bokrecensioner boktips

Den första hustrun

Författare: Philippa Gregory
Genre: Historisk roman
Ämnesord: religion, historia, kärlek
Utgivningsår: 2007
ISBN: 9171306986


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen


Katarina av Aragonien, Englands drottning och Henrik VIII:s första fru, möter vi ofta som en åldrande kvinna som ersätts av den mycket yngre Anne Boleyn. Men i DEN FÖRSTA HUSTRUN får vi se en helt annan sida av Katarina. Vi får följa den unga fl ickan som växer upp i det luxuösa palatset Alhambra, en spansk prinsessa vars framtid och öde är att bli Englands drottning. Som sextonåring gifter hon sig med Englands tronföljare, Arthur, och tillsammans planerar de hur de ska styra sitt land. Men ingenting går som Katarina har väntat sig. För att bli drottning tvingas hon svika mannen hon älskar och bygga resten av sitt liv på en lögn. Philippa Gregory väver skickligt och kunnigt ihop historiska fakta med kärlek, dramatik och spänning. Hennes fascination för engelskt 1600-tal är mycket smittande, och inlevelsefullt berättar hon om intrigerna vid hovet och hur det kan vara att växa upp med vetskapen om att man en dag ska bli Englands drottning.

Utdrag ur boken:
Kära gode Gud, rädda Arthur, rädda min älskade make. Han är bara en pojke och jag är bara en flicka, vi har knappt haft någon tid tillsammans, nästan ingen tid alls. Du vet vilket kungadöme vi tänker skapa om du skonar honom. Du vet vilka planer vi har för det här landet, vilket heligt rike vi tänker göra av detta land, hur vi tänker slå morerna och hur vi tänker försvara detta rike mot skottarna. Kära gode Gud, skona i din barmhärtighet Arthur och låt honom få komma tillbaka till mig.
Medelbetyg: 4 (2 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Den första hustrun :
2007-09-03 19:40
Den första av dem alla kul att läsa.
2008-11-17 20:55
En jättebra bok för alla som är intresserade av historia.
Själv hade jag läst "Den andra systern Boleyn" och "I drottningens närhet" innan jag läste den här, så jag var redan ganska insatt i historien. Mycket intressant och jättebra historia, både det sanna och det påhittade. Bra mix mellan påhittat och riktiga historiska fakta!
Betyg 4
2011-11-16 12:27
Philippa Greogory är mästarinna på historiska romaner som innehåller, kärlek, spänning, förräder, mäktiga män och kvinnor som alla intrigerar vid hovet under 1500 talets England.
Den första hustrun handlar om kärleken mellan Henrik VIII och Katarina av Aragonien, Katarina är den kvinna som sedan i Den andra systern Boleyn blir ersatt av den unga och förrädiska Anne Boleyn. Men här är hon 16 år när hon kommer från Spanien till England för att gifta sig med unga Henrik för att bilda allians mellan Spanien och England mot fienden Frankrike.
Jag tycker den är inte lika bra som Den andra systern Boleyn(2003) eller I drottningens närhet (2004) men det är fortfarande en mycket bra roman som jag slukade med glädje.
Betyg 4
Liknande böcker:
Kommer aldrig solen
 E. Rydsjö
Karolinas Poltava
 E. Rydsjö
Härskaren
 S. Scarrow
Att färdas i motvind
 M. Haraldsson
1794
 N. Natt och Dag
Führerns barnmorska
 M. Robotham
Pojken som följde med..
 J. Dronfield
Kära Madame de Staël
 E. Lundström
Den röda bokstaven
 N. Hawthorne
Silvretsrike
 C. Iggulden