bokrecensioner boktips

14 år till salu

Författare: Caroline Engvall
Genre: Biografi
Ämnesord: depression, ungdom, våldtäkt, prostitution, övergrepp
ISBN: 9789186067397


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

En skakande svensk historia.

Det här är 14-åriga Tessans egna historia. Hon lever ett välanpassat liv i en mellansvensk stad, med mamma, pappa och syskon. I skolan går det bra och hon älskar stunderna hon tillbringar i stallet.
Men så en kväll raseras allt. På väg hem från stallet blir hon våldtagen av en jämnårig kille. Chockad tar hon sig hem men berättar aldrig för någon om vad som hänt. I stället tar Tessan på sig all skuld för våldtäkten och mår allt sämre.
När en kompis föreslår att de ska sälja sex via nätet för att tjäna snabba pengar tvekar hon inte. Tessan dras in i en ond cirkel av självförnedring och prostitution i jakt på bekräftelse. Genom att sälja sin kropp gång på gång straffar hon sig själv och försöker ta kontroll över situationen. Men snart inser Tessan att hon inte längre har makten över sitt liv. Till slut får hon inte ens betalt av de män som regelbundet ringer och kräver att få utnyttja henne. När hon byter skola för att komma ifrån dem hittar de henne och övergreppen fortsätter. Hennes omgivning märker inte vad som händer. Finns det ingen väg ut ur helvetet?

14 år till salu är en viktig och angelägen bok. Det som hände Tessan kan hända vem som helst. I hennes värld fanns inga missförhållanden innan allt gick snett.

Utdrag ur boken:
Jag vill inte minnas händerna, ögonen eller slagen.
Inte dimman och ångesten: Bundna händer. Trasiga flaskor och vassa
knivar.

Medelbetyg: 3,67 (18 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av 14 år till salu :
2009-03-24 19:58
Gripande och hemsk bok.
Betyg 4
2009-05-09 16:59
Det är en bra bok med spänning hela tiden.Det är svårt att förstå
att hon kunde sälja sig gång på gång.Det verkade som hon alldrig
skulle få ordning på sitt liv.Det är en bok som gör en uppskakad.
Betyg 4
2009-05-25 19:33
Författaren Caroline Engvall är 30 år och bosatt i Stockholm med sin man och son. Ena halvåret bor och jobbar hon på en ö i Thailand. Hon är journalist och började sin karriär redan som 15-åring. Hon har varit chefredaktör för ungdomstidningen Frida. 14 år till salu är hennes debutbok.

Denna bok är väldig tragisk. En kväll när 14-åriga Tessan är på väg hem från stallet blir hon våldtagen av en jämnårig kille. Hon blir såklart chockad men vågar inte berätta något om händelsen för någon. Tessan tar på sig skulden för våldtäkten och mår allt sämre psykiskt.

En dag föreslår en kompis att de ska sälja sex via nätet för att tjäna snabba pengar. Det tar bara några sekunder innan de får svar på nätet från män som vill köpa sex. De gör det tillsammans ett par gånger sen drar sig kompisen ut för hon tyckte det var för äckligt.

Men Tessan fortsätter och fortsätter. Varför vet hon egentligen inte. Men hon mår så dåligt efter våldtäkten.

De detaljerade scenerna när hon blir sexuellt utnyttjad tycker jag är väldigt svåra att läsa.

Till slut kopplas socialen in och Tessan får komma till olika fosterhem, ibland blir hon utskriven i tron på att allt är bra, men då fortsätter Tessan att kontakta männen igen. Efter hon har träffat männen mår hon så dåligt och får ångest. Hon tror att han bara duger till att sälja sex.

Det är en jobbig bok att läsa. Men just för att Caroline Engvall har lyckats så bra med det berättande språket.

Jag tycker att alla föräldrar som har barn i denna ålder borde läsa den. Eftersom vissa signaler hos ungdomar som inte mår bra tas upp på ett bra sett. Likaså barnpsykologer och socialsekreterare som arbetar med barn. Tycker ofta att de inte kan tyda flickornas signaler efter allt man läst i media om utnyttjade barn.
Betyg 4
2009-07-24 23:36
Tessan är en helt vanlig 14-årig hästtjej. En kväll, på väg från stallet, blir hon våldtagen. Livet förändras i en hast. Tessan tar på sig skulden och mår allt sämre. Hon straffar sig genom att sälja sex via nätet till främmande män.
Detta är en otroligt stark berättelse om hur illa livet ibland kan te sig.
Betyg 4
2009-11-07 11:06
Har inget mer att tillägga: läs den!
Betyg 5
2009-11-10 20:03
sträckläste denna! Gripande trots att språket är på gymnasienivå, lite synd.
Betyg 4
2010-01-10 14:12
Väldigt gripande bok som jag inte kunde släppa när jag läst klart, helt enkelt en bok som inte lämnar en oberörd. Detta var en historia som jag inte hört talas om tidigare, beroendet just. En historia som fick en att inse hur mycket som kan dölja sig hos människor, utan att någon i omgivningen vet, och då menar jag inte bara huvudpersonen. Jättebra! Läs!
Betyg 5
2010-08-27 16:20
Nää det här var inget för mig
Betyg 1
2010-08-27 18:53
Läs den!

Tvinga även alla tonåringar att göra det..
Betyg 4
2010-10-03 17:37
Fruktansvärd bok men samtidigt så är den skriven på ett sådant vis att man orkar fortsätta läsa. Det framkommer så tydligt att detta kan hända vem som helst. Jag skulle vilja säga att myten om den "lyckliga horan" bör ha krossats en gång för alla med denna bok.
Spännande, gripande och slutar så bra som det kunde bli.
Betyg 4
2010-10-07 13:59
mohaha
2010-12-18 02:50
Hemsk livshistoria. Man förstår nog inte riktigt att sånt här händer i Sverige!

Alldagligt och inte så språkligt avancerad. Lite för lättläst för min smak. Men en bok som helt klart är värd att läsa!
Betyg 3
2010-12-29 23:15
inte så bra som jag hade förväntat mig. Kändes lite jobbig, ganska tung att läsa också.
Betyg 3
2012-08-12 14:09
Mycket tragisk bok! Väldigt dyster och tung att läsa, men den var även bra. En bok som är viktig att minnas. Jag kommer ge bort den här boken och låta den gå vidare, så att så många som möjligt får läst den, eftersom jag anser att det här är en historia som alla bör känna till och ta del av.

Något jag vill tillägga är att jag tycker att det var enormt modigt av "Tessan" att dela med sig av sin historia och ge alla en möjlighet att förstå situationer som den i boken bättre.
Betyg 4Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till 14 år till salu
Liknande böcker:
Allt ska bli ditt
 A. Sundelin
Gangster Prinsessan
 H. Stommel Olsson
Gyllene Tider - en sis..
 J. Wiström
Svartskalle : en svens..
 A. Vera-Zavala
När livet vänder
 A. McNab
En droppe midnatt
 J. Diakité
En beundrad outsider
 H. Ingvarsson