bokrecensioner boktips     
Hem | Sök böcker | Lägg till ny bok | Topplistor | Länkar | Kontakta oss | Bli medlem |
  Logga in

Liknande böcker:
Kantstötta porslinsugg..
 M. Estling Vannestål
Antikkurs för vilsna h..
 Å. Hallengård
Maskiner som jag
 I. McEwan
Konturer
 R. Cusk
Laboratorium nr 4
 D. Höjer
Den enda utvägen
 A. Bengtsson
Himmel och Helvete
 J. Kalman Stefansson
Änkorna på Österlen
 S. Paborn
Månskensryttaren
 E. Poulsen
Storm i den pelare som..
 A. Lundberg

Välj Genre
Roman
Historisk Roman
Deckare
Thriller
Fantasy
Science-Fiction
Ungdomsbok
Biografi
Fakta
KlassikerMed sänkt blick

 
Originaltitel: Les Yeux baissés
Författare: Tahar Ben Jelloun
Genre: Roman
Utgivningsår: 1991
ISBN: 9177122860
 

KÖP PÅ CDON.COM
Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen


"Ingenting hyade förändrats, och ändå tycktes allt mig så väldigt gammalt och mycket nytt. Mina ögon var inte längre desamma, de hade sett något annat, andra bilder fanns i dem, andra ansikten hade trängt in i dem."

Som barn bor hon i den lilla marockanska byn. Hon är släktens utvalda, som enligt legenden ska hitta den skatt som förfäderna gömde i berget. Hon vakar sina getter och drömmer om pappas Frankrike, dit hela familjen så småningom flyttar. Där möter flickan en annan värld, med andra möjligheter och andra traditioner, och utvecklas till en västerländsk kvinna som inte sänker blicken för någon. När hon återvänder till sin forna hemby ser hon bara flugorna och smutsen. Skatten är henne likgiltig. Hon har blivit en främling för både för sitt släkte och sig själv.

"Med sänkt blick" är en roman fylld av flämtningar och liv, styrka och mognad. Tahar Ben Jelloun knyter här samman alla de teman som närt hans tidigare verk; rotlösheten ochj exilen, den ödesbestämda olyckan, kvinnornas villkor - de som fortfarande går med sänkt blick.

Medelbetyg: 2 (1 röster)

  » Skriv egen recension «
Betygsätt:

Bli medlem få boktips baserat på dina betyg.
Bok recensioner av Med sänkt blick :


helix 2009-06-17 14:17
Jag kan inte låta bli att jämföra den här romanen med Clézios "Öken". Och de driver i mångt och mtycket samma tema - den unga flickan som kommer från en by i Afrika flyttar till Paris och ser en annan värld. Men medan huvudpersonen i "Öken" nästa genast förkastar stadslivet för att söka sig tillbaka till naturen (lite som Emile i Rosseaus roman), tar kvinnan i "Med sänkt blick" till sig de fördelar ett västerländskt samhälle har i fråga om kvinnans frigörelse och självständighet (gentemot mannen och Gud). Denna senare beskrivning gillar jag ju såklart bättre.

Men Jelloun är flummig i sitt språk. Det blir nästan ogenomträngligt fluffigt, och väldigt lite händer på sidorna. Jag sympatiserar med vad han vill säga, men jag står nästan inte ut med sättet han säger det på. Texten känns som en stor blob (eller kanske en glob) med mjuka kanter och geleaktig struktir på kroppen. Trots allt det: längs där inne finns en hård kärna som är behållningen. Vägen dit blir dock för krokig.
Betyg 2KÖP PÅ CDON.COM

Skriv egen bokrecension till Med sänkt blick


  Köp boken som film på cdon: