bokrecensioner boktips

Att tro på Mister Pip

Originaltitel: Mister Pip
Författare: Lloyd Jones
Genre: Roman
Utgivningsår: 2007
ISBN: 9100121339

Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

I en stark, vacker och närmast sagolik roman väver Lloyd Jones samman en mytisk berättelse som hyllar människans orubbliga överlevnadsförmåga och berättandets kraft att förändra våra liv. På Man Booker-prisets korta lista 2007.

På en kopparrik tropisk ö, sönderslagen av krig och övergiven av nästan alla, finns en enda vit man kvar: den excentriske mr Watts. Han är föremål för öbornas nyfikenhet och hån, men då det inte finns någon annan som kan undervisa barnen på ön städar mr Watts upp i det förfallna, igenväxta skolhuset och börjar läsa för eleverna ur Charles Dickens Lysande utsikter.

Så inleds denna sällsynta, originella berättelse om den otroliga styrka som fantasin kan erbjuda när den en gång väckts till liv. Medan skotten och bomberna ekar i bergen är trettonåriga Matilda och hennes kamrater fängslade av den föräldralöse Pips äventyr i den avlägsna staden London, en stad vars konturer snart kommer att bli mer verkliga än deras eget skadeskjutna landskap. "En människa som är uppslukad av en bok glömmer helt enkelt bort att andas", säger mr Watts.
Medelbetyg: 2,25 (4 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Att tro på Mister Pip :
2008-08-06 10:31
Romanen är utan vidare läsvärd. Fascinerande miljö och med ett för alla bokälskare angeläget budskap. Känsliga personer varnas dock, en del händelser i boken är mer än vidriga. Jag har några invändningar: Budskapet är för tydligt och Matildas person kan jag inte riktigt tro på.
Betyg 3
2008-08-27 19:37
Ganska ok läsning. Kändes exotiskt att läsa om livet på denna ö och höra uttryck som "glad som en gris bland melass", vilket man får föreställa sig är mycket glad. Däremot blev jag ganska tagen då jag inte innan var förberedd på att boken i vissa lägen har ganska råa beskrivningar.
Betyg 2
2009-03-10 20:17
En bra bok! Definitivt läsvärd. I början kändes den lite som en saga, med en exotisk stämning och allt var ganska naivt. Sedan plötsligt avbröts detta på ett ytterst brutalt och fruktansvärt sätt.

Jag tycker om boken och rekommenderar den engelska versionen, den svenska översättningen är bara en blek kopia. Språket är mycket mer levande och mer humoristiskt på engelska.

Slutet borde ha kortats av en aning, det blev lite övertydligt. Vissa saker kan lämnas åt fantasin, alla frågetecken behöver inte besvaras, tycker jag.

En ganska svag trea då den inte berörde mig särskilt mycket.
Betyg 3
2009-07-26 21:27
Nä, inte min typ av bok. Vi hade den som högläsningsbok och funderade flera gånger på att sluta. Händelselös och när det väl hände något så var det aldrig bra. Den här boken kunde vi lika gärna ha varit utan!
Betyg 1
Liknande böcker:
Öppna din famn
 G. Årestad
Det är vi som är klima..
 J. Safran Foer
Mina första fiskar
 E. Jansson
Lugnet
 T. Bannerhed
Binas historia
 M. Lunde
Fäder och söner
 I. Turgenjev
Kirke
 M. Miller
Spärrad gräns
 G. Gränström
Insekt
 C. Castillon
Sångfågeln från Milano
 A. Kullenberg