bokrecensioner boktips

Blackout

Författare: Johanne Hildebrandt
Genre: Journalistik
Ämnesord: krig, psykologi
ISBN: 9175884054


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

Med ''Illiaden'' i bakfickan och med en svenska legosoldat som livvakt åkte Johanne Hildebrandt till Kroatien för att bli krigskorrespondent. Det gick åt skogen direkt. Hon träffades av granatsplitter, blev arresterad för spioneri och hotades med deportering. Det tog nästan ett år innan hon lärde sig arbeta i krig, men då lyckades hon med att göra det omöjliga. Längs vägen mötte hon kärleken i en dans fotograf och djup vänskap hos en ung bosnisk kvinna. ''Blackout'' är den sanna berättelsen om Johanne Hildebrandts tio år som reporter på Balkan.

Utdrag ur boken:
- Fick jag en chans skulle jag gärna döda den man som förde befälet. Han gav mig order och sedan övergav han mig. Han förtjänar att dö lika mycket som jag.
Borislavs sista ord innan han fördes ut var exakt detsamma som den gamla serbiska damen på ålderdomshemmet hade yttrat:" Jag trodde aldrig att livet skulle bli så här..."

Medelbetyg: 4,14 (7 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Blackout :
2004-09-08 20:35
"Blackout" är en sorts faktabok byggd på historiska händelser, men även subjektiva åsikter. Från 1992 till 2002 var Johanne Hildebrandt krigsreporter på Balkan. Under tio år får vi följa henne genom såväl heroiska flykter från krypskyttar, som personliga funderingar om sin barndom. Eftersom jag inte var tillräckligt gammal under tiden krigen härjade nere i södra Europa, greppade jag inte så mycket av vad som syntes på nyheterna, därför känns den här boken så oerhört viktig. Jag har själv vänner från Bosnien-Hercegovina, och visste i princip bara att det varit krig där nere, men inte hur FN många gånger försvårat biståndsarbetet och så vidare.
Ett stort minus är att Johanne Hildebrandt väljer att kalla 'muslimer' för en nationalitet, vilket jag absolut inte håller med om. Bara detta snedsteg är tillräckligt för att jag inte vill sätta en femma i betyg.
Betyg 4
2004-10-19 12:05
En väldigt bra bok. Har läst den flera gånger. Boken är bra för den påminner mig om att världen inte alltid är så bra.
Betyg 4
2005-01-31 17:34
Bra bok som är både en inspirationsbok för unga kvinnor som vill dokumentera och även om kriget och om vem som äger sanningen
Betyg 4
2005-06-29 13:13
Faktiskt den enda boken jag läst som gjort sånt intryck att jag kom att skriva ett beundrarbrev till författaren.
Betyg 5
2006-06-23 15:08
Jag har många gånger funderat på hur livet ser ut för utlandskorrar och det var väldigt spännande att läsa Hildebrandts beskrivning av sina år på Balkan. Jag har dock svårt för hennes stil, det är för mycket kvällstidningsprosa.
Betyg 3
2011-08-22 10:40
En jätte bra krigsreportage om kriget på Balkan. Johanne Hildebrandt riskerade sitt liv för att öppna allmänhetens ögon och ge oss en inblick i den verklighet som ingen då¨ville veta av.
Förutom att man får veta< bakgrunden till konflikten så berättar Johanna om människorna, offren men även de krigande soldaterna som inte alls är de hjältarna som vi oftast tror att männen som väljer att åka och ta del i ett krig är.
Betyg 4Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Blackout
Liknande böcker: