bokrecensioner boktips

I skuggan av Taj Hotel

Originaltitel: Baumgartner's Bombay
Författare: Anita Desai
Genre: Roman
Utgivningsår: 1988
ISBN: 9171608966


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

I skuggan av Bombays magnifika Taj Hotel lever Hugo Baumgartner tillsammans med en skara ömt älskade havvilda katter. Hans enda förbindelselänk med det förflutna är Lotte, den bedagade före detta nattklubbssångerskan, och en bunt gulnade brev från modern i Tyskland. I femtio år har han levt i Indien, men han är lika mycket främling där som han en gång var som jude i Tyskland. Mitt i den överväldigande indiska verkligheten tränger sig minnena glimtvis fram, det förmögna möbelhandlarhemmet i Berlin där han växte upp, nazisternas frammarsch och den brådstörtade avresan till Indien. Men han minns också sina goda år som affärsman, då han vann stora pengar på galoppbanorna och hörde Lotte sjunga på nattklubbarna.
På en av sina dagliga rundor på restaurangerna för att tigga kattmat stöter Hugo Baumgartner ihop med en ung vinddriven tysk och fattar långt om länge motvilligt beslutet att ta hand om honom. Det blir ett beslut som leder till katastrof.

Indiskt och tyskt vävs samman till en färgstark gobeläng, där den evige outsidern Hugo Baumgartner tecknas av Anita Desai med ömhet, smärta och mild humor.
Medelbetyg: 3 (1 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av I skuggan av Taj Hotel :
2008-02-25 23:53
Mycket intressant att få följa en "jagad" jude ut ut Tyskland till... Indien av alla ställen. Genom Baumgartners seende ögon får vi också se hur det kan vara att som "fiende" få sitta i brittiskt läger samt i periferin följa Indiens frigörelse från Storbritannien, ytterligare ett historiskt omvälvande.
Annars tycker jag historien har lite svårt att motivera sig själv. Det tar lång tid innan jag över huvudtaget förstår varför jag ska vara intresserad av denne emigrerade slusk till tysk. Men till slut.. förstår jag och blir faktiskt nyfiken på honom. Men bara tidvis.
Betyg 3Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till I skuggan av Taj Hotel
Liknande böcker:
Tistlar i handelsträdg..
 J. Clevström
Arvingen
 P. Frankau
Andras vänner
 L. Moriarty
Flykten
 S. Scarrow
Sabbaths teater
 P. Roth
År månader dagar
 Y. Lianke
Världen utan dig
 J. Santopolo
Månskärans stad
 B. Plain
Je m'appelle Agneta
 E. Hamberg
Samma Författare: