bokrecensioner boktips

Freja

Författare: Johanne Hildebrandt
Genre: Historisk roman
Ämnesord: loke
Utgivningsår: 2002
ISBN: 9789175036762


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

Kriget närmar sig Vanaheim. Gårdar bränns och plundras av asar som trängt in i landet österifrån. Prästinnan Freja reser till fienden i ett sista försök att mäkla fred. Men mötet med hövdingasonen Tor förändrar allt. För en mer förbjuden kärlek har aldrig funnits.

Freja - Sagan om Valhalla är en andlöst spännande berättelse fylld av lidelse och magi. Johanne Hildebrandt använder sig skickligt av våra fornnordiska myter när hon berättar om människorna som blev våra gudar och gudinnor: Freja, Tor, Oden, Loke och de andra. Följ med tillbaka till bronsåldern, Sverige för 2700 år sedan, till en värld fylld av bortglömda drottningar, legender och hjältinnor.



Utdrag ur boken:
Frejas blick föll istället på den flicka som besökt dem under dagen. Hon sprang omkring med ett tråg som hon vördsamt erbjöd männen. Freja försökte förgäves fånga hennes blick. Alla husets kvinnor gjorde likadant, passade upp som tjänarinnor.
Hur kunde de tillåta detta? Förstod de inte att det var en skymf mot Gudinnan att inte helga livbärerskorna? Männen var till för att arbeta, det var därför de fötts med starka armar och ben. Deras livskraft var stark och skulle skänkas till kvinnorna.
Freja högaktade sina bröder. De var viktiga delar i det stora världshjulet. Men att ta beslut över kvinnors liv, namnge barn, råda över deras liv! Visste de då inte att bara den stora modern hade rått att ta och ge liv.


Nedskrivet av Salamis





Medelbetyg: 3,66 (44 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Freja :
2003-12-02 12:45
Den här boken är jättebra, drag av fantasy. Freja får en att känna som man själv var med. Man kopplar riktigt bort från vardan och får en inblick i dåtiden. Del två heter "Idun".
Betyg 4
2004-02-11 13:02
Det skändes som om jag var med hon Freja när jag läste boken.
den var spännande, och underbar.
Betyg 5
2004-03-14 15:13
Det var mycket lätt att leva sig in i boken och känna för huvudpersonerna, så spännande att man många gånger hade svårt att lägga från sig boken. Även roligt att någon skriver om våra nordiska myter.
Betyg 5
2004-04-12 17:29
En oerhört bra bok, jag levde mig verkligen in Freja. Rekommenderas väldigt mycket, även Idun är bra.
Betyg 5
2004-04-23 23:14
oj så bra bok! otroligt välskriven. Mycket bra beskrivningar, både av personerna och den bronsldersmiljö de befinner sig i. Det är en intressant idé, med att våra "gamla gudar" en gång var människor och att det är deras berättelse. Det som också gör boken bra är att det är lite fantasy-stil, men ändå speglar något som skulle kunna ha hänt.
Betyg 5
2004-04-28 07:20
En otroligt bra bok.. den är mycket spännande... det händer grejer hela tiden.. Rekomenderar den verkligen!!!
Har även läst Idun!! Lika bra den!! :D
Betyg 5
2004-05-10 01:09
Boken är ganska intressant, lätt att läsa och spännande. Det skeyr massor med sakar i boken. den är en bra bok och bör läsas.
Betyg 3
2004-05-12 06:23
Mja... ganska läsvärd eftersom den var annorlunda. Tyvärr tycker jag det var lite för enkla och ointressanta intriger. Sedan var det ju otroligt oproffsigt skriven språkligt sett. Ta bara meningen: "Den skarpa lukten av männens svett blandades med stekoset från kokgropen och fick det att vattnas i hungriga munnar." Det är väl inte svetten som får det att vattnas i munnarna på dem!? Den typen av oövertänkta meningar är hela boken fylld av.
Betyg 2
2004-06-29 12:14
otroligt bra bok. mycket bättre än vad jag trott.
Betyg 5
2004-08-09 14:38
Intressant upplägg. Jag gillar fantasy av det här slaget. Men boken blir lite tjatig med alla konstruerade konflikter. Lite som med Harry Potter, men här är ju publiken tänkt att vara lite äldre. Precis alla figurer i boken verkar tänka med könet och ha nerverna utanpå kroppen.

Men läsvärd. Och tillräckligt spännande och involverande för att jag ska läsa även nästa bok i sagan. Men om den lämnar efter sig samma känsla av tjatighet så slutar jag där.

Betyg 3
2004-08-27 21:05
Denna bok var över mina förväntningar. Det känns som om det är så här det kunde ha gått till! Jag tycker beskrivningarna av platser och personer är underbara och man får en verklig bild av hur människor och omgivningar såg ut. De gamla gudarna man läst om får liv och man får ett annat perspektiv på våran nordiska historia! Rekommenderas varmt!
Betyg 4
2004-09-25 14:16
mycket bra och ger en lust att veta mer om asar och vaner.
Betyg 4
2004-12-09 13:11
Helt klart en bra bok! Den var dock inte särskilt orginell... Den blir lätt lite småtrist om man redan har läst Völvans dotter eller Grottbjörnens folk. Lite tantsnuskvarning om man inte gillar sådant också. Den är helt klart läsvärd om man gillar fantasy eller historiska romaner, Hildebrandt har ett väldigt enkelt språk så det är inget problem att läsa boken på ett par dagar om det bara är avkoppling man är ute efter.
Betyg 4
2004-12-11 18:56
En läsvärd och intressant bok, men tyvärr inte mer. Boken fick mig inte tillräckligt engagerad och det fanns en del partier i boken som var rent ut sagt tråkiga. De mer läsvärda bitarna var dock i majoritet och jag tänker läsa den den andra delen, så att man ger hela sagan en riktig chans.
Betyg 3
2005-02-01 16:22
nja...jag läste iallafall ut den
Betyg 2
2005-05-23 19:50

Jag tyckte att detta var en mycket bra bok. Man kom lätt in i den och den var svår att lägga ifrån sig. Jag längtade verkligen efter att få läsa om vad som skulle hända varje gång jag var tvungen att gå ifrån mitt läsande.

Mycket bra bok som sagt, kanske inte riktigt en 5:a men kanske inte så långt därifrån heller. Äh, jag ger den nog en svag 5:a
Betyg 5
2005-05-31 10:05
Det känns som man har lärt sig mer om de fornnordiska gudasagorna efter att ha läst "Freja". Att det var en fejd mellan asar och vaner. Inte visste jag det innan. Men nu vet jag.

Hildebrandt har skickligt fått ihop en riktigt spännande historia. Spännande i så motto att läsaren hela tiden undrar "Men hur kommer det att bli sen?" För såpass mycket har man ju "fått i sig" från skolans religionsundervisning att man vet vem Oden är/var, Tor också, och man känner igen namn som Balder, Mjölner, Siv, Frej, Freja, Loke osv. Men i den här historien beter sig inte dessa karaktärer som vi förväntar oss. Och just däri ligger den största spänningen; man "vet" hur det kommer att bli, men hur ska historien ta sig dit?

Skall jag kritisera något så får det bli det halvhjärtade försöket att åstadkomma en "omvänd" världsåskådning, där kvinnorna regerar och männen är deras undersåtar. Anslaget är intressant, men jag tycker inte författaren kommer ända fram. Det är trots allt Freja som lider de största kvalen, och männen förblir starkast, och vinner de flesta psykiska duellerna. Nej, den vinkeln är inte riktigt lyckad!
Betyg 4
2005-07-04 22:13
Hej!
Hade nog för stora förväntningar på denna bok.
Boken beskriver hur det kunde ha sett ut i Sverige, 700 f. Kr. Hur folket levde, vilken föda, boskap och religion de hade och hur deras hierarkisystem såg ut. Det som också är roligt är att det är kvinnorna som är viktigast i boken.

Betyg 3
2005-08-03 17:36
Gillar den här serien starkt! Ger 4 åt hela trilogin, men sista boken va aning mindre trollbindande än de andra......
Betyg 4
2005-08-24 20:44
Fick mig att inse att jag kan för lite om vår nordiska mytologi - läsvärd!
Betyg 4
2005-09-30 23:27
Underbar! Fängslades genast och försvann in i en helt ny värld. En värld där de fornnordiska gudarna lever som människor. Boken är välskriven.
Betyg 5
2005-11-19 21:02
Jag hade stora förväntningar på den här boken, eftersom temat tilltalar mig och jag gärna läser böcker som avspelar sig i bronsåldern. Men vilken besvikelse. Jag tyckte att språket var hårt och fult, och handlingen konstlad och ointressant.
Betyg 1
2006-03-04 03:10
I stort sett skräp, men den var åtminstone gratis (bilaga i kvällstidning).

Och visst, en del TP-kunskap om asagudar fick jag, dock ej tillräckligt för att dra upp omdömet. Minus då det är svårt att avgöra vad som bygger på fornnordisk mytologi och vad som är rent hittepå.

Språket är bedrövligt.
Betyg 1
2006-06-01 11:07
En bok som fångar en från första sidan. Spännande rätt igenom. En bok om vår egen nordiska mytologi. En bra bok.
Betyg 4
2006-06-02 15:30
Första delen i den fristående triologin om bronsålderns norden. Lätt att sugas in och drömma sig bort till svunna tider.
Betyg 3
2006-07-03 14:07
Jag läste boken så snabbt jag kunde. Blev nyfiken på hur det skulle fortsätta. jag hade inte läst så noga på baksidan, och inte heller läst så mycket om vad som sagts om boken heller, innan jag läste den så jag "visste" inte att det handlade om de som blev "asagudar". När jag förstod det i boken så blev det mera intressant. Efter att ha läst den till sista bokstaven så lämnar den en postiv läsupplevelse. Därför får den en FYRA av mig.

Men ibland var det lite stelt och tråkigt. Ibland ville jag veta mer om hur den andra hade tänkt. Som Frej tillexempel, när han och Freja pratade med varandra om framtiden. "- Fred och god växt. Jag hälsar dig alvernas övertsepräst, sa hon artigt.
- Så länge det nu varar, sa Frej med en lätt grimas.
- Men rimtursarna har ju dragit sig bort härifrån? svarade Freja förvånat.
- Allt är i väven och inget är för evigt, sa Frej tungsint.
Plötsligt förstod Freja. Det var inte bara hennes ställning som förändrats av Gullveigs död. Det var inte alls säkert att Snotra skulle acceptera Frej som sin tvillinggud." Och sedan när Frej ska leva på Odens gård får vi inte heller veta vad han verkligen tycker om det. Kan man vara så godmodig och bara acceptera sitt öde som han. Freja är en stark kvinna som kämpar på genom problemen som kommer i hennes väg. Men jag saknar ändå något mer, lite mer äkta känsla. hennes något klassiska hållningssätt som alla starka kvinnor har i litteratur är just det där att hon ska göra en sak i taget. Hon ska ta hand om Sivs illvilja senare... Varför då??? Jag som läsare och människa skulle behöva ett bra råd om hur man tas med kvinnor som är så där elaka och giftiga mot sin omgivning. Inte bara låta tiden ha sin gång. Eller??

Det var fina miljöbeskrivningar av byn, skogen och husen. Men lite svaga personporträtt. Men så kanske det kan bli när man ha så många att berätta om?

Avslutade ord. Vilken tur att det efter berättelsen slut fanns ett efterord som berättade att det var blandat med myter om asatron. Så att jag fick det svart på vitt. Och nu vill jag läsa mer om de gamla asarna. Var hittar jag sådana böcker nu då?? Hmmm
Betyg 4
2006-07-04 02:21
Nu var det förvisso ett bra tag jag lästa denna bok men jag väljer ändå att skriva en recension om den.

Det var en tjejkompis till mig som rekommenderade boken då hon viste att jag var intresserad av fornnordisk mytologi. Eftersom temat var bra och perspektivet verkade intressant så lånade jag boken.
Tyvärr dröjde det inte länge innan jag blev bittert besviken. Boken är väldigt tjejorienterad på det viset att fokus ligger på relationsproblem, Frejas känslor och ett evigt gnällande. Inte helt oväntat är mor och dotter relationen problematisk. En kul detalj är att kvinnorna styr som i en feministisk/matriarkatisk våt dröm. Tyvärr lyckas inte Johanne skildra detta på ett särskilt trovärdig sätt i varken texten eller karaktärernas retorik utan makten underbyggs hela tiden av hot om att "magi" ska kastas etc. Det finns helt enkelt ingen genuint trovärdig uppbyggnad av samhällsstrukturen utan den känns konstlat och krystat. En förklaring kan ju vara att det inte finns några bevis på att det någonsin funnits ett matriarkat vilket gör att Johanne inte har någon verklig förebild att luta sig tillbaka mot.
Dialogerna mellan karaktärerna är torra och saknar de mesta vad djup och reflektion heter utan håller sig på ett ytligt, känslomässigt plan. Man får intrycket av att läsarens egen tankeverksamhet ska hållas på ett minimum.
De få strider som är utgår i stort från Frejas perspektiv och vi får läsa om hennes kännslo reaktioner i de olika faserna av striderna. Själv skulle jag ha önskat en smula realism i striderna och en större inblick i vapen, taktik etc. Dock fick jag nöja mig med att en arme på 45kilos tjejer som slåss med tunga vapen mot stora män, och vinner. Dock var ju som sagt knappast realism ett ledord för denna bok. Och det är ju här problemet ligger. Om man läser vad folk skriver om boken och skrämmande nog, Johanne själv, så utmålas bokens innehåll inte bara som en plausibel utan nästan trolig bild av hur det gick till när det begav sig. I samma stil som när många som läste Da vinci koden och förbehållslös tog den till sig som sanning. Pinsamt.

Summering: Om du gillar fantasi böcker som behandlar känslor och relationsproblem i en fornnordisk miljö så kan du med behållning läsa den. Annars, begråt det faktum att man dödar träd och förorenar vår miljö för att producera sådan här skit.

Mvh
//Elit
Betyg 1
2006-08-03 17:28
Mycket bra bok åt fantasyhållet, intressant om fornnordisk mytologi, spännande, den blev aldrig tråkig, magisk... Även Idun och Saga är bra och läsvärda. Rekomenderas!
Betyg 5
2007-03-26 17:30
den va otroligt bra!
men det är synd att de bara höll sig till en hand full med människor.
jag skulle gärna veta mer om Loke!
men ändå!
asbra, alla böckerna är bra! freja, idun, och saga! freja var bäst!
Betyg 5
2007-04-18 08:27
Första delen i sviten om tre var lovande. Intressant hur hon tagit karaktärsdrag från de gamla asagudarna och gjort egna karaktärer av dem.
Betyg 3
2007-07-23 18:10
Jag visste inte riktigt vad jag skulle tycka om Freja, Sagan om Valhalla när jag läste den. Storyn rörde mig inte alls; inte förrän efter drygt halva boken började jag faktiskt bry mig om vad som skulle hända. Sen störde jag mig på det överflödiga användandet av adverb, där "hon drack vattnet girigt" var vanligast.

Däremot så fanns det flera intressanta delar där Hildebrandt skildrar olika seder som kan ha använts på bronsåldern och när vanernas och asarnas olika åsikter om män och kvinnor ställs mot varandra. Trots för många utstuderat slibbiga sexscener så lyckas den senare av boken höja betyget till en trea.
Betyg 3
2007-08-06 17:25
Intressant och spännande bok om hur vi gick från att dyrka fruktbarhets gudinnan till krigsguden. De härliga sexskildringarna höjde också upp betyget....
Betyg 4
2007-11-22 12:19
Verkligen välskriven och underhållande. Nyskapande upplägg och historia :)
Betyg 5
2008-01-28 09:53
Jag har alltid varit intresserad av mytologi och blev glad när jag såg den här boken som handlar om den nordiska mytologin på bronsåldern. Nu vet jag för lite om just mytologi för att avgöra hur mycket av det som beskrivs i boken som är sant eller om det bara är som författarinnan tar ut svängarna.

T.ex. så vet jag inte om det på bronsåldern i Sverige verkligen var så att det var kvinnorna som härskade och att männen var underdåniga. Det känns inte riktigt som att det är sant men jag vet ju som sagt inte. Tyvärr får jag uppfattningen att författarinnan vill använda boken som något slag av kvinnosakslitteratur. Det hade varit bra om det hade funnits lite fakta kring bl.a. detta som inledning till boken.

Minus: Det var svårt att hålla reda på alla namn i boken. När man sen läst ut boken så står det en personbeskrivning längst bak. Hade det inte varit väldigt lämpligt att ha den längst fram?????? Så himla oproffesionellt.

Minus: Hårt språk. Varför envisas med att skriva "pissa" istället för kissa, pinka eller kasta vatten? Ordet "pissa" är så hårt och rått.

Minus: En hel del återkommande grammatiska fel. Ofta står det t.ex. glittrande när det ska vara glittrade.
Betyg 3
2008-03-14 18:52
Jag trollbands av magin i boken, av gamla bortglömda seder och bruk som kanske har utspelat sig i vårt land för längesedan. Det är härligt att fantisera och drömma =)
Betyg 5
2008-03-25 10:24

Jag läste denna bok (bokserie) pga av att jag fick höra att de skulle vara väldigt bra av umgängeskretsen.

Men jag hör väl till dem som tycker att böckerna är rätt platta och först och främst en blek "kopia" av Avalons dimmor av Marion Zimmer.

Det känns som att Johanne Hildebrandt har hämtat mycket ur denna bok. Vilket i sig inte är så ovanligt men hon gör det inte på ett bra sätt.

Det enda som jag kan säga så sätt funderar ni på att läsa dessa böcker, läs Avalons dimmor istället.
Betyg 2
2009-10-11 15:33
Den här boken sträcklästes.
Betyg 3
2010-08-19 20:19
Nånting med den här boken var så tråkigt och långdraget att jag inte orkade läsa ut den
Betyg 2
2010-11-26 09:00
En rolig ide och det kändes lite udda men visst kunde det ha gjorts bättre. Gillar verkligen proportionerna mellan verklighet och fantasy men hade boken handlat om några andra (ej baserad på nordisk mytologi) hade det inte varit samma sak.

Kändes som att man var uppe på ytan och skrapade lite längs hela boken. Håller med om att intrigerna kändes tillrättalagda. Hade känslan av att titta på en film helt enkelt. Plöjde nyss igenom böckerna om earths children, skulle nog tagit en lite längre paus eftersom de (som redan nämt) påminner om varandra på många sätt. Så fort jag inte var helt fokuserad började jag fundera var hästarna var =) Kommer ändå att läsa del två, får se om den lyfter lite.
Betyg 3
2011-07-19 23:20
Jag gillar verkligen den här boken. Det är en fri tolk ing av asatron och jag dras till dom gudarna. Den innehåller mycket man kan önska! Kärlek, sex, intriger, krig, svartsjuka. You name it! Den är verkligen läsvärd. Karaktärerna har verkligen starka drag och Johanne Hildebrant är en fantastisk författare. Man kan verkligen se platserna framför sig!
Betyg 5
2013-06-09 20:05
En mycket bra, spännande och äventyrlig bok.
Jag hade ibland svårt att slita mig ifrån boken. Varje kapitel var spännande.
Betyg 5



Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Freja