bokrecensioner boktips

En jävla vinter

Författare: Hans Gunnarson
Genre: Roman
Utgivningsår: 2003
ISBN: 9100580732


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

Vad är det för fel på Finspång?
Flera, om du frågar Gunnar, vars tillvaro där lämnar en hel del att önska.
Det är vintern 1986 och i veckorna jobbar han som frukt och grönsaksansvarit på U-livs. Han längtar efter att förändra sitt liv och har vaga drömmar om nånslags utbildning, fritidspedagog kanske, eller att skriva, men tanken på att flytta skrämmer lika mycket som tanken på att bli kvar.
Det enda som hägrar på hemmaplan är fredagsdiskot på hotellet och förhoppningen om att finna den stora kärleken, och vid köksbordet hemma hos grannen Styren med sin hemgjorda Kvantrå blir inga problem lösta. Det är kort sagt en jävla vinter för Gunnar, 21 år och fast i Finspång.
Men en sen kväll i tvättstugan uppenbarar sig Elisabeth med sin intensiva och utforskande blick, och i skylten till Runes Cykel & Sport drar en rostbrun skrivmaskin av märket Olympia till sig hans blickar. Allt kanske trots allt inte är så omöjligt som det verkar.

Hans Gunnarsson har gjort sig ett namn som novellist. Hans första roman är en både dråplig och ömsint berättelse om en ung man som söker sitt liv och om hans uppbrott- om vägen ut.

Utdrag ur boken:
''Vad jag har förstått'', sa journalisten, ''så började du din bana i Finspång och... ''
''Låt mig först bara säga'', avbröt konstnären, ''att i Finspång börjar man inga banor.''

Medelbetyg: 3,2 (5 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av En jävla vinter :
2003-10-18 21:48
Jag gillade boken, den är rolig och lättläst. Den är speciellt rolig ifall man faktiskt som jag har en viss kännedom om just Finspång, där boken utspelas. Fast alla som är uppvuxna i ett mindre samhälle känner nog igen sig.
Betyg 4
2003-12-16 16:14
Ganska trevlig och lättläst bok. Tragisk och dråplig, på kornet fångat livet i en svensk håla..Intresset för musik är stort hos författaren, och ibland känns alla omnämningar och citat lite väl överflödiga. Snyggt uppbyggd; före och efter Palmes död. Lovande romandebut!
Betyg 3
2004-03-29 20:46
Det sägs att alla i USA minns vad de gjorde när Kennedy sköts. En svensk mer modern motsvarighet skulle då bli vintern 1986 då Olof Palme mördades. Hans Gunnarsson minns, eller vet i alla fall vad hans alter ego Gunnar Hansson gjorde. 21 år gammal, fast i östgötska hålan Finspång med jobb på U-livs. Man super på Hotellet, hänger med kompisarna och letar efter kärleken. Alla som nån gång har vuxit upp i en stad som man måste flytta ifrån för att ta sig vidare känner igen sig i hans beskrivningar om pissjobb, ångest och funderingar på att plugga vidare. Den här boken har jag också längtat efter. Den kom förra året och fick fina recensioner överlag men inte förrän nu kan vi som fortfarande betraktar hyran som oförutsedd utgift köpa den på pocket. Jag köpte boken rakt av på förväntningarna och började läsa igår kväll.

Den är ganska tunn och med stort teckensnitt och en del tomma sidor blir den en lätt munsbit att svälja. "En bok man läser utan att lägga ifrån sig" brukar vara en komplimang säger en del men för mig är det ett varningstecken. Jo, det är en skön småstadsskildring och uppväxtbeskrivning med igenkännande detaljer med därtill hörande attribut. Dock känns det lite för endimensionellt, aldrig något mer djup än den direkta historiebeskrivningen på nåt sätt. Dialogerna är viktiga i boken men i all sin grabbiga autenticitet blir det inte så mycket mer än ett dokusåpeavsnitt. Glimtarna finns där naturligtvis, annars hade det varit konstigt. Stilgreppet med en tillbakablickande diskussion mellan författaren och en tjej som återkommer mellan kapitlen är också skönt, det ska han ha creds för. Sen tycker i alla fall jag att återkommande utdrag med låttexter och dikter är som utfyllnad. För nån som är nere med TLK och Ken kanske inte namedropping av Roffe Wikström eller Wilmer X-citat ger samma magiska pirr som Gunnarsson vill förmedla? Men men... det fångar i alla fall tidsandan. Biten där huvudpersonen på fyllan ser en brud i mörka tvättstugan ser inte jag som annat än en fucking ripoff på en passage i Jack. Man märker hur författaren också har såna namn som Lundell och Östergren i bakhuvudet men han måste nog mer hitta sig grej för att lyckas.

Om den här hade givits ut av en kille i tjugoårsåldern hade jag liksom gjort big up för grejen men nu snackar vi om en snubbe på 38 bast som redan gjort sig ett namn som novellist och manusförfattare (ex till filmen Ondskan). Då ställer i alla fall jag högre krav när en sån person ska laca sitt Vägen ut-kör. Tycker att alla vi som känner igen oss i växa upp i småstadshistorien nog förtjänar ett bättre epos än detta. Mïssförstå mig inte, det här är alls ingen dålig bok men hade hoppas på lite mer. Ger boken en trea men eftersom jag försöker att bara läsa riktigt bra böcker är det ett lågt betyg. Men alltså... trots besvikelsen kommer jag nog passa den vidare bland mina kompisar för att dom ska förstå MITT Finspång så visst, läs den du med.
Betyg 3
2007-08-03 19:26
Bra roman. Gunnarsson fångar skickligt livet i ett grabbgäng runt de 20. Jag tror på nästan allt.

Det är underhållande och lättläst, men den ger ingen fadd eftersmak (eller i detta fall bör man kanske säga "baksmälla"), som så många lättuggade kriminalromaner gör.
Betyg 4
2007-09-24 16:37
lättläst, men lite platta människor.
Betyg 2
Liknande böcker:
Judith, Judith
 G. Hjelmars
Selektiva Selma
 J. Sandblom
Den hemlige gästen
 D. Purcell
Ofri
 G. Boethius
A. Lena Persons hjärte..
 S. Nordenswan
Halvmördaren
 H. Nesser
Ogjort
 D. Dahlin
Morgondagens post till..
 S. Krapu-Kallio
Adamsons
 G. Antti
Hemkomsten
 B. Plain