bokrecensioner boktips

Undantaget

Författare: Christian Jungersen
Genre: Roman
ISBN: 9100112046


Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

Undantaget är en samtidsroman som utspelar sig i Köpenhamn. Den skildrar yngre, välutbildade människor med lyckade karriärer och gott socialt liv. Det ska emellertid inte till många sidor in i romanen förrän man upptäcker att det finns allvarliga brister i den till synes perfekta fasaden. Bokens fyra kvinnliga huvudpersoner arbetar alla på Danskt centrum för information om folkmord. De två akademikerna på institutionen, Iben och Malene, är nära vänner. Dessutom finns på institutionen bibliotekarien Anne-Lise och sekreteraren Camilla. Romanens kapitel har skiftesvis någon av dessa kvinnor som huvudperson.
Ett viktigt tema i romanen är arbetsplatsmobbning. Bit för bit uppdagas det för läsaren vad som sker och man får inblick i en maktkamp präglad av intriger, baktaleri och mobbning. Iben mottar en dag ett anonymt hotbrev och i den redan betungande atmosfären på kontoret är detta hot en god grogrund för att alla ska börja misstänka varandra, främst drabbad blir dock Anne-Lise. Dessa dödshot fortsätter och sätter igång en kedja av grymheter på kontoret, och handlingen tar fart. Fram växer två möjliga hypoteser, antingen kommer breven från någon krigsförbrytare - exempelvis Mirko Zigic - som de publicerat artiklar om på nätet eller så kommer hoten inifrån kontoret, från Anne-Lise, som Iben och Malene tror lider av en personlighetsstörning.
Institutionens arbetsuppgift består i att spåra krigsförbrytare och de skriver även artiklar om ondskan och dess väsen, och några av dessa artiklar finns med i romanen som faktaavsnitt. Det är Christian Jungersens geniala poäng att diskutera den "stora ondskan" samtidigt som den "lilla ondskan" hela tiden fortgår på arbetsplatsen.
Romanens spänningskurva är konstant stigande för att nå sin topp i de sista avsnitten. Detta är en thriller som också bär med sig stora psykologiska och filosofiska frågor. Som läsare blir man väl underhållen samtidigt som man får något att begrunda. Skulle vi, som det stora flertalet, göra allt för att rädda oss själva eller skulle vi vara "undantaget"?
Medelbetyg: 3,88 (8 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Undantaget :
2007-01-08 10:20
Oj, vilken roman! För det första är den en riktig tegelsten och dessutom småstilt så det tog emot lite när man började läsa men jag blev förvånad över hur lättläst boken är. Man bara bläddrar på och vill veta mer!

Vi får följa fyra kvinnor som jobbar tillsammans. Två av dem är dessutom väninnor sedan tidigare. Vi får följa alla fyra kvinnorna från deras eget perspektiv i olika delar av boken.

Boken handlar om de här fyra kvinnornas inbördes relationer + folkmord. Är det någon skillnad på känslorna och agerandet?

Detta är en bok som kan diskuteras hur mycket som helst.

Boken är verkligen bra. Det blir en stark fyra. Om jag ska säga något negativt så är det att ibland kändes den lite tjatig och man hade kunnat kapa sidantalet något.
Betyg 4
2007-01-27 21:09
Det här var en skrämmande bra bok! Skrämmande därför att den plockar fram det innersta hos oss alla. Visar hur illa man kan behandla andra människor utan att kanske ens tänka på att man gör det. Boken handlar om mobbing. Samt om folkmord och folkmördare. En vanlig människa och en folkmördare är kanske inte så olika när allting kommer omkring.

Läs den här boken och du kommer definitivt att fundera på vad både du själv säger och gör och vad andra säger och gör.
Jag hade oerhört svårt att lägga ifrån mig den här boken.
Jag kan hålla med om att den kunde bli lite tjatig bitvis, men eftersom den berörde mig så mycket så får den en femma.
Betyg 5
2007-07-24 16:17
Boken handlar om fyra kvinnor som arbetar på Dansk centrum för information om folkmord. Här dokumenteras de hemskaste förbrytelser som människor begår mot varandra. De som arbetar där är Iben, Malene, Camilla och Anne-Lise och deras chef Paul. De vet mer än de flesta om ondskans mekanismer. Iben får en dag ett anonymt hotbrev på engelska och stämningen blir allt sämre på det lilla kontoret. Malene och Iben misstänker att Anne-Lise skrivit breven, men kommer brevet kanske från krigsförbrytaren Mirko Zigic ? Tre av kvinnorna ägnar sig därefter åt att frysa ut centrets nya bibliotekarie, Anne-Lise. Jungersen lyckas skildra kvinnors sofistikerade sätt att trycka ner varandra genom blickar och tystnad, en skildring av subtil ondska mitt i vardagenoch ändå kan ingen av dem kan föreställa sig hur människor som ägnar sig åt mord och tortyr är beskaffade.
Det är övertygande kvinnoporträtt som skildras i i boken.
Det är en spännande psykologisk thriller som handlar om mobbning på jobbet.
En av de bässta böcker jag läst , det är omöjligt att lägga boken ifrån sig..
Betyg 5
2008-05-12 11:55
Hade p.g.a hypen kring Jungersen inte så höga förväntningar på boken, men som utbildad personalvetare tänkte jag att jag åtminstone kunde läsa den som ett teoretiskt projekt :-)

Och det är jag glad att jag gjorde! Speciell och spännande roman, med goda personbeskrivningar och trevligt upplägg. Lite för lång för att hålla intresset på topp hela vägen ut, men helt klart en bedrift!
Betyg 4
2008-05-20 21:39
Sorry, den här var inte alls bra!
Jag gav den verkligen en chans och det enda som hände var att dom snackade skit bakom ryggen på varandra.
Den tilltalade mig inte alls så jag gav faktiskt upp efter ca 25%.
Rekommenderas till dom som inte har något annat i bokhyllan.

Betyg 1
2009-03-18 22:04
Bra bok som rekommendras! Kanske lite seg men ämnet är intressant, mycket moral och etik. Om man ska vara kritisk är den för förutsägbar och mycket känns för mycket svart eller vitt, tycker jag. Men en stark 3.
Betyg 3
2011-01-01 10:50
Boken utspelar sig på Danskt centrum för infomration omfolkmord - en liten arbetsplats med internationellt anseende. Iben är nyss hemkommen från ett gisslandrama i Afrika och Malene kämpar med sig gikt - de är bästa vänner. Men på kontoret har vi även den lite äldre Camilla och den nyligen anställde sekreteraren Anne-Lise.
Anne-Lise försöker på alla sätt komma med i gemenskapen men ignoreras. Det kanske inte är med direkt avsikt till en början, men när Anne-Lise tar illa vid sig och till slut säger till om det - då börjar riktig mobbning.

Denna bok andas stor kännedom om och insikter i förintelsens processer. Och inte bara Förintelsen, utan alla folkmord under 1900-talet. Att spegla dessa i det lilla kontorslandskapet är ett genialiskt drag som visar oss att förintelsens processer inte behöver handla om fysisk slakt av människor. Förintelsens processer handlar om att förändra en människas syn på sig själv och sin omgivning så att denna i stort sett förintar sig själv. Detta är en mycket välskriven och insiktsfull bok som tyvärr drar den dramaturgiska penseln ett par varv för mycket - vilket fråntar den intressanta huvudidén sin styrka.
Betyg 4Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Undantaget
Liknande böcker:
Atens portar
 C. Iggulden
Montezumas dotter
 R. Haggard
Schack under vulkanen
 H. Nesser
Jakaranda
 T. McKinley
Snälla pappa sluta
 C. Walker
Vargens krig
 B. Cornwell
Korsettsyndromet
 D. Örnstedt
Det nya riket
 A. Strindberg
Mormor i karantän
 K. Branzell
Samma Författare: