bokrecensioner boktips

Vilda svanar

Författare: Jung Chang
Genre: Roman
ISBN: 9151845679

Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

Vilda svanar räknas som en modern klassiker om Kina och är en unik blandning av memoarer och historisk ögonvittnesskildring. Boken, som blivit en bästsäljare i över 30 länder med fler än 10 miljoner tryckta exemplar, har varit borta från den svenska marknaden i flera år, men kommer nu i ny utgåva med ett nyskrivet förord av författaren.

Vilda svanar skildrar tre generationer kvinnors liv i 1900-talets Kina och är en fänglande vittnesbörd om en våldsam epok som innebar stora förändringar och där politikens inverkan på människors liv var enorm. Det är också en inspirerande berättelse om kvinnors liv, om kärlek och mod. Jung Chang skriver om sin mormor, som var konkurbin åt en krigsherre, om sin mammas kamp som ung idealistisk kommunist och föräldrarnas erfarenhet av att tillhöra den kommunistiska eliten och svårigheterna de sedan fick under kulturrevolutionen. Själv var Chang rödgardist en kort period som 14-åring, arbetade sedan som bonde, "barfotadoktor", på stålverk och som elektriker.

Medan berättelsen om de tre generationerna kvinnor vecklar ut sig, fångar Chang med gripande, rörande - och till slut hoppfull - detaljrikedom hur historiens dramatiska och våldsamma vindlingar drabbade hennes egen familj och miljoner andra under samma tidsepok.

Medelbetyg: 3,64 (11 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Vilda svanar :
2006-06-20 09:26
Detta är en bok om tre generationer kvinnor i Kina. Den ger oss en inblick i hur Mao styrde landet med järnhand och hur alla verkade foga sig. Den beskriver helt absurda åtgärder på Maos order och grymma tortyrmetoder, svält etc.

Jag har inte varit särskilt väl insatt i Kinas historia förut och inte vetat speciellt mycket om Mao men den frågan jag ställer mig efter att ha läst boken är: Varför har man fortfarande Maos porträtt på Himmelska fridens torg? Beskriver den här boken enbart hur livet var för en liten klick extremister eller var detta verkligheten för det vanliga folket i Kina?

Jag åker själv till Kina senare i sommar och detta var intressant bakgrundsläsning.
Betyg 3
2006-10-12 21:26
Jag läste 'Vilda Svanar' efter att ha varit i Kina, och blivit nyfiken på att få veta mer om landets historia. 'Vilda Svanar' är en bok som på ett intressant sätt berättar om en del av Kinas historia som ligger ganska nära i tiden. Genom att det är en beskrivning av tre kvinnors liv, så får man ett annorlunda perspektiv än ur en "vanlig" historiebok. Man känner att man får en förstahandsinformation på ett helt annat sätt, och det är det som gör boken så intressant. Jag gillar historia, och jag gillar en bra berättelse, och i den här boken får man båda. Rekommenderas till alla som vill veta mer om Kina.
Betyg 3
2007-10-07 22:09
En personlig favorit. Ger en bra inblick av Kinas 1900-tals historia
Betyg 5
2009-09-05 10:18
Väldigt intressant bok. Jag visste ingenting om kulturrevolutionen i Kina och den här boken gav enormt mycket kunskap. Jag visste inte hur stor förödelse Mao skapade och hur många människoliv hans fanatism krävde. Boken är bra skriven och skildrar otroligt väl hur människor hjärntvättades till våld och förföljelser under kulturrevolutionen; boken är gripande och väldigt stark.

Periodvis kändes den dock lite tungläst och det var svårt att lägga alla kinesiska namn på minnet under läsningen.

Definitivt läsvärd.
Betyg 4
2009-12-08 17:50
En etta ger jag till böcker jag inte orkat läsa ut. Berättelsen hade kunnat vara oerhört spännande men den berättas totalt utan inlevelse. Författaren har skrivit om sin mamma och mormor och helt okritiskt beskrivit deras berättlese där de varit de "goda" som andra släktingar och vänner varit elaka mot. Jag kom inte särskilt långt i den här boken, kanske ger jag den en ny chans någon gång och då omvärderar mitt betyg.
Betyg 1
2012-01-12 00:15
Jag tyckte boken var lärorik, intressant och varierande.
Kina är ett fascinerande land!!
2015-01-04 00:50
En fantastisk skildring av Kinas förändring från kejsardöme, genom Maos förtryck, kulturrevolutionen och hur det ser ut i dag. Samtidigt en varm berättelse om tre kvinnors livsöden som är sammanflätade och präglade av de olika epokerna de på olika sätt har gått igenom. En klar favorit. Läste den för flera år sedan och var fast från början till slut. Nu måste jag bara läsa den igen.
Betyg 5
2015-03-29 08:03
En bok om tre generationer av starka kvinnor , en bok om att vara kvinna i Kina under tre olika tidsperioder. Jung Chang mormor hade inte ens något namn, hon föddes 1909 och då var Kina ett feodalt samhälle.
Jung Changs mamma Bao Qin föddes 1931,under inbördeskriget var hon aktiv i motståndsrörelsen och riskerade livet genom att smuggla ut hemligheter till kommunisterna.
Jung Chang berättar om sin uppväxt inne i hierarkin i Kinas kommunist elit, en värld av hård politik där endast lojala tilläts att överleva.
Boken ger oss en riktig inblick och en bit av Kinas historia, ibland är det svårt att hålla reda på alla namn, men i det stora hela är det en mycket bra bok.
Betyg 5
Liknande böcker:
Hemligare kan ingen vara
 E. Klingberg
Under vintergatans all..
 C. Davidsson
Ett oväntat arv
 S. Ymén
Öppna din famn
 G. Årestad
Det är vi som är klima..
 J. Safran Foer
Mina första fiskar
 E. Jansson
Lugnet
 T. Bannerhed
Binas historia
 M. Lunde
Samma Författare:
Mao