bokrecensioner boktips

Akcian viskar

Författare: Zvonimir Popovic
Genre: Roman
ISBN: 9127074277


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

Svetlana kom till Sverige som sjuåring. Hon är dotter till Jovan Savic som porträtterades i Zvonimir Popovics första roman Mörkriket. Efter föräldrarnas skilsmässa har inte Svetlana haft någon kontakt med sin far. När romanen börjar är hon en kvinna omkring de trettiofem. Hennes skolgång är bristfällig. Hon har ingen utbildning och inget arbete. Hon tycker allting saknar mening. I mars 2000 får Svetlana överraskande ett brev från en domstol i Serbien. Hennes farbror Adam har dött och Svetlana är ensam arvinge till jord och hus. Hon reser iväg för att ta sig an sitt arv och hamnar i en totalt främmande värld, där hon kan språket men inte alfabetet (kyrilliska), och de sociala koderna är annorlunda. Svetlana upplevde att vara invandrare i Sverige. Nu är hon svensk i Serbien. Hon arbetade på en invandrarförläggning och fick möta hatet mot sitt serbiska ursprung. Nu räknas hon till den sida som bombade Serbien.

Zvonimir Popovic skildrar med smärtsam inlevelse människoöden i vårt Europa. Kampen för att finna sin plats i en motspänstig omgivning.
Medelbetyg: 5 (1 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Akcian viskar :
2008-01-06 18:00
Denna läste jag i en sittning. Och bara det säger en hel del. Att den på ett underhållande, men inte ironiskt och hånfullt och samtidigt träffsäkert sätt beskriver både svenskhet och jugoslaviskhet och att handlingens lök skalas på ett så smidigt sätt, samidigt som språket känns helt äkta gör det svårt för mig att tro att denna man, författaren Zvonimir Popovic, verkligen inte har svenska som sitt modersmål. Visst känner man igen den jugoslaviska skrivskolan när man läser Popovics omskrivningar och liknelser, men det är nog inget som stör läsningen för en icke-jugoslav. Mig förde dessa bitar, däremot, direkt tillbaks till skolbänken och uppsatsskrivning i serbokroatiskan. Inte helt oangenämt.

Om du ska läsa denna pärla, börja med hans första bok - Mörkerriket - och jobba dig framåt. Jag rekommenderar dem hjärtligt!
Betyg 5
Liknande böcker:
Discokungen
 S. Olsson
Nytt liv sökes
 P. Simonsbacka
Ensam tant i Ryssland
 L. Linderborg
John Carter och dödens..
 E. Burroughs
Vända hem
 Y. Gyasi
En doft av jasmin
 E. Nord
Lättklätt i Tryckkammaren
 K. Brunk Holmqvist
Här är vi
 G. Swift
Utväg : fotboll
 E. Niva
Samma Författare: