bokrecensioner boktips     
Hem | Sök böcker | Lägg till ny bok | Topplistor | Länkar | Kontakta oss | Bli medlem |
  Logga in

Liknande böcker:
Resa i månljus
 A. Szerb
Dömd för död
 A. Jansson
Sent på dagen
 T. Hadley
Snusk: Två osedliga be..
 A. Bennett
Din styvmor Rebecka
 M. Jeffmar
Folkets skönhet
 M. Pryds Helle
Skuggan från fronten
 H. Kirst
I det sista regnet
 J. Vaidya
Den vita staden
 K. Ramqvist
Rucklet
 M. Sällström

Välj Genre
Roman
Historisk Roman
Deckare
Thriller
Fantasy
Science-Fiction
Ungdomsbok
Biografi
Fakta
KlassikerJadeögat

 
Originaltitel: The Eye of Jace
Författare: Diane Wei Liang
Genre: Roman
Utgivningsår: 2007
ISBN: 9150108018
 

KÖP PÅ CDON.COM
Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen


(The Eye of Jade, 2007) Platsen är Peking. Tiden för huvudhandlingen är 1997. Huvudperson är Mei Wang, en ogift kvinna, tretti-nånting. Hon har en yngre syster Lu, vacker som en dag och gift med en mycket rik och stilig man. Hennes mor är nån slags illustratör och hennes far har dött i ett arbetsläger under kulturrevolutionen. Mei har fått sparken från sitt jobb på underrättelsetjänsten och öppnar nu eget.

Medelbetyg: 2 (2 röster)

  » Skriv egen recension «
Betygsätt:

Bli medlem få boktips baserat på dina betyg.
Bok recensioner av Jadeögat :


okidoki 2007-10-25 12:05
Platsen är Peking. Tiden för huvudhandlingen är 1997. Huvudperson är Mei Wang, en ogift kvinna, tretti-nånting. Hon har en yngre syster Lu, vacker som en dag och gift men en mycket rik och stilig man. Hennes mor är nån slags illustratör och hennes far har dött i ett arbetsläger under kulturrevolutionen. Mei har fått sparken från sitt jobb på underrättelsetjänsten och öppnar nu eget. Boken lanseras som en deckare, men den saknar helt spänning. Handlingen kretsar istället kring moderns sjukdom och en ungdomskärleks besök i Peking.

Skönlitteratur är det inte, för språket är bedrövligt, om det enbart är översättarnas fel kan jag inte bedöma. Ett exempel: ”Andedräkten stockade sig i halsen på henne.”

Jag har inte varit i Peking och får absolut inget grepp på eller känsla för platsen. Hon kan inte beskriva den för mig. Hon beskriver slummiljöer och mycket exklusiva platser för rika människor, så det finns väl blandat i denna storstad.

Det som trots allt berör är de stora sociala orättvisor som beskrivs. Den som har pengar kan få mycket god sjukhusvård, andra ingen alls. Goda kontakter i Partiet öppnar dörrar, dåliga stänger. Mei anställer Gupin som assistent och genom honom får vi en mycket kort inblick i immigrantarbetarnas villkor. De kommer från landsbygden och är totalt rättslösa.

En vacker författare, med ett dramatiskt förflutet, som skriver en deckare som utspelar sig i Peking, det säljer och det till 22 språk. Kiosklitteratur kallades det förr i tiden och seriösa förlag befattade sig aldrig med det.
Betyg 2

moberg 2008-02-08 11:44
Historien är tråkig. Som föregående har sagt översättningen bedrövlig.
Betyg 2KÖP PÅ CDON.COM

Skriv egen bokrecension till Jadeögat


  Köp boken som film på cdon: