bokrecensioner boktips     
Hem | Sök böcker | Lägg till ny bok | Topplistor | Länkar | Kontakta oss | Bli medlem |
  Logga in

Samma Författare:
De ödesdigra äggen
En hunds hjärta
Manschettanteckningar
Mästaren och Margarita
Rött och vitt
Svart snö
Liknande böcker:
I hemlighet
 B. Plain
Budbärarinnan
 K. Janouch
Den stora passionen
 M. Mackey
Fallet Ingegerd Bremssen
 D. Edqvist
Den gode tjuven
 H. Tinti
Den gode tjuven
 H. Tinti
Hjärtat stannar sist
 M. Atwood
Stackars Susanne
 B. Forsberg
The trouble with goats..
 J. Cannon
I en skog av sumak
 K. Östergren

Välj Genre
Roman
Historisk Roman
Deckare
Thriller
Fantasy
Science-Fiction
Ungdomsbok
Biografi
Fakta
KlassikerEn diaboliad

 
Författare: Michail Bulgakov
Genre: Roman
Ämnesord: mord, psykologi, spänning
 
Spänning:  2
Humor:  3
Lärorik:  2
Sorglig:  1

KÖP PÅ CDON.COM
Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen


Moskva år 1921, inbördeskriget är slut och den unga arbetarstaten har börjat bygga socialismen. Byråsekreterare Korotkovs högsta och innersta önskan är att lojalt och plikttroget tjäna det nya samhället. Men onda makter vill honom annorlunda. Plötsligt befinner han sig avskedad och hans välordnade tillvaro ställs på ända. I sina sista försök att bevisa sin skuldlöshet slungas han ut i en kaotisk byråkrativärld, ömsom jagad, ömsom på jakt efter en mystisk äggformad (!) person som i växlande skepnad dyker upp än här än där. Men för den som sätter sig upp mot sitt öde kan slutet bara bli ett…

Medelbetyg: 2,67 (3 röster)

  » Skriv egen recension «
Betygsätt:

Bli medlem få boktips baserat på dina betyg.
Bok recensioner av En diaboliad :


stigh 2004-04-16 09:28
Låter utifrån baksidetexten riktigt spännande. Men det är det inte. Bulgakov gör sig enligt mitt tycke skyldig till ett helgerån mot sitt egen författarskap i och med denna novell. Måhända kan klavertrampet försvaras med författarens relativa ungdom vid skrivtillfället samt att berättelsen i viss mån utgör ett embryo till Bulgakovs mästerverk ”Mästaren Och Margarita” som färdigskrevs 16 år senare. Men medan ”Mästaren Och Margarita” är ett fulländat mästerverk är ”En Diaboliad” på sin höjd att betrakta som en medioker berättelse. Miljöerna är här tydligt Kafkainspirerade och sinnesstämningen mardrömslik i sin framtoning. I skapande av stämning och miljö har Bulgakov till viss del lyckats, det går det inte att bortse ifrån. Men, och det är ett stort men, Bulgakov misslyckas fullkomligt med att skapa ett intresse för sin huvudperson, vilket leder till att Korotkovs fasansfulla öde känns totalt likgiltigt för mig som läsare. Vidare så utlovar historien mer än vad den orkar generera, en intressant inledning backas inte alls upp av en intressant fortsättning och novellens avslutning känns som ett hastverk påkommet av en författare som själv har tappat intresset för sin berättelse. Sammantaget utgör ”En Diaboliad” en parentes i litteraturhistorien, en parentes som vi lika gärna kunde ha varit utan.
Betyg 2

ElinLeticia 2004-08-30 17:16
Byråkratsekreteraren Korotkov är synnerligen nöjd med sin tillvaro. En dag slås dock dörrarna till hans arbetskonstor "TändMat", upp av en ovanligt underlig figur. Därefter är inget sig likt. Korotkov villar runt i Moskva för att bibehålla sin identitet och sitt jobb. Djävulen är här personifierad av ett mystiskt tvillingpar - men också i den jävulska situationen som det nya samhället visar sig vara.

Jag tyckte riktigt bra om denna berättelse som uppenbarligen är ett tidigt tankeexpriment till den genialiska "Mästaren och Margarita". Den liknar i utförande en film jag en gång såg, "Naked lunch" (boken letar jag febrilt efter just nu). Jag tänker mig att huvudpersonen på något sätt intar en drog som förändrar hans sinnesupplevelser - så att allting som sker är en illusion. Läsaren får själv utröna vad som är verkligt och vad som bara är en dröm. Det jag gillar mest med Bulgakov är att man kan tolka hans berättelser väldigt olika. Hans berättelser ljuder av svart humor.
Betyg 3KÖP PÅ CDON.COM

Skriv egen bokrecension till En diaboliad


  Köp boken som film på cdon: