bokrecensioner boktips

Den utstötte

Originaltitel: The Outcast
Författare: Sadie Jones
Genre: Roman
Utgivningsår: 2009
ISBN: 9780061374043


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

Året är 1957, och Lewis Albright reser tillbaka till sitt hem i södra England. Han är nitton år gammal och har precis släppts ut ur fängelset. Hans återkomst kommer inte bara att leda till en familjs sammanbrott, utan till ett helt samhälles.

Ett decennium tidigare tar sig hans fars återkomst ett helt annat uttryck. Kriget är över och Gilbert har precis lämnat det militära. Han ställer snabbt om till förortslivet - cocktail vid halv sju, kyrkan på söndagar - men hans fru och sonen Lewis protesterar mot de stela och polerade livet. De rymmer ut på picknickar i skogen, precis som de gjorde under krigsåren. Ingen förvånas över att Gilberts fru motsätter sig konventionerna, men alla chockas när Lewis en dag, efter ett av deras äventyr, kommer hem utan henne.

Efter moderns tragiska död går Lewis in i sig själv, blir tyst och alltmer destruktiv. Snart är han ensam och utstött. Endast vännen Kit står kvar vid hans sida. Hon har alltid förstått mer än de flesta, inte minst efter allt som hennes far utsatt henne för. Hon ser Lewis sorg och växande ursinne, och lovar sig själv att rädda honom. Men i sina försök att befria både sig själv och Lewis, ser hon inte de fruktansvärda hemligheter som är på väg att bryta igenom ytan. Och som kommer att driva Lewis till en, kanske, oförlåtlig handling.
Medelbetyg: 3,2 (5 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Den utstötte :
2009-07-14 08:17
Romanen börjar så bra, ett mästerverk, tänker jag. Efter katastrofen mattar berättelsen betänkligt, blir ensidig, platt. En speed på slutet gör dock att boken ändå kan klassas som läsvärd.
Betyg 3
2009-11-08 21:23
Boken är mycket välskriven, och det obehag som Lewis är med om blir så tydligt att det kryper under huden, och ett tag blir det därför också mycket obehaglig läsning. Men det tar sig mot slutet, då det blir riktigt fint och spännande.
Betyg 3
2010-06-27 10:26
Man känner obehag när man läser boken. Lewis har efter sin mammas död inte någon som håller av honom. Grannflickan Kit är den enda som tycker om honom. Han skadar sig själv genom att skära sig och hans liv är turbulent. Kit är också utanför i sin familj och det är kanske därför som Lewis och Kit känner samhörighet. Boken slutar med att både Lewis och Kit lämnar sina familjer. Man undrar ju hur det går för dem sedan.
Betyg 3
2010-10-03 15:06
Dyster historia som inte lämnat bestående intryck.
Betyg 3
2018-03-12 09:20
Blir förvånad av att boken har fått så svala recentioner, då jag själv tyckte jätte mycket om den. Språket var vackert och boken var fylld av sorg och man kunde känna Lewis ensamhet genom hela historien.
Betyg 4
Liknande böcker:
Nej och åter nej
 N. Lykke
Misstagens bok
 S. Bjerg
evangelium enligt pantera
 h. linderholm
Renoveringsobjekten
 E. Åhman Owetz
Nattavaara
 T. Engström
Dagar utan slut
 S. Barry
Amado Mio
 P. Pasolini
Samma Författare: