bokrecensioner boktips

Blåskägg

Författare: Kurt Vonnegut
Genre: Roman
Utgivningsår: 1987
ISBN: 9118912826


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

"Blåskägg" är den tragikomiska berättelsen om Rabo Karabekian. Rabo tillhörde grundarna av den första verkligt nordamerikanska moderna konstriktningen, den abstrakta expressionismen. Tyvärr har emellertid Rabos egna verk bokstavligen upplösts av tidens gång; på grund av ett olyckligt val av arbetsmaterial har hans målningar helt enkelt fallit ihop.
"Blåskägg" är Rabos självbiografi, som han sitter och skriver i sitt hem på Long Island. Ett hem som hyser den största privata samlingen av generationskamraterna; på väggarna trängs Pollock, Rothko, de Kooning m fl. Detta är tavlor Rabo erhållit som återbetalningar på små lån han i rörelsens unga år bisträckte vännerna med. Då var dessa konstnärers bilder intet värda.
Men, som Vonnegut säger, smaken förändras.
Medelbetyg: 3,5 (2 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Blåskägg :
2005-04-10 17:13
Rabo sitter i sitt lyxiga hus på Long Island och skriver sina memoarer. Samtidigt planerar han för ett storverk som skall visas i hans stora uthus. Vad kan detta vara som han söljer därinne? Ingen får komma in.

Vonnegut skriver en fiktiv självbiografi, och det är mycket underhållande att läsa. Kanske är det också informativt om nordamerikanska konstnärer, men jag är för illa bevandrad i det ämnet för att kunna bedöma det.
Författaren håller liv i historien, och man vill verkligen veta vem denna Rabo var, och - inte minst - man vill få reda på vad det är han döljer därinne i sitt uthus.
Betyg 3
2011-04-26 21:47
Jag läste Player Piano av Kurt Vonnegut för många, många år sedan och minns inte så mycket. Så det är egentligen ett nytt bekantskap för mig. Och ett, trevligt ska man väl inte säga, men ett intressant bekantskap. Jag gillar denna tragikomiska blandning, karaktärer, humor, och att jag måste stanna upp då och då och tänka. Vonnegut skriver om förra århundrades viktiga ämnen genom att skriva om en mans liv. Slutet är bara fantastiskt.
Betyg 4Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Blåskägg
Liknande böcker:
På drift
 M. Lindberg De Geer
Mörk sol
 K. Branzell
Knäppgökar
 W. Self
Senare
 S. King
Kirskålsgrannar
 J. Clevström
Här är jag nu
 K. Cambell
Handens rörelser
 F. Stenroth