bokrecensioner boktips

Den andra systern Boleyn

Författare: Philippa Gregory
Genre: Historisk roman
Utgivningsår: 2003
ISBN: 9177156803


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

Detta är en roman som bygger på verkliga händelser vid det engelska hovet under 1500-talets första hälft. Författaren har skrivit flera historiska romaner och har även en doktorstitel i 1700-tals litteratur. Inför skrivandet av Den andra systern Boleyn gjorde hon omfattande efterforskningar, och boken tog 3 år att skriva.
Medelbetyg: 4 (12 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Den andra systern Boleyn :
2004-01-26 18:08
Vi får stifta bekantskap med Mary Boleyn, som framlever sitt liv som hovdam vid Henrik den åttondes och Katarina av Argoniens hov. Mary är syster till den för oss mer kända Anne Boleyn som under bokens gång blir Henrik den åttondes andra hustru, något som dock slutar med döden.

Gregory väljer alltså att skildra skeendena och intrigerna vid hovet ur den mindre kända systern Boleyns perspektiv. Allt handlar här om makt, pengar och status, och döttrarna är bara brickor i det spel som familjerna spelar för att komma sig upp. Männen är de som räknas och som har något att säga till om. Till sist vågar Mary dock gå sin egen väg och bryta med livet vid hovet, vilket antagligen bidrar till att rädda hennes liv.

Boken är lätt att komma in i och svår att lägga ifrån sig. Handlingen dominerar på bekostnad av miljöskildringarna, vilket bitvis ger ett lite platt intryck, men samtidigt gör boken oavbrutet spännande. Man får lust att läsa på om den historiska epoken och själv ta reda på vad som finns belagt av de skeenden man möter i boken. Det är onekligen en fascinerande tid och miljö, fylld av dramatik.

Det som drar ner betyget är att personerna har drag av karaktyrer i svart och vitt. Anne är den onda, själviska och maktgalna systern, medan huvudpersonen Mary är näst intill godheten själv, om än utan Annes vassa tunga och brillianta konversation. Det blir lite tröttsamt i längden, och ger boken drag av underhållningslitteratur.
Betyg 3
2005-02-15 11:49
Bra och intressant bok eftersom jag är intresserad av historia.
Betyg 4
2006-10-19 21:25
Intressant att få höra historien från ett annat håll, för Anne Bolyens historia har det ju skrivits mycket om. Man får en inblick i hur hårt insnärjda folk blev i hovintrigerna, och hur lite val kvinnor egentligen hade. Att det på många sätt var en fruktansvärt grym tid framgår tydligt.

De historiska detaljerna och miljöbeskrivningarna känns äkta, och handlingen känns någorlunda trovärdig. Personbeskrivningarna kan i vissa lägen kännas lite väl enkelspåriga, tex verkar Anne Boleyn beskrivas som alltigenom elak och beräknande. Det kanske hon var också, men lite fundering kring orsaken till hennes handlande hade kanske inte skadat.
Betyg 3
2007-04-21 13:07
Hon skriver på ett fängslande sätt som griper tag i läsaren direkt.
Jag älskar den här boken.
Betyg 5
2007-05-21 15:39
Den här boken har fått mig mer intresserad av historia, och jag har faktiskt också lärt mig en hel del.
Man får förståelse hur det var att leva vid hovet som kvinna, vilket jag tycker är väldigt spännande.
Från att ha varit helt ointresserad av kungar har jag nu blivit mer och mer intresserad av Henrik VIII och alla hans fruar.
Just att den är baserad på verklig historia gör det hela ännu bättre.
Den blir aldrig långtråkig och man behöver aldrig sitta och vänta på att saker ska hända, hon drar inte ut på något i onödan, utan det kommer saker hela tiden.
En jättebra, lättläst bok som man verkligen fastnar i.
Betyg 4
2007-08-30 11:08
Ganska bra bok, då och då ganska välskriven men kan nog bli lite trögläst ibland. Trots det tyckte jag bra om den, även om den var lite väl romantisk ibland. Jag ser framemot filmen.
Betyg 3
2007-11-17 20:44
Jag valde att läsa boken för att jag tycker det är intressant att läsa om historiska händelser och epokrar. Det är an bra bok och det var svårt att lägga ner den. Det händer alltid något nytt och berättalsen stannar aldrig upp.

Förhållandet mellan systrarna var oftast inte det bästa och Anne beskrevs som den onda och Mary som den goda. Men samtidigt är dem beroende av varandra under hovets klor och ständigt vakande blickar.
Betyg 4
2008-08-04 19:38
Denna bok är jätte bra, spännade ! För oss som gillar historia och spännade intriger är denna klockren
Betyg 5
2009-02-26 22:53
Mycket bra bok som jag sträckläste och knappt lade ifrån mig.
Väldigt intressant och gav bra inblick i det brittiska hovlivet. Och den gav så mycket kunskaper!
Lite på gränsen till tantsnusk ibland men det är alltid bra med romantik!
Betyg 5
2011-04-27 09:45
Trots att den egentligen är ganska seg, älskar jag den här boken. Man får en inblick i hur det var att vara kvinna, eller man, vid det engelska hovet under 1500-talet. Man kan relatera till Mary, speciellt om man har en syster.

Att gifta sig som tolvåring är något som får mig att tappa andan, Mary ska också gå till sängs med kungen. Kort sagt är den läs värd.
Betyg 4
2011-11-16 12:41
Den andra systern Boleyn är den bästa av Philippa Gregorys böcker som jag har läst. I drottningens närhet, Den Första hustrun, och Jungfruns älskare är mycket bra böcker men Den andra systern Boleyn är en självklar 5 i betyg.
Betyg 5
2015-10-25 11:08
Den andra systern Boleyn, Philippa Gregory, Damm förlag 2009
i översättning av Lillemor Binett

Romantik, historia och tragedi, så kanske man kan sammanfatta denna historiska roman.

Allt berättas genom den ”andra” systern Boleyn, den mildare, och genom att Mary berättar sina upplevelser så blir det hela mycket levande beskrivet. Mary är bara 14 år när hon blir Henrik VIII:s älskarinna, trots att hon är gift, det möter inga hinder hennes make får träda åt sidan och får utmärkelser och egendomar som plåster på såren. När kungens intresse för Mary börjar svalna gäller det att smida medan järnet är varmt, så ingen annan familj får in en fot. Det blir Anne den äldre systern, som får ta tillfället i akt och charmera kungen, det tillfället har hon väntat på, men hon har större planer än att bara bli hans frilla, hon siktar högre än så.

Bakom alla planer som smids för att få Henrik VIII:s intresse och förtroende står familjen Boleyn, fadern och morbrodern allrahelst, det är på liv och död och systrarna styrs som marionetter och deras bror George är mycket behjälplig, men även han är styrd av de äldre männen, man kan säga att de använder sig av sina barn/systerbarn för att själva få en hög position. I det stora hela verkar hovet var en plats för intriger och maktspel, störta eller själv bli störtad. Störst av alla är Henrik VIII som använder sin maktposition som det behagar honom, samtidigt som han är mycket misstänksam och svartsjuk och det finns det också anledning till, för vem kan han egentligen lita på? Kanske ändå en enda person, men henne gör han sig av med.

Man dras in i historien, den är mycket underhållande skriven, och jag tyckte mer och mer om den under läsningens gång, kanske bara lite för mycket romantiserad för min smak. Men man får också insyn i politikens spel, kanske inte så mycket som jag önskat, jag saknar Thomas Cromwell, som hade en viktig roll som Henriks rådgivare, han nämns bara i förbigåeende. Men i det stora hela har författaren följt historiens gång, som sagt, det här är först och främst en berättelse om systrarna Boleyn, där den ena systern Mary beskrivs som den milda och mänskliga, för att sedan i Anne visa på en iskall kvinna som inte skydde några medel. Nu ser jag fram mot att se filmen, som var det egntliga valet, men jag råkade köpa boken istället, det som först blir fel kan utveckla sig till att bli givande.
Betyg 3Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Den andra systern Boleyn
Liknande böcker:
Inte utan min syster
 Å. Hellberg
Bara en mor
 R. Jacobsen
Bara en mor
 R. Jacobsen
Bara en mor
 R. Jacobsen
Bara en mor
 R. Jacobsen
Beskyddaren
 S. Scarrow
Atens beskyddare
 C. Iggulden
En gentleman i Moskva
 A. Towles
Rödaste smultron
 L. Widding
Flykten
 S. Scarrow