bokrecensioner boktips

Drömfakulteten

Författare: Sara Stridsberg
Genre: Roman
Utgivningsår: 2006
ISBN: 9100111856


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

Förlag: Albert Bonniers förlag
Bandtyp: Pocket, Språk: Svenska
Utgiven: 200609, Antal sidor: 364

Medelbetyg: 3,67 (6 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Drömfakulteten :
2007-07-21 17:16
Valerie Solana dömdes 1968 för mordförsök på konstnären Andy Warhol. Se även http://sv.wikipedia.org/wiki/Valerie_Solanas Boken är faktiskt rolig också. Tappade intresset vid sidan 123.
2009-03-28 12:29
Denna bok skiljer sig från det mesta som jag tidigare läst. Jag gillar språket och det märks att Stridsberg gjort en bra research. Intressant och tung historia.
Betyg 4
2010-05-08 19:12
Mycket märklig bok. Jobbig att läsa och jag hängde inte med alltid. Bygger på verklig händelse vilket gör den skruvade historien läsbar. Jag är väldigt kluven till boken men det finns absolut något bra med den. På något sätt kom jag huvudpersonen nära.
Betyg 3
2010-08-09 22:38
Drömfakulteten uppges vara en fiktiv skildring av Valerie Solanas liv fram till hennes ensamma död på ett socialfallshotell i San Francisco 1988.Som sådan både kan den och kan inte jämföras med tex Joyce Carol Oates "Blonde".Men "Drömfakulteten" är febrigare,aggressivare,annorlunda.
Författaren för både en tänkt konversation med den döende Solanas på hennes sista hotellrum varvat med brottstycken ur hennes barndom,den förvirrade modern och hennes många destruktiva män,hennes brist på självbevarelse och överlevnadsinstinkt,bilder ur Solanas universitetsliv och kanske enda kärleksrelation;en kvinna som oftast bara kallas för "Cosmogirl",Ann Duncan.Tillsammans vill de använda sin intelligens för att bevisa att laboratorieråttor av honkön både kan överleva och föröka sig helt utan hanråttor.

En vacker och sorglig roman om ett tragiskt och kanske helt missförstått liv.Vad som är sant och inte spelar inte så stor roll,Solanas kan mycket väl representera andra missförstådda människor som bär på hat och ilska.Och de är fler än man kan tro.
Det enda som känns omotiverat är Stridsbergs omlokalisering av Valerie Solanas barndom,från New Jersey där hon faktiskt föddes till en håla vid namn Ventor i Georgia.Kändes det månne mer effektfullt att låta den trasiga flickan växa upp i en gudsförgäten håla i södern(där män kanske antas vara extra buffliga och kvinnohatande) än i det urbana New Jersey?
Betyg 4
2012-10-27 14:36
I en yttre ram som är delar av Valerie Solanas´ liv, berättar Stridsberg en egenartad och sällsam historia i en formmässigt imponerande roman. Hennes språk är, vad ska jag säga, musikaliskt. Hennes röst febrig och förtvivlad. Eller är det Solanas´ liv som är sådant? Solanas, vars hjärta och hjärna brinner av längtan efter det som tycka vara ouppnåligt och som blir hennes nederlag och död.
Betyg 5
Liknande böcker:
Ödets hand
 B. Plain
Alma - En kvinnohistoria
 E. Martinsson
Mamma i soffa
 J. Virdborg
Quichotte
 S. Rushdie
Nej och åter nej
 N. Lykke
Misstagens bok
 S. Bjerg
evangelium enligt pantera
 h. linderholm
Renoveringsobjekten
 E. Åhman Owetz