bokrecensioner boktips

Gyllene Tider - en sista refräng

Författare: Jan-Owe Wiström & Anders Roos
Genre: Biografi
Ämnesord: musik, historia, kultur, ungdom
Utgivningsår: 2019
ISBN: 9789198447767


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen
Medelbetyg: 4 (1 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Gyllene Tider - en sista refräng :
2023-08-06 14:29
Vi hade biljetter till Gyllene Tiders spelning i Ronneby i sommar och då passade det bra att läsa denna biografi över gruppen. Boken är i två delar, en del handlar om den första tiden, genombrottet, hysterin, livet som tonårsidoler och hur de till slut inte orkade längre. Den andra och större delen berör i huvudsak turnén 2019, den som vissa okunniga kritiker trodde (eller hoppades) skulle bli deras sista. Men de hade inte läst på läxan, stora band lägger sällan av. Se bara på Rolling Stones, Queen, Bob Dylan m fl. Över 70 men still going strong.
Det är en fyllig historik med fakta och rikt bildmaterial, men utan att grotta ner sig i detaljer. Bäst är att författarna inte bara tar upp låtar, turnéer och plattor utan varje medlem får ett kapitel om sitt privatliv. Även doatjejer och producenter får vi veta mer om. Och inte att förglömma, fanatiska fans som lägger hela sparpeng på att följa gruppen på turnéer, från spelning till spelning. Inte visste jag att de hade så många fans utomlands. Anekdoter, turnéminnen och mer eller mindre trevliga minnen från karriären har sin givna plats. Mindre bra är att det är lite rapsodiskt ibland och de som inte har koll på gruppen kan ha lite svårt att hänga med.

Per Gessle är en unik låtskrivare där till synes enkla texter och melodier blir till ikoniska låtar som är i högsta grad levande efter över 40 år. Tillsammans med den kemi som bandet skapar i sin musik, något som kännetecknar de riktigt stora grupperna, gör det att man fortfarande kan fylla arenor, och det med människor mellan 8 och 80 år. Jag tror inte att vi sett det sista av Gyllene Tider!
Ja, konserten var alldeles utmärkt, de levererade som vanligt!
Betyg 4Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Gyllene Tider - en sista refräng
Liknande böcker:
Friday Night Lights
 H. Bissinger
Sabotören i Auschwitz
 C. Rushton
Steve Jobs : En biografi
 W. Isaacson
Sten Sture den yngre
 L. Ericson Wolke
Allt ska bli ditt
 A. Sundelin
Gangster Prinsessan
 H. Stommel Olsson