bokrecensioner boktips

I drottningens närhet

Originaltitel: The Queen's Fool
Författare: Philippa Gregory
Genre: Historisk roman
Ämnesord: religion, historia, kärlek
Utgivningsår: 2004
ISBN: 9177156536

Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

Intriger, hat och passioner snärjer Hannah. Hon kämpar för överlevnad vid Maria den blodigas hov i 1500-talets England.

Spanska inkvisitionen brände Hannahs mor på bål. Sedan dess är Hannah på flykt. Hon och hennes far tror de ska vara trygga i England som under Henrik VIII blivit protestantiskt. Men allt förändras när kungens katolska dotter, Maria, blir drottning. Hon är hängiven katolik och har nära band till Spanien.

När Maria uppmärksammar Hannah och väljer henne till sin förtrogna befinner hon sig plötsligt i intrigernas centrum. Hannah får aldrig låta någon ana att hon är judinna, för varje felsteg kan leda till döden. Men snart dras hon in i de hemliga planerna för att få Elizabeth Anne Boleyns dotter till tronen och tillvaron blir allt osäkrare.

I en värld av maktkamp och misstänksamhet balanserar Hannah på bråddjupets kant. Hon tvingas till lojalitet och svek i kampen om den brittiska tronen. England under Maria den blodiga ska gå till historien som en religiöst fanatisk tid och en tid av hat mellan två systrar som ödet och fadern, Henrik VIII gett djupa själsliga sår.
Medelbetyg: 3,83 (6 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av I drottningens närhet :
2007-04-15 09:57
Otroligt bra med en inblick i det engelska hovet på 1500-talet.
Betyg 4
2007-05-21 15:45
Efter att ha läst "Den andra systern Boleyn" var jag fast, och blev inte besviken på den här boken som är en fortsättning i historien.
Jag gillar att hon byter huvudperson, man får då flera sidor av hovlivet och livet som "vanlig" människa.
Religion hade inte en lika stor del i "Den andra systern Boleyn", vilket det har nu. Det är bra med lite förändring.
Den blir aldrig långtråkig och man behöver inte vänta på händelserna, hon drar inte ut på saker i onödan, så man tappar inte intressen.
En jättebra, lättläst bok som fastnar.
Betyg 4
2007-08-30 11:12
Handlingen tyckte jag jättemycket om, äntligen något lite annorlunda, men det som drar ner mycket på betyget, är det otroligt svaga karaktäriseringen av Elizabeth I och drottning Maria. Det enda som skiljer dem från deras mödrar är deras namn. Personligheten är den samma, det är som om man skulle läsa om Anne Boleyn och Katarina av Aragonien. Jag önskar bara att jag skulle ha läst den före Den andra systern Boleyn. Den får en stark trea.
Betyg 3
2009-06-16 19:18
Jag håller med om att Elizabeths och drottning Marias karaktärer liknar Katarina av Aragonien och Anne Boleyn ( i Den andra systern Boleyn) väldigt mycket.

Dock var Maria ett under av godhet i början av den här boken för att sedan bli hysterisk och började bränna kättare, och jag började därför gilla Elizabeth mer - därför att hon inte var lika besatt av religionen.

Boken påminner om Den andra systern Boleyn, och båda resulterade i flera dagars sträckläsning för min del. De är båda svåra att släppa och klart läsvärda för den som är intresserad av historia.

Den här boken innehöll mer än den föregående; mer religion och krig, och man fick en bättre syn på hur livet såg ut för de lägre samhällsklasserna under 1500-talet, och inte bara intrigerna i hovet. På så vis är denna bok bättre.

Jag blir nyfiken på hur mycket i boken som stämmer överens med verkligheten och om det verkligen gick till så som det skildras i boken.
Betyg 4
2009-11-26 15:55
Jag älskar Philippa Gregorys böcker om det Engelska hovlivet, I drottningens närhet är lite svagare än Den andra systern Bolleyn, men fortfarande en mycket bra bok.
Betyg 4
2012-01-03 20:06
En fin bok som ger en mycket bra inblick i hovlivet. Jag tycker att det var kul att det var från Hannahs perspektiv, en judinna som är narr. Hon ser det mer objektivt än om författaren hade satt perspektiver ur Marias eller Elizabeths synvinkel. Håller med de andra om att den inte är lika bra som den andra systern Boleyn, men jag tycker ändå att det är en riktigt bra bok.
Betyg 4
Liknande böcker:
Kirke
 M. Miller
Alma - En kvinnohistoria
 E. Martinsson
Aftonen och morgonen
 K. Follet
Kommer aldrig solen
 E. Rydsjö
Karolinas Poltava
 E. Rydsjö
Härskaren
 S. Scarrow
Att färdas i motvind
 M. Haraldsson
1794
 N. Natt och Dag
Führerns barnmorska
 M. Robotham