bokrecensioner boktips

Igelkottens elegans

Originaltitel: L'élégance du hérisson
Författare: Muriel Barbery
Genre: Roman
Utgivningsår: 2009
ISBN: 9789186480042


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

Igelkottens elegans är en varm och intelligent berättelse om två kvinnor. Båda bor i en fastighet i Paris välbärgade kvarter. Båda döljer sina talanger för omvärlden.

Tolvåriga Paloma Josse är brådmogen, överbegåvad och försöker förgäves bete sig som sina jämnåriga. Hon tycker livet är absurt, känner sig inte älskad och har bestämt sig för att ta livet av sig på sin trettonårsdag.

Portvakten Renée Michel är en självlärd älskare av konst, musik, filosofi och litteratur. Hon lever sitt liv diskret bakom en övertygande schablonbild, den vresiga och obildade portvakten med få intressen bortom katten och skräniga teveprogram.

Renées och Palomas vägar korsas när en lägenhet i huset blir ledig och den japanske affärsmannen Kakuro Ozu flyttar in.
Medelbetyg: 2,93 (15 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Igelkottens elegans :
2009-08-13 11:06
Jag orkade 30 sidor sedan var jag redigt förbannad. Romanen är skriven på en krånglig och haltande prosa. Portvakten är en intellektuell snobb som föraktar sina rika hyresgäster. Hon är så fylld av fördomar att hon tror att en portvakt måste bete sig på ett visst sätt. Flickan är så otroligt överbegåvad att hon inte ids umgås med andra. Romanen om dessa ”övermänniskor” har hyllats av en enig svensk kritikerkår och presenterats som en rolig och satirisk ”måbra”!
Betyg 1
2009-10-01 10:40
En ganska underhållande roman om två begåvade kvinnor (eller - en kvinna och en flicka, 12 år). Men om man skrapar på ytan på denna roman... känns den nästa otäck. De båda huvudkaraktärerna är så smarta, så intelligenta och har så god smak att man som läsare "måste" hålla med dem. Men samtidigt står de över alla andra som är "lägre stående" och känner att de måste "mörka" sin förträfflighet.

Så det blir skevt.

Det som huvudkaraktärerna (och författaren?) angriper är den ytliga snobbismen, "låtsaslivet", där inget verkligen är (så bra) som det verkar vara. Samtidigt är det ju precis det som dessa übermench-karaktärer till huvudkaraktärer sysslar med. Det blir som ett inverterat cirkelresonemang, där romanens kritik till slut riktas alltför starkt mot sin egen tes och det blir självmål!
Betyg 3
2009-10-16 10:39
Jag blev rekommenderad boken av en person som jobbade i en bokhandel som sa att den var fantastisk.

Efter att nu läst den vet jag inte vad jag ska tycka. Historierna om Renée och Paloma byggs långsamt fram med hjälp av många filosofiska och kulturelittankar. Eftersom jag varken är särskillt intresserad av filosofi, konst eller ryska författare så blir det väldigt segt och långdraget.

Men samtidigt är språket och känslan fängslande, och jag hade svårt att sluta läsa. Och jag tror att jag kommer att minnas den länge, och jag ångrar inte alls att jag läste den, trots det låga betyget.

Är man ute efter en feel-good roman så kan den rekommenderas.
Betyg 2
2009-10-20 12:53
Kunde varit så mycket bättre. Men det är inte min typ av böcker med så mycket filosofiprat. Men en helt ok historia om en samling olika människor i ett hus. Tyckte inte om slutet, ville att det skulle slutat annorlunda.
Betyg 2
2010-01-08 21:56
Till en början verkar boken bara konstig, huvudpersonerna (Renée och Paloma) ser ner på de rika i byggnaden där de bor för att de i sin tur ser ner på andra - de verkar inte bättre än rika. Att tolvåringen tidigt berättar att hon tänker ta livet av sig och att de båda känner att måste dölja sin intelligens och sina intressen känns väldigt konstigt, då de ju inte döljer något som är tabu i sammanhanget.

Författaren verkar ibland vilja briljera med sina filosofikunskaper vilket kan bli lite träligt, men hon verkar också kritisera det hon valt att inrikta sina studier på. Hon målar upp ett elitsamhälle där bara de som följer normen passar in, men där de som faller utanför egentligen är de som fyller upp normen bäst.

Men så kommer man in i boken. Jag gillar språket, karaktärerna är mysiga (om än, vad gäller många men inte alla, stereotypa). Det dyker hela tiden upp guldkorn i texten, mysiga, välformade, glädjande, vackra, tänkvärda meningar som man vill inpränta och behålla. En njutbar läsning.
Betyg 4
2011-05-29 18:41
Jag är kanske inte lämpad att skriva en recension till "Igelkottens Elegans" eftersom jag inte läste ut den och aldrig kom till den där vändningen som jag väntade på medan jag fortfarande klamrade mig fast vid storyn. Men det säger ganska mycket om en bok: om den uppmuntrar mig att läsa vidare. Det gjorde tyvärr inte den här, trots det vackra språket, trots att jag själv är en romantiker, trots att jag själv emellanåt är en pessimist och trots att jag är intresserad av filosofiska frågor.

Varför? kanske är anledningen den som många andra recensenter här har tagit upp: dubbelmoralen och min motvilja mot huvudpersonerna. Jag tycker läsningen mestadels var frustrerande, då huvudpersonerna hade sådana problem med sin omgivning, men ändå inte hade någon självinsikt, någon förståelse för andras liv eller förmåga att ta sig samman och bryta mönster. Det, filosofin och bokens egenskap av att släpa sig fram gjorde att jag inte avslutade boken - kanske hade betyget blivit bättre om jag tagit mig till den eventuella vändningen, men tyvärr höll inte intresset ens dit och jag var i slutändan heller inte nyfiken på hur det skulle sluta.
Betyg 2
2011-10-26 18:11
Jag älskar den här boken. Den är varm och glädjefull, samtidigt som den är mycket filosofisk och sorglig. Egentligen är inte det där riktigt filosofiska min grej, men det är skrivet på ett relativt lättsamt sätt och går ganska bra att ta sig igenom ändå.

Jag sträckläste den. En sådandär underbar bok att värma sig med och må bra av. Fint
Betyg 4
2012-01-09 15:43
Jag tycker att idén bakom boken är bra och jag gillar hur boken är skriven ur två olika perspektiv. Det är många kloka tankar som förmedlas. Dock tycker jag att den var för högtravande och stundtals långtråkig.
Betyg 3
2015-07-24 02:01
en roande och väldigt vacker bok, flera skratt många leenden, smarta filosofiska inslag som är enkla att hänga med i, jag älskar det!
Korta kapitel som avslutas med en cliffhanger. Man för följa två människoöden; renèes och palomas, så det växlar mellan dessa två personer genom hela boken, deras tankar,intelligens, klasstillhörighet, öden.
Öden om det nu är nått man tror på, händer saker av en slump eller var det ödet. Kan man ändra ödet? ändras ödet då är det väl inget bestämt, så ödet är det som händer men inget av det är bestämt sen innan, ödet = nuet?? är saker som tas upp i boken menar jag hrm... :) ödet, meningen med livet, sakers existens, katter och annat filosofiskt.

det är humoristisk samhällssatir om klassamhälle och olika välfärdssjukdomar, den får en att tänka, filosofera. alla människor är lika värda, vi är av samma art det är ingen större skillnad på oss, rik som fattig. renèe kommer från en bondefamilj, *men* lever i hemlighet sitt liv med vältalighet och finkultur. (*men* som att det vore helt otroligt, fördomar!)
har många citat från kända klassiska verk, böcker, musik.
Boken tappar fart under sina stunder med utdragna filosofiska betänkligheter och dom kommer ofta, men om man orkar hänga med så är den helt enkelt fantastisk.
början 4/5 mitten kanske lite händelse lös och slö 3/5 slutet satt perfekt 5/5
Betyg 4
2017-02-07 11:33
Renée är portvaktare och änka. Hon älskar kultur och läser mycket men hon är rädd att andra ska märka hennes kunskap och intresse. För de i huset är hon nästan osynlig och det är så hon vill vara. I samma hus bor Paloma en flicka på 12 år som skriver dagbok och som har bestämt att ta livet av sig. Paloma gör allt för att dölja att hon är intelligent och hon lider av att hon inte får lugn och ro hemma. Dessa två personers liv kommer att länkas tillsammans av Kakuro Ozu, en nyinflyttad japan som upptäcker deras intelligens och fattar intresse för de båda. Det är en varm vänskap som växer fram men en dag händer det en olycka som ingen räknat med.
Det här är en bok som växer i intresse av att höras som ljudbok. Mycket bra. Alla känslor som kommer fram och som görs att nya beslut tagas. Jag älskade den.
Betyg 4
2017-06-24 17:02
Språket är fult, meningarna onödigt krångliga, och personerna ointressanta. Hade jag haft ett stort intresse för filosofi hade jag kanske plågat mig igenom boken i alla fall, men jag bryr mig inte om hur Kants idealister ser på livet. Nej, boken är inget för mig.
Betyg 1Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Igelkottens elegans
Liknande böcker:
Mjölkat
 S. Samuelsson
Anna
 O. Blegel
Livet vinkar (som en K..
 K. Danielsson
Syskonfejden
 M. Herngren
Skäret
 C. Naumann
Saknad
 M. Fischer
Zonen
 P. Ahlmark
Ristmärken
 J. Theorin
Del av möblemanget
 M. Wesley
Årsboken
 S. Karlsson
Samma Författare: