bokrecensioner boktips

Häxan och regnet

Författare: Jurga Ivanauskaite
Genre: Roman
Utgivningsår: 2005
ISBN: 9185133248


Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

Vika blir övergiven av sin älskade Paulius. Hennes psykoanalytiker säger åt henne att glömma, och behandlar henne som vem som helst som är olyckligt kär. Men Vika vet att hennes känslor är något utöver det vanliga. Genom sin djupa kärlek och längtan binds hon bakåt i tiden till två andra kvinnoöden: en häxa som bränns på bål för kätteri, och ärkesynderskan Maria Magdalena.
De tre kvinnor vi möter i Häxan och regnet förs samman av deras allmängiltiga känslor av förlust och ilska över världens orättvisa, men deras liv tar olika vägar tack vare deras starka individualism och förmåga att genom egna val ta kontrollen över sitt öde.
Medelbetyg: 3 (1 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Häxan och regnet :
2006-05-22 20:07
Jag har aldrig läst någon litauisk bok förut, så det var med ett visst mått av nyfikenhet som jag tog mig an denna. Det religiösa temat lockade mig inte nämnvärt, däremot det allmänmänskliga och det erotiska. Boken hade ju blivit en skandal i Litauen när den kom ut, dels på grund av den erotiska frispråkigheten, dels på grund av kritiken mot kyrkan.

Blev jag då besviken? Nej, egentligen inte. Boken är klart läsvärd, om än bitvis mindre intressant. Den består av tre parallella handlingar, sammanknutna på ett intressant sätt så att den sista meningen i varje kapitel inleder nästa kapitel som handlar om en helt annan person. Alla de tre handlingarna har det gemensamt att de handlar om kvinnor, kärlek och religion.

Den mest intressanta av dessa handlingar är den nutida som handlar om en kvinna som haft ett förhållande med en katolsk präst. Här ges en intressant bild av det nutida Litauen och det hela är välskrivet och intresseväckande. Minst intressant är det medeltida historien om en kvinna som träffat en munk. Större intresse väcker då skildringen av Jesus ur Maria Magdalenas perspektiv.

Jag har ju inte läst originalet, så jag vet inte huruvida Jonas Öhman lyckats bra med sin översättning, men det hela låter i alla fall bra på svenska. Problemet för den här boken är kanske att hitta sin läsare. Personer med stort religiöst intresse har ofta svårt för frispråkiga sexskildringar, och personer som tycker om sådana är oftast inte så intresserade av religiösa frågor. Men blandningen fungerar och det blir en stark trea, som skulle blivit en fyra om det bara varit nutiden och Jesus.
Betyg 3Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Häxan och regnet
Liknande böcker:
Meter i sekunden
 S. Pilgaard
Det stora julkalaset
 J. Stubbs
Stanna hos mig
 A. Adébáyò
Barn av ensamheten
 M. Sandemo
Den sista kvinnan
 A. Olafsdottir
Fiskarens barn
 V. Österman
Farlig förälskelse
 J. Blackmore
Lilla rosenknopp
 I. Noll