bokrecensioner boktips

Den ensamme mannen

Författare: Bernardo Atxaga
Genre: Roman
Utgivningsår: 1996


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

Det är VM i fotboll i Barcelona 1982. Det polska landslaget bor på ett respektabelt hotell som nu kryllar av journalister och TV-folk. Hotellet ägs av Carlos och hans kumpaner. De är före detta baskiska terrorister som har avtjänat fängelsestraff men fått amnesti efter Francos död. Under de fem dagar då handlingen tilldrar sig gör Carlos en sista eftergift åt sina forna kampideal: han gömmer, utan kamraternas vetskap, ett par terrorister som är efterlysta för mord. Hans hemlighet gör honom isolerad och hans beteende väcker frågor hos omgivningen.
Läsaren dras med i stigande spänning in i ett kraftfält, som rymmer Carlos inre motiv lika mycket som den yttre, dramatiska händelseutvecklingen. Varför gör Carlos, en ledartyp som skolats av organisationen, ibland strategiska misstag? Varför lyssnar han till den röst inom honom som vill dra ner honom i Rädslans rike?

Baskien spelar en roll i denna thriller, liksom i Bernardo Atxagas förra roman, den färgstarka “Obabakoak” (1994). Bägge böckerna har rönt stor uppskattning i Spanien och utomlands.
Medelbetyg: 4 (1 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Den ensamme mannen :
2004-02-02 12:26
Spännande psykologisk thriller där man får följa Carlos under fem dagar. Intressant genom att boken lika mycket speglar Carlos inre, hans samvete och tankar, som de yttre händelserna. Boken ger en viss förståelse för hur brottslingar och terrorister tänker och vad de känner, men det görs inte alls på något romantiserande vis.
Betyg 4
Liknande böcker:
Att spegla sig i någon..
 H. Österlund
Falska toner och söta..
 E. Klingberg
En tid för mirakel
 K. Thompson Walker
John Carter och marsfu..
 E. Burroughs
Livet kan börja
 S. OFlanagan
Fågeltribunalen
 A. Ravatn
Djungelrummet
 C. Möller
Att färdas i motvind
 M. Haraldsson
En sekund är jag evig
 M. Gustavsdotter
Samma Författare: