bokrecensioner boktips     
Hem | Sök böcker | Lägg till ny bok | Topplistor | Länkar | Kontakta oss | Bli medlem |
  Logga in

Samma Författare:
14 år till salu
Judasvaggan
Skamfläck
Virtuell våldtäkt
Ärren vi bär
Liknande böcker:
En bön för tjernobyl
 S. Aleksijevitj
Barnets Kroppsspråk
 E. Howard
Valet är ditt
 C. Wahlden
Who-ology
 C. Scott
Factfulness
 H. Rosling
Pillret
 I. Carlberg
Hallucinationer
 O. Sacks
Det svenska hatet
 G. Tamas
Everything Casino Gamb..
 G. Mandos
New Millenium Lotto St..
 S. Rodic

Välj Genre
Roman
Historisk Roman
Deckare
Thriller
Fantasy
Science-Fiction
Ungdomsbok
Biografi
Fakta
KlassikerSkuggbarn

 
Författare: Caroline Engvall
Genre: Fakta
Ämnesord: psykologi, ungdom
Utgivningsår: 2013
ISBN: 9789187049347
 
Lärorik:  9
Sorglig:  9

KÖP PÅ CDON.COM
Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen


Linda var mellanstadieflickan som blev kär. Den tjugo år äldre mannen lovade henne guld och gröna skogar bara hon träffade några kompisar till honom först. Fram tills Linda var 16 år sålde hennes stora kärlek henne till män för s e x.Sara hade en trygg och kärleksfull uppväxt men när hennes äldre bror drabbades av cancer hade föräldrarna inte längre tid för Sara och hennes känslor. Som 13-åring började Sara döva livet med sprit och knark. För att ytterligare stänga av kroppen började hon sälja s*e*x. Föräldrarna märkte inget. Skolan märkte inget. Och när hon till slut försökte få hjälp var det ingen som trodde på henne.Johanna hade alltid varit den duktiga flickan. Hon hade aldrig varit kär, aldrig festat, men när skolans snyggaste kille började uppvakta henne föll hon pladask. När han och hans kompisar sedan v-å l-d t-o-g henne upprepade gånger kände hon avsky mot sin kropp. Därför fortsatte hon att ge bort den till andra, för att skada sig själv.Det finns ett okänt antal barn i Sverige som säljer s*e*x till vuxna. Ju yngre desto bättre. Det finns också barn som säljs vidare av andra för s.e.x. Den inhemska människohandeln är för många okänd, men att det finns svenska barn som säljs för s e x är den bittra verkligheten. Barn som skäms och är rädda för att inte blir trodda och därför håller tyst.

Medelbetyg: 4 (3 röster)

  » Skriv egen recension «
Betygsätt:

Bli medlem få boktips baserat på dina betyg.
Bok recensioner av Skuggbarn :


arsenal23 2013-09-10 15:28
Bokrecension
Författare: Caroline Engvall
Titel: Skuggbarn
Antal sidor: 205
År: 2013
Förlag: Kalla Kulor
ISBN: 9789187049347
Caroline Engvall är journalist och författare. Sedan många år driver hon de viktiga frågorna om sex som ångestdämpning och s*e*xhandel med barn i Sverige. Hennes debutbok 14 år till salu har sålts i över 180 000 exemplar och fick platinapocketpris på Bok & Bibliotek 2010. Hon har också grundat hjälpsajten www.intetillsalu.se och blev ”Årets modiga Mama” på årets Mama-galan 2011. Källa: (Kalla Kulor).
Detta är den tredje boken som Caroline Envall skriver om ungdomar som säljer s*e*x. 14 år till salu utkom (2008), Skamfläck (2011). I den här tredje boken Skuggbarn har Caroline Engvall intervjuat tre flickor om hur och varför de började sälja s*e*x.
Hon tar upp det stora problem om varför vi vuxna ofta blundar för det som sker. Ser vi föräldrar inte att ens barn helt plötsligt förändrar sitt beteende, kanske bli aggressiva och ibland tillbakadragna. Skolpersonal ser de ingenting? Undrar de inte varför vissa ungdomar sköter skolan sämre än förut? Har högre frånvaro? Ens vänner borde också se om en skolkamrat ändrar sitt beteende helt plötsligt. Varför blundar så många för detta och varför vågar man inte fråga den som ändrat sig hur den egentligen mår. Vilka barn är det som börjar sälja s*e*x? Är det barn från segregerade områden, barn som har föräldrar som själva har problem eller kan även barn från bra och välutbildade familjer drabbas. Detta är några av de frågeställningar som Caroline Engvall tar upp i sin bok och även fått svar på. Hon har med vissa kända fall som Alexandramannen och polischefen Göran Lindblad, som bland annat varit en förespråkare för jämställdhet samtidigt som han utnyttjade unga flickor. Olika rättsfall och lagrum gällande s*e*x med ungdomar finns med och i slutet av boken finns det flera olika institutioner som man kan vända sig till.
De tre flickorna som Caroline Engvall har intervjuat beskriver utförligt och med mycket känslor hur de träffade de män som utnyttjade dem och vad som fick dem att fortsätta med att sälja s*e*x till män.

En mycket känslosam bok men också viktigt för oss vuxna att ta del av. Att lära oss tolka signaler som både våra egna barn ger eller andras barn som vi kommer i kontakt med. Att som förälder våga prata med våra barn om nätpedofiler, få dem att förstå att Jesper 17 år kanske egentligen är Gösta +50. Att få barnen att säga till om de upptäcker någon som beter sig märkligt på nätet, våga prata med sina föräldrar om detta. Jag själv blir skrämd av att läsa hur många unga flickor som sitter där ensamma på sina rum och har sällskap av datorn och chattsajter i stället för att vara med sin familj. Vill inte föräldrarna vara tillsammans med sina barn? Det är en fråga som jag ofta undrar över när jag läser om detta stora problem. Åren går så fort och helt plötsligt är barnen utflugna, då bör man väl ta vara på den tid man har med dem så länge som de bor hemma. När mina två äldsta döttrar var små fanns inga datorer och när det två yngsta var i 13-årsåldern och började intressera sig för datorer, hade vi datorn i allrummet, vi pratade om detta med chatt och att man inte kan lita på att den man chattar med är den som den utger sig för att vara. Nu hade vi tur i vår familj att döttrarna inte var intresserade av att chatta utan de hade andra fritidsaktiviteter. Även i dag när de är vuxna kan vi diskutera detta problem i samband med tv-program som handlar om nät*s*e*x. De är enbart tacksamma att de varken fick ha dator eller tv på sina rum utan att vi såg på tv tillsammans, ofta samhällsprogram och diskuterade handlingen. Vi föräldrar måste bry oss om våra barn mera och inte bara tycka det är skönt när de sitter på sina rum. Därför bör alla föräldrar som har ungdomar i den känsliga åldern 13 år och uppåt, läsa Caroline Engvalls böcker och sedan sätta sig ner och diskutera med sina barn. Det kan väl inte vara så jobbigt att ta denna diskussion med sina barn.
Betyg 5/5
Betyg 5

Phenomena 2014-05-05 10:30
Tre flickor berättar utförligt och med mycket känslor hur de träffade de män som utnyttjade dem och vad som drev dem till att fortsätta sälja sex.
En känslosam och viktig bok.
Betyg 3

bokfrun 2016-01-16 02:09
men fy vilken skrämmande bok. Det känns som att man kanske inte känner folk så väl som man tror.
Människor som köper sex av barn. Så fruktansvärt vidrigt!
Det värsta är att det verkar finnas hur många som helst, och det kan vara vem som helst. Till stor del verkar det ju vara just den man inte skulle tro nått sånt om. Att den stilige välbetalda kontorssnubben med 5 barn skulle göra nått sånt vill vi helst inte tro, men tyvärr gott folk. De ruskiga typerna gömmer sig i vilken skepnad som helst!

läsa den tycker jag absolut att ni ska göra!
Det är på tiden att vi får upp ögonen!
Betyg 4KÖP PÅ CDON.COM

Skriv egen bokrecension till Skuggbarn


  Köp boken som film på cdon: