bokrecensioner boktips

Och var hör du hemma?

Originaltitel: Digging to America
Författare: Anne Tyler
Genre: Roman
Utgivningsår: 2006
ISBN: 9132333773


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

De kom på kvällen, fredagen den 15 augusti 1997. De två små koreanska babyflickorna togs emot på flygplatsen i Baltimore av två familjer som inte hade någonting gemensamt utom just dessa adoptivbarn.

Bitsy Donaldson och hennes man Brad är tryggt förankrade i sin miljö, varma, öppna och en smula naiva i sin övertygelse om den amerikanska livsstilens förträfflighet.
Den andra familjen är Yazdans, bestående av den exotiska, osäkra Ziba från Iran, hennes amerikaniserade man Sami och hans mor Maryam, en elegant och kultiverad iranskfödd änka.
Varje år firar de två familjerna "Ankomstdagen" tillsammans, alltmedan den robusta Jin-ho och den lilla gracila Susan rotar sig och växer upp som amerikaner ...
Maryam är iakttagaren, som trots många år i USA fortfarande känner sig som en främling, en gäst i detta land vars koder och tabun hon har svårt att förstå sig på.
Mot henne och sonens familj ställs Donaldsons bullrande, superamerikanska släkt. Deras olika synsätt och traditioner blir uppenbara, och kulturkrockarna både tragikomiska och hjärtskärande i de möten som de två små adoptivflickorna är upphovet till.

Medelbetyg: 4 (5 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Och var hör du hemma? :
2008-03-17 19:28
Jag har flera gånger tyckt att Anne Tyler hela tiden skriver om samma människor, men den här boken är verkligen annorlunda. Den handlar om två familjer, en genomamerikansk familj och en familj med rötter i Iran, som adopterar var sin bebis från Korea. Temat invandring behandlas från många olika synvinklar: någon kom som vuxen, någon föddes i Amerika men blev mycket präglad av föräldrarnas kultur; i den ena familjen köper man koreansk musik och kläder, medan den andra familjen inte bryr sig om sådant.
En riktigt intressant och välskriven bok.
Betyg 4
2008-08-26 19:42
En angenäm överraskning. Huvudperson och främling i romanen är farmor Maryam och inte flickorna. Tänkvärt och roande om utanförskap och relationer. Ingen människa är en ö.
Betyg 4
2011-08-26 08:56
Varmt och humoristiskt om relationer, föräldraskap, kärlek, främlingskap. Maryam är en typisk Tylers kvinna och eh riktig främling i ett främmande land. Efter några torra år, äntligen en väldigt bra bok av Anne Tyler.
Betyg 4
2012-01-14 17:58
Boken är bitvis trevlig att läsa. Ämnen som adoption, invandring, identitet och inte minst vänskap är intressanta att läsa om. Tonen är lättsam, utom när det händer sorgliga saker.
En stor del av boken handlar om allsköns sysslor och bestyr, både i vardagslivet och i samband med de fester som familjerna firar tillsammans. Och där går författaren till överdrift: Det blir en störtflod av trivialiteter, som går ut över personbeskrivningarna. Jag har knappast lärt känna dessa personer, men jag vet nu allt om hur de pysslar och grejar.
Betyg 3
2016-12-15 17:47
Väldigt bra & riktigt engagerande! En av mina absoluta favoriter bland Tylers romaner! Stark 5:a!
Betyg 5Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Och var hör du hemma?
Liknande böcker:
En oansenlig detalj
 A. Shibli
Den vita boken
 H. Kang
Levande och döda
 H. Kang
Den långa våren
 S. Salminen
Landa, andas, lev
 M. Fogelberg Nelson
Var finns Mr. Goodbar?
 J. Rossner
En vilsen själ
 G. Redin