonasson
Du tysta du glädjelika..
 D. Östlund
Sanning och skvaller
 C. Sittenfeld
Vi är en
 S. Crossan
Renoveringsobjektet
 E. Åhman Owetz

Välj Genre
Roman
Historisk Roman
Deckare
Thriller
Fantasy
Science-Fiction
Ungdomsbok
Biografi
Fakta
KlassikerSysterskap

 
Författare: Katerina Janouch
Genre: Roman
Ämnesord: psykologi, kärlek, spänning, ungdom
Utgivningsår: 2009
ISBN: 9789164202864
 
Spänning:  7
Romantik:  5
Humor:  4
Lärorik:  5
Sorglig:  5

KÖP PÅ CDON.COM
Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen


Familjen Lunds hus på Lindängstorget är till salu. Efter Johns otrohet har paret separerat och plötsligt är Cecilia varannan-vecka-mamma. För att döva sin saknad efter familjelivet kastar hon sig in i arbetet som barnnmorska och låter sig uppslukas av dramatiken på förlossningen. Medan omgivningen förväntar sig att hon ska gå vidare och fullfölja skilsmässan har hon själv inte hunnit tänka efter. Singellivet känns ovant och svårt, men kanske kan mötena med John hos terapeuten hjälpa henne att få ordning på tillvaron?
Samtidigt som Cecilias familj håller på att söndras hamnar hon mitt i en annan kris. Det börjar med en rad övergrepp på unga kvinnor och rykten och skvaller sprids sedan snabbt på nätet. Men händelserna får oväntade konsekvenser. Och begreppet systerskap får ytterligare en innebörd.

Utdrag ur boken:
- Det känns bar jobbigt, viskade han. Ibland drömmer jag att allt är som vanligt, men sen när jag vaknar så vet jag direkt att det inte är det.

Medelbetyg: 4,2 (5 röster)

  » Skriv egen recension «
Betygsätt:

Bli medlem få boktips baserat på dina betyg.
Bok recensioner av Systerskap :


kristina_s 2009-09-09 00:17
RECENSION om Systerskap av Katerina Janouch

Katerina Janouch är född 1964 i Prag. Hon kom till Sverige som 10-åring. Hon arbetar som sexrådgivare och författare. Bosatt i Stockholm med sin man och fem barn. 2004 kom Anhörig. Boken handlar om hur det är att vara gift med en alkoholist.
Systerskap är en direkt fortsättning på Bedragen, en bok om barnmorskan Cecilia Lund.
Cecilias man John har varit otrogen och de har separerat. Hon känner sig inte bekväm i sitt singelliv och varannan vecka mamma. Cecilias mamma Christina betalar för att Cecilia och John ska kunna gå till en familjeterapeut.

Cecilia och John sätter ut sitt hus till försäljning. Något Cecilia egentligen inte vill. Hon har så många minnen därifrån och de fyra barnen är uppvuxna där. Barnen vill inte heller flytta. De har sina kompisar i närheten. Cecilia känner vemod när mäklaren kommer och pratar om visning och kostnader.

En natt när Cecilia jobbar föds en liten flicka. Hon tycker att situationen på rummets känns lite underligt. Den nyblivna pappan sitter hela tiden med sin dator i knäet. Mamman själv klagar över att hon har ont i halsen. Den lilla flickan får hög feber och Cecilia tar kontakt med tjänstegörande barnläkaren, som lovar att komma så fort hon kan. När Cecilia tycker att det tar lite lång tid går hon in till de nyblivna föräldrarna. Pappan säger att barnläkaren har varit och hämtat den febriga lilla flickan. Något som Cecilia tycker är konstigt, hon har inte sett till läkaren. När hon kommer ut från rummet möter hon barnläkaren som ursäktar sig för att hon är sen, säger Cecilia att det redan varit någon i vit rock som hämtat flickan. Men det kan inte vara så säger läkaren. Det är bara hon som har jouren. De går in till paret igen, mamman klagar över halsen. Läkaren undersöker henne och ser att hon har blåsor i halsen. Det är ett virus som troligen överförts till barnet och kan vara livshotande. De måste hitta barnet och det fort.

Cecilias syster Susanna har en 19-årig dotter Alexandra som hon är orolig över. Sen Alexandra flyttat hemifrån har deras kontakt blivit så dålig. Alexandra drar sig undan och vill inte prata. Varför?

En dag besöker Alexandra sin vän Vendela. Vendela är Cecilias arbetskamrat Louises 19-åriga dotter. Vendela är redan mamma till lilla Agnes 3-år. Alexandra berättar att hon varit utsatt för ett sexuellt övergrepp. Hon hade träffat en trevlig kille på krogen och det hade känts bra när de gick därifrån tillsammans. Men helt plötsligt hade han börjat slita i hennes kläder, försökt kyssa henne, klämt på hennes bröst och stuckit handen innanför trosorna. Som tur var blev hon inte våldtagen, men hon kände sig äcklad.

Deras gemensamma vän Mia hade också blivit utsatt för ett sexuellt övergrepp av två killar som även lagt in bilder på YouTube. Där hade de skrivit att hon var en hora. Maja hade i alla fall anmält övergreppet till polisen. Tjejerna kommer överens att bilda ”Systerskap”. De ska tillsammans gå ut på stan och läxa upp killar som gör övergrepp och sedan lägga ut på YouTube.

Tiden går och Cecilias och Johns hus blir inte sålt. De fortsätter att gå till familjeterapeuten. John ångrar sin otrohet och ber Cecilia att förlåta honom. Cecilia vet inte hur hon ska göra. Hon älskar fortfarande John, men en otrohet är svår att förlåta. Men i och med att huset inte blir sålt kommer de närmare varandra. Cecilia längtar efter att hans händer ska ta på henne. En dag tar lusten och längtan över och det förenas sexuellt.

Innan Cecilia och hennes arbetskamrater ska gå på semester träffas de på en picknick. De har trevligt och äter god mat. När Cecilia Börjar känna sig trött och illamående, säger hon tack och begär sig hemåt. Hon tar vägen genom Skogshöjdsparken, som är den kortaste vägen till tunnelbanan.
Samtidigt går Vendela samma väg. Hon anar en mörk gestalt och hon trycker sig mot ett kastanjeträd. Hon ser att gestalten vänder och går åt ett annat håll. Vendela känner obehag och ringer till Alexandras mobil.
Cecilia fortsätter mot tunnelbanan, när hon tycker att det prasslar till i snåren. Helt plötsligt känner hon att någon drar iväg med henne med en våldsam kraft. Hon försöker skrika, men det kommer inget ljud. Nu dör jag tänker Cecilia.
Dagen efter står det så här i tidningen:
Parkmannen fast – våldsamt drama i natt Parkmannen attackerade en kvinna i Skogshöjdsparken i natt. Kvinnan räddades av tre andra personer – som lyckades övermanna mannen.

Alexandra, Maja och Vendela kände sig stolta. De hade lyckats med sitt uppdrag.

CIVILKURAGE.

Vem kan skriva ett familjedrama som är så spännande på ett sådant enkelt och fint språk. Katerina Janouch förstås. Vår egen relations- och sexualrådgivare. Hon luckas gång på gång att skriva bra böcker om relationer. I denna bok följde jag bara med i texten, tid- och rum bara försvann. Jag var helt uppslukat av Cecilia Lunds värld. Det kändes som om jag stod i bakgrunden och såg allt som skedde. Det var en riktig sträckläsarbok som jag fick tvinga mig att lägga den ifrån mig. Jag längtar redan till nästa bok om Cecilia Lund.

Kristina Simar lektör/bokrecensent. Betyg 5


Betyg 5

Phenomena 2010-08-31 15:33
Barnmorskan Cecilia Lund är tillbaka. Hon och maken John ska skiljas och huset är till försäljning. Eller ska hon kanske satsa på mannen igen? Cecilia är kluven. Hon saknar familjelivet. Singellivet känns svårt och skrämmande. Älskar hon John trots allt?
En bok jag gillar. Janouch är bra på att skildra relationer. Träffsäker och med hög igenkännandefaktor.
Cecilias yrkesliv på förlossningen känns också intressant att följa.
Bok nummer två i serien om barnmorskan Cecilia Lund.
Betyg 3

gun 2012-08-26 11:18
Detta andra möte med Cecilia Lund blev mer spännande än det första. Cecilias tankar och bloggskrivande, hennes tvekan men ändå lust till att börja om med sin John känns verkligt och fint beskrivet. Händelser som inträffar på förlossningskliniken får rubriker i media. Våldet som Cecilia utsätts för i slutet på boken är ett våld som många kvinnor utsätts för men för Cecilia kommer slumpen till hennes hjälp. Jag tyckte denna bok var betydligt bättre än den första om Cecilia Lund. Den går utmärkt att läsa som fristående.
Betyg 5KÖP PÅ CDON.COM

Skriv egen bokrecension till Systerskap


  Köp boken som film på cdon: