bokrecensioner boktips     
Hem | Sök böcker | Lägg till ny bok | Topplistor | Länkar | Kontakta oss | Bli medlem |
  Logga in

Samma Författare:
Americanah
The thing around your..
Liknande böcker:
Under Slussen
 J. Werner
Det finns inga lyckopi..
 B. Malmsten
Flickan som sa nej
 E. Seeberg
Hallonfallet
 G. Tunström
Ensamheten
 I. Andersson
Den andra munnen
 C. von Zweigbergk
En mors bekännelse
 K. Rimmer
Julys folk
 N. Gordimer
Julys folk
 N. Gordimer
Julys folk
 N. Gordimer

Välj Genre
Roman
Historisk Roman
Deckare
Thriller
Fantasy
Science-Fiction
Ungdomsbok
Biografi
Fakta
KlassikerLila Hibiskus

 
Originaltitel: Purple Hibiscus
Författare: Chimamanda Ngozi Adichie
Genre: Roman
Utgivningsår: 2003
ISBN: 9789174291636
 

KÖP PÅ CDON.COM
Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen


Growing up in a wealthy Nigerian home under the domain of a harsh, demanding, and tyrannical father, Kambili and her brother, Jaja, find new happiness during a visit to their Aunty Ifeoma outside the city, but as Kambili enjoys her newfound freedom and falls in love for the first time, the country begins to fall apart under a military coup. A first novel.

Kambilis far Eugene Achike är en riktig hjälte. Han tar hand om de sina, han äger en tidning som oförskräckt kritiserar korruptionen och maktmissbruket i samhällets högsta skikt, han får pris av Amnesty International och skänker stora summor till välgörande ändamål.

Men i hemmet är han en tyrann. Han misshandlar sina barn och sin fru om de gör det minsta avsteg från det han betraktar som den enda sanna vägen, en hårdhänt och intolerant katolsk tro. Han har till och med stött bort sin egen far, eftersom denne hållit fast vid sina förfäders religion. Kambili och hennes bror Jaja får en aning om ett annat sätt att leva när de under en tid får bo hemma hos sin faster, som i sin kärleksfullhet och rättframhet är sin brors raka motsats. Denna aning om ett friare liv växer till ett uppror hos Kambili och Jaja. Familjens maktordning är plötsligt i gungning och en våldsam brytning blir mer och mer oundviklig.

Med Lila hibiskus har Chimamanda Adichie skrivit en berättelse som med både inlevelse och precision visar hur en yttre godhet kan rymma både brutalitet och brist på empati. Hennes porträtt av Eugene Achike kan väl mäta sig med Ingmar Bergmans biskop Vergerus i Fanny och Alexander när det gäller att gestalta motsägelsefullhet och religiöst bigotteri.

Medelbetyg: 3,5 (4 röster)

  » Skriv egen recension «
Betygsätt:

Bli medlem få boktips baserat på dina betyg.
Bok recensioner av Lila Hibiskus :


animisha 2008-05-15 17:37
Boken var helt okej, men jag tyckte att bara vissa avsnitt var lysande. Speciellt de första hundra sidorna var för lite för långrandiga. Det var klart att något skulle hända, men det dröjde. Jag är inte heller nöjd med greppet att först berätta om en händelse, sedan gå tillbaka i tiden, och sedan återta igen. Ibland kan det vara spännande, men nu gjorde det bara att jag ännu mer väntade på att det skulle hända något.
Förresten tycker jag inte att baksidestexten häruppe är så bra, för trots den mycket hårda uppfostran älskade pappan också sina barn - och därmed blev det hela mer intressant.
Betyg 3

okidoki 2011-10-07 09:18
Denna utvecklingsroman med 15-åriga Kambili i centrum slukade mig helt. En bladvändare att röras av.
Betyg 4

gun 2014-11-24 19:38
Den här boken ger en skrämmande skildring av hur en psykopat kan använda religion som skäl för att misshandla sin familj. En man som visar en helt annan sida utanför hemmet. Det afrikanska samhället skiljer sig mycket från det europeiska och romanen ger en blick i hur naturen ser ut och hur människor bor. Att få ta del av livet och tankar var mycket intressant.
Betyg 4

bonadea 2015-10-11 19:42
Den är inte alls i samma klass som en halv gul sol men historien fängslar stundvist. Intressant att läsa om vardags livet i Nigeria om enorma klass skillnader och först och främst tro skillnader . Handlingen är en tonårsflickor som tillsammans med sin familj styrs av en fanatisk pappa som tolkar kristendomen på sitt eget sätt.
Betyg 3KÖP PÅ CDON.COM

Skriv egen bokrecension till Lila Hibiskus


  Köp boken som film på cdon: