bokrecensioner boktips

What´s eating Gilbert Grape

Författare: Peter Hedges
Genre: Roman
ISBN: 0671038540

Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

Just about everything in Endora, Iowa (pop. 1,091 and dwindling) is eating Gilbert Grape, a twenty-four-year-old grocery clerk who dreams only of leaving. His enormous mother, once the town sweetheart, has been eating nonstop ever since her husband's suicide, and the floor beneath her TV chair is threatening to cave in. Gilbert's long-suffering older sister, Amy, still mourns the death of Elvis, and his knockout younger sister has become hooked on makeup, boys, and Jesus -- in that order. But the biggest event on the horizon for all the Grapes is the eighteenth birthday of Gilbert's younger brother, Arnie, who is a living miracle just for having survived so long. As the Grapes gather in Endora, a mysterious beauty glides through town on a bicycle and rides circles around Gilbert, until he begins to see a new vision of his family and himself....


Medelbetyg: 4,71 (7 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av What´s eating Gilbert Grape :
2004-05-16 22:19
Jag håller med föregående recensent att den här boken verkligen är superbra! Jag läste den på svenska (Varför deppar Gilbert Grape) och den är så verkligt skildrad på ett sätt som fick mig att fastna i berättelsen och verkligen älska den! Filmen är bra, det är den faktiskt. Men den går inte att jämföra med boken! För den är verkligen helt underbar!
Betyg 5
2005-08-16 17:35
Jag läste romanen för första gången då jag var 14 år gammal - och jag älskade den!
Jag har efter det läst boken ett par gånger till... och den har varje gång varit lika slående bra!

Peter Hedges skildrar det amerikanska småbygdslivet i Iowa, med känsla, och en viss hat-kärlek till omgivningen.

Gilbert Grape med sin aningen udda familj - men dock så vanlig och vardaglig familj - möter kärleken mitt i vardagen.
Stora frågor besvaras med enkla medel, och romanen växer i tankarna ju mer man tänker på det.

Filmatiseringen av romanen är också bra - och inte alls en besvikelse som flera andra filmatiseringar av romaner kan vara.

Trots att Gilbert Grape-boken är lättläst, så är den absolut en av mina favoriter!
Betyg 5
2006-06-17 14:18
Den här boken fick jag som "avslutningspresent" den sista dagen jag praoade på ett bibliotek i åttan. Jag hade sett filmen på teve för inte så länge sedan och tänkte att det skulle bli kul att läsa boken. Det blev underhållande också.

"Varför deppar Gilbert Grape?" är en mysig berättelse om en familj som lever i Endora, Iowa, en liten håla med cirka tusen invånare. Här bor Gilbert, 24 år, med sin allt för tjocka mor Bonnie och sina tre syskon. Den person som vållar de mesta bekymmerna för familjen är Arnie, 17 år och utvecklingsstörd. Men han är också den som livar upp tillvaron med sina roliga upptåg och påhitt. Arnie är även en av de få anledningar till varför modern fortfarande vill leva, då fadern tog livet av sig genom att hänga sig i källaren när Gilbert var sju år. Gilberts andra syskon är två tjejer, som helst av allt egentligen vill därifrån men tvingas leva kvar på grund av mamman.

Titeln till trots, så är den här boken allt annat än dyster även om mammans tillvaro är ganska sorgsen. Hon har inte har satt sin fot utanför huset på flera år pga sin vikt. Gilbert själv är den som är mest självständig och lever sitt egna liv, även om han tar hand om sin smått egendomliga familj. När han inte är tillsammans med den gifta hemmafrun, jobbar han i en mataffär. Ibland måste han dock rädda Arnie när denne har lyckats locka till sig hela brandkåren genom att klättra upp i byns höga vattentorn. När Becky kommer till staden, som gör ett tillfälligt besök hos sin mormor, blir Gilbert kär i henne. Hur det går med kärleken och alla de andra sakerna kan ni läsa i den här originella boken.
Betyg 5
2006-10-05 21:16
Underbar bok om en skruvad familj. Får en att filosofera över ens eget liv, sitter jag fast i något jag inte vill leva i.
Betyg 5
Liknande böcker:
Binas historia
 M. Lunde
Fäder och söner
 I. Turgenjev
Kirke
 M. Miller
Spärrad gräns
 G. Gränström
Insekt
 C. Castillon
Sångfågeln från Milano
 A. Kullenberg
Örådet
 J. Sverker
Gorlans ruiner
 J. Flanagan
Fromhet och slaveri
 L. Enmark
Xavier
 M. Kandre
Samma Författare: