bokrecensioner boktips     
Hem | Sök böcker | Lägg till ny bok | Topplistor | Länkar | Kontakta oss | Bli medlem |
  Logga in

Samma Författare:
Blackout
Estrid
Freja
Förbannade fred
Fördömd
Krigare
Saga från Valhalla
Sigrid
Älskade krig
Liknande böcker:
Kvinnorna på Flanagans
 Å. Hellberg
Dammsuga i mörker
 J. Beagin
Mormors val
 K. Branzell
De kommer att drunkna..
 J. Anyuru
1794
 N. Natt och Dag
Hit men inte längre
 M. Maunsbach
Hundraettåringen som t..
 J. Jonasson
Du tysta du glädjelika..
 D. Östlund
Sanning och skvaller
 C. Sittenfeld
Renoveringsobjektet
 E. Åhman Owetz

Välj Genre
Roman
Historisk Roman
Deckare
Thriller
Fantasy
Science-Fiction
Ungdomsbok
Biografi
Fakta
Klassiker



Idun

 
Författare: Johanne Hildebrandt
Genre: Roman
Ämnesord: religion, kärlek, kultur, spänning, äventyr
Utgivningsår: 2003
ISBN: 9789175036779
 
Spänning:  3
Romantik:  3
Lärorik:  4

KÖP PÅ CDON.COM




Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen


Historien fortsätter. Prästinnan Freja och hennes Tor, den enögde hövdingen Oden och den undersköna drottning Alfhild – och alla de andra hjältarna – möter oss igen. Tor seglar till Alfheim. Han är och bekymrad. Svartsoten plågar både vaner och asar. Tor måste förmå Freja att hjälpa honom. Bara hon har kraft att driva bort farsoten. Men Freja är förändrad. Hennes makt har växt sig så stark att hon ser sig själv som Gudinna. Freja vägrar att hjälpa honom. Men när bud kommer från Vanaheim tvekar hon inte. Svartsoten hotar att utplåna människorna på ön. Freja måste rädda sitt folk. Men hennes högmod gör att Mångudinnan vänder Freja ryggen. Och Idun, Frejas dotter, lockas till att överge sin mor. Utan Mångudinnan står Freja maktlös. I sin svåraste stund får hon hjälp från underjorden. Dödsgudinnan gör henne till sin och ger henne ett uppdrag: att finna Bringisgamen. Det smycke som kan ge Freja kraft att bekämpa den häxa som sänt svartsoten över asar och vaner. Freja vet inte var hon ska söka. Hon vet bara att utan Bringisgamen går både asar och vaner under. Idun är den andra delen i Johanne Hildebrandts mäktiga bronsålderstrilogi. Det är en andlöst spännande roman om urtida magi och gudar som tampas med samma livsval som vi gör idag: svek, ilska, lögner, lust och längtan.

Utdrag ur boken:
Hans dotter. Flickebarnet var ju högättat.
Vanerna räknade sin blodslinje efter modern och om Freja var hennes mor, då var drottning Åse i Vanaheim mormor. Och om inte Gefjyn klämt ur sig några ungar på sistone var tösen den enda arvtagaren till Vanaheims rikedomar. Tor log belåtet. Det var inte dåligt alls.
Svekfulla Freja, detta hade hon försökt att hålla borta från hans vetskap. Men nu hade Tiwatz skänkt Tor denna möjlighet till hämnd. Han log bistert. Inte ens hennes Gudinna kunde rädda henne nu.




Nedskrivet av Salamis


Medelbetyg: 3,72 (29 röster)

  » Skriv egen recension «
Betygsätt:

Bli medlem få boktips baserat på dina betyg.
Bok recensioner av Idun :


Baker 2004-03-14 15:19
Bra, men inte lika bra som första boken Freja. Förmodligen för att man redan känner till karaktärerna. Jag ser redan fram emot den sista delen i triologin.
Betyg 3

Emma 2004-03-16 12:07
Denna bok om Idun är inte så bra som den om Freja men lik väl underbar. Jag längtar tills att den tredje bok kommer så att jag kan läsa den.
Betyg 5

Hurra 2004-04-12 17:26
En av få böcker som har en egen story och inte härmar den första delen (Freja). Hela boken andas späning. Den är super
Betyg 5

replica 2004-05-19 16:31
Lika bra som Freja, nästan lite bättre till och med. Nu längtar man ju efter sista boken i triologin.
Betyg 5

mana 2004-07-03 12:23
underbar bok. otroligt bra. kunde helt enkelt inte sluta läsa. men jag tycker dock inte att den var lika bra som freja, även om den inte var mycket sämre. det blir en svag femma i betyg.
Betyg 5

loidor 2004-08-12 18:20
Vulgär smörja. Börjar längta efter Peder Madsens tecknade äventyr Valhall istället. Extremt och rått. Oerhört könsförnedrande. Män för att de målas ut som kvinnomisshandlande krigare, och kvinnor som sexälskande varelser som inte kan säga emot. Fy fan. Det är trots det en bra story, men det tar inte bort alla de fruktansvärdheter den är fylld med. Den blir godkänd, och absolut inte mer. Usch.
Betyg 2

Tauriel 2004-12-09 13:14
Den här var mycket smörigare och känns mycket mer överdriven än första delen. Fortfarande läsvärd, men Freja var bättre.
Betyg 3

Micke 2004-12-11 19:08
Jag hade inga större förhoppningar på denna bok eftersom jag inte tyckte att den första var något direkt mästerverk (dock läsvärd). Jag tycker att Idun når lite längre än vad Freja gjorde men denna får ändå inte ett högre betyg, utan även denna är läsvärd, varken mer eller mindre. Det skall tilläggas att jag tycker att det är ganska roligt med de kvinnliga hjältarna som både denna och första delen återger, det hör inte till vanligheterna och spetsar till boken lite. Jag hörde någon som ansåg att den var lite sexistisk men det anser jag att ta det lite långt, det är inte så att boken skall speglar vår jordetid och vem vet, någonting i likhet med boken kanske har existerat.
Betyg 3

Synnez 2005-04-02 09:55
Jag tycker detta är en fascinerande bok och en mycket bra uppföljare till Freja. Den är spännande och intressant och dessa gamla gudar får liv genom Hildebrandts böcker. Jag läste denna bok som ljudbok och den var med mig ganska länge. Nu ser jag fram emot att få läsa Saga också!
Betyg 4

Pli 2005-06-03 15:03
Spännande är boken visserligen, men sexfixeringen är onödig och att den inte stämmer med Eddan stör mig.
Betyg 3

Nillis 2005-08-03 17:37
Gillar den här serien starkt! Ger 4 åt hela trilogin, men sista boken va aning mindre trollbindande än de andra......
Betyg 4

Jala42 2005-09-06 08:17
Bra, spännande, vill bara läsa klart. Lite ovanligt upplägg i boken, lite "flummigt" skricsätt, men jag tilltalas!
Betyg 4

Phenomena 2005-09-30 23:28
Uppföljaren av Freja gjorde mig inte besviken. Mystiken fortsatte och jag fick ännu en njutbar lässtund.
Betyg 5

koala_75 2006-05-10 23:37
Nej denna är inte bra. Jag tröttnar redan under de första sidorna men läser ändå, med stor möda ut boken. Tråkig rent ut sagt
Betyg 2

magic_369 2006-06-01 11:10
Visserligen inte lika bra som Freja, men den är bra på sitt sätt.
Betyg 3

dichoso 2006-06-02 15:32
Andra fristående delen i bronsålderstriologin, fortfarande uppslukande att läsa.
Betyg 3

rispan_na 2006-07-08 13:07
Berättelsen runt Idun var bra, en mer levande person än Freja tyckte jag. Det var spännande, intressant och rörande att läsa om vad Idun tänkte och hennes kamp i Idunvallen. Miljöbeskrivningarna var bekanta eftersom jag läste Freja före, men de är tillräckliga för en som tänker börja med den här boken. Man får ju veta hur de bodde och levde, att skogen var nära. Ja jag kunde lätt föreställa mig hur det ser ut i boken. Däremot blir det svårare för mig att föreställa mig hur det ser ut vi de där "dödshusen". Där blev det lite krångligt för mig.

Jag grät när Idun gick bort. Kändes snöpligt! Hoppas att jag inte avslöjat för mycket nu.

I den här boken får man lära känna karaktären Tor bättre och även Frej.

Man märker när det gäller Tor att han vill gärna hålla på deras traditioner som asarn har med sig. Freja vill hålla på sina traditioner.

Mycket fascinerande bok.
Betyg 4

Zip 2007-04-18 08:28
Redan ett steg ned från Freja, även om det inte är så stort att det blir sänkt betyg. Det främsta irritationsmomentet i boken är att Idun är ett sådant viljelöst våp. Det är svårt att finna sympati för henne.
Betyg 3

Salamis 2007-08-21 10:11
Hade inte tänkt läsa någon uppföljare till "Freja", men så blev det båda två. Ändå finns det mer dåligt än bra att säga.

Det var intresserant eftersom jag aldrig tidigare läst något som utspelar sig under bronsåldern. Karaktärernas livsöden påminde mig mycket om mytologi, framförallt nordisk vilket det självklart är meningen att det ska göra. Hildebrandt lyckas även bra med att måla upp sin egen bild av hur människor kan ha levt; vad som var viktigt för dem och vilka seder de kan ha haft.

Vad som drar ner betyget rejält är hur böckerna är skrivna, alltså Hildebrandts stil. Det känns billigt, överdrivet och precis allt ska vara hysteriskt dramatiskt, vilket ger mig känslan av att hon inte tror att berättelsen håller.

"Idun" är den bästa delen i serien. I "Freja" gick det mest ut på att etablera och förklara allt, medan det i Idun finns en mer utvecklad berättelse.
Alla böckerna är fristående så egentligen kan man bara läsa "Idun" och strunta i de andra.
Betyg 3

tekoppen 2007-09-01 08:53
En okey bok att läsa när behöver slå ihjäl lite tid tex när man åker tåg, men jag tycker att personera vart lite väl platta.
Betyg 3

Vilyaroo 2007-11-22 12:24
Intressantare intriger än i första boken, men Freja är en mer spännande huvudperson. Fortfarande välskrivet och underhållande.
Betyg 5

Rosa 2008-02-11 09:40
En direkt fortsättning på Freja. Lite mer intriger än i Freja. Borde ha känts bra att läsa boken men på något sätt är det ett litet löjeväckande skimmer över båda böckerna.
Betyg 3

pidelida 2008-03-27 17:49
Frejas högfärd fick mig nästan att sluta läsa i början, jag tyckte det var jättehemskt =) Men hon blev ju bättre sen. Lyssnade på ljudboken och jag tycker att man får en sån inlevelse om man får lyssna istället för att läsa. Ser fram emot att lyssna på den avslutande delen också.
Betyg 5

ES 2009-10-11 15:30
Blev besviken på denna, Freja var mycket bättre.
Betyg 2

Asa 2010-09-13 20:07
Idun är mustigt skriven på samma sätt som Freja.Beskrivningarna är något man verkligen kan tänka sig. Jag kan verkligen inte göra någon skillnad mellan bok 1-2-3 i betyg. Idun är den sorgligaste boken i serien klart och något jag starkt rekomenderar.
Betyg 5

PennTroll 2010-12-09 14:25
Nä, denna gick inte hem. Tycker inte alls om Johannes skrivsätt och det mesta kändes mest rätt krystat. Blir inge mera Hildebrandt
Betyg 2

Chrille74 2013-06-26 17:39
Den andra boken i samma serie har en mörkare ton än den första.
Svartsoten och ondskan härjar. Kriget är på väg.
Idun är Frejas och Tors dotter.
Betyg 5



KÖP PÅ CDON.COM

Skriv egen bokrecension till Idun






  Köp boken som film på cdon: