bokrecensioner boktips

Den svarta katten

Författare: Edgar Allan Poe
Genre: Novellsamling
Ämnesord: mord, psykologi, skräck
ISBN: 9789186843151


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen
Medelbetyg: 3,43 (7 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Den svarta katten :
2005-03-11 00:56
ytterligare en novell av en av våra idoler, nämligen edgar allan poe :D

"den svarta katten " heter den här novellen och handlar om en man som älskar de flesta djuren, men kanske främst katter. av denna orsak har han ju skaffat sig en katt, en svart katt som kallas pluto. Men vår käre djurälskare börjar dricka, alkohol då ( vad annrs) .....en kväll när han kommer hem full och ser sin älskade katt, då for en tanke genom hans huve och den sa hono att skada katten......full som han är och dum som katten är eftersom den älskar sin husse börjar den gossa med honom och han petar ut ett av kattens ögon....katten får panik och flyr.... morgonen därpå inser vår käre djurälskare sitt dåd och ångrar djupt vad han gjort sig skyldig till.....han letar efter katten men hittar den inte och när han väl hittar den så märkar han att katten inte älls älskar honom längre.....och det kan man ju förstå....katten är rädd för honom...

detta uppskattas inte av vår käre djurälskare så han hänger katten med ett rep runt halsen i en gren på bakgården en tidig morgon....ett par dagar sneare brinner hans hus ner och detta enda som blir kvar är en vägg, där finns en bild av en katt som hänger i en gren.......buuuu

vår käre djurälskare börjar självklart sakna sin katt och ångrar bittert det han gjort men så ser han en kväll på en bar där han supper sig full en likartat katt, nämligen svart och med bara ett öga........katten följer honom hem och är väldigr kramgo osv.....men vår käre djurälskar börja hata den av hela sitt hjärta och vill inget annat än döda den....så när han och frugan ska ner till källaren en dag så börjar katten gå mellan och kring fötterna och krama benen och vår käre djurälskare tappar fotfästet och blir arg som ett bi...nu ska katten dö...men istället missar han och katten flyr och hatet vänds till frugan som hindrat honom och pang...en yxA FÅR HON I HUVUDET..............nu börjar det spännade...............


fantastisk och mera fantastisk, för mycket kärlek kan förgöra en..speciellt om det är alkohol inblandet.....vår käre författare var själv en alkolist........
Betyg 4
2007-11-02 20:01
helt otroligt att den här berättelsen är så gammal och ändå lever kvar och berättas och ändras hela tiden. den är jättespännande och vacker.
Betyg 4
2009-05-24 21:55
jag har läst den svarta katten av edgar allan poe. jag tycker den var bra men konstig
2010-08-07 20:47
Edgar Allan Poes novell Den svarta katten är en psykedelisk skräckskildring om en man som till en början är en god och djurvänlig man, som litar mer på djur än människor, men som av alkoholens negativa effekter blir alltmer våldsam och elak. Innan alkoholens klor hade satt ett fast grepp i huvudpersonens liv var den svarta katten, Pluto, hans bästa vän och Pluto var honom lojal och trogen och följde honom vart han än gick.

Efter en kväll på krogen kommer han dock i berusat tillstånd att alstra en stark ilska mot katten som börjat undvika honom efter att han märkt av sin husses förändrade tillstånd och beteende. Den berusade mannen drar därför katten i svansen vilket medför att katten reagerar förskräckt och ilsket genom att bita honom i handen. Då blev huvudpersonen så arg att han tog fram sin kniv ur fickan och skar ut ögonen på honom.

Dagen efter då han sovit ruset av sig får han ett sting av skuldkänslor, men genom alkoholens inmundigande kan han döva dessa stickande känslor. Därefter undviker katten sin husse helt och hållet, vilket tar huvudpersonen hårt. Men en dag gillrar huvudpersonen en fälla för sin katt. När katten fångas in hänger han katten i ett träd för att slippa påminnas om sin skuld inför den tidigare så kära katten. Agerandet verkar dock inte ha något särskilt syfte utan handlar mest om att göra något som är fel, bara för felandets skull.

På natten brinner hela huset ner och när huvudpersonen undersöker ruinerna efterkommande dag upptäcker han att en nyrappad vägg är det enda som står kvar av huset. På väggen finns en katt med snara fastmålad på väggen. Den naturliga förklaringen tror huvudpersonen är att någon granne upptäckt katten hängandes i trädet och att denne slängde in katten i det brinnande rummet för att väcka honom. Sedan kom katten att brinna upp mot väggen vilket etsades fast som en avbild. Denna episod av novellen är nog den mest otroliga och det främsta beviset för att övermänsklig verksamhet försiggår.

Därefter börjar han sakna en katt vid sin sida och försöker finna någon att ersätta den gamla med. På krogen finner han en svart katt som är identiskt lik den gamla, men med den skillnaden att han har vit päls på delar av halsen. Ju mer tiden går desto mer föreställer det vita pälsområdet en snara.

Efter eldsvådan har huvudpersonen och hustrun bosatt sig i källaren. En dag när de båda går ned i källaren är den svarta katten som vanligt med sin husse och är så närgången att han snubblar och så när faller ned på golvet. Då återväcks hans stora argsinthet och han riktar ett slag mot katten med sin yxa. När hustrun hejdar honom mitt i slaget lyfter huvudpersonen i stället yxan mot hustrun och sätter eggen mot hennes huvud. För att dölja sitt brott väljer han att mura in henne i källarväggen.

Novellen är skriven i jagform, till och med som om att författaren själv har varit med om novellens innehåll, och som läsare uppfattar man händelseutvecklingen utifrån huvudpersonens perspektiv. Men trots det får man som läsare ingen sympati för mannen, snarare tvärtom. Och hans öde känns som helt rättvist.

Huvudpersonen är helt övertygad om att det är den svarta katten som spökar och genom sin list har försatt honom i olycka, både vad gäller mordet på hustrun och avslöjandet av hans hemlighet som han noggrant har murat in i väggen. Men han avvisar inte helt möjligheten, åtminstone inte i början, att allt är en slump. För allt som händer skulle kunna ske utan någon medveten avsikt bakom resultaten. Det kan lika gärna vara huvudpersonens dåliga samvete som gör att han avslöjar sig för poliserna. Men samtidigt är alla händelser sammantaget så otroliga att det inte verkar sannolikt att allt är en slump.

Att katten är svart är nog ingen slump utifrån författarens perspektiv eftersom det traditionellt sett anses betyda otur att se en svart katt. Mycket av novellens atmosfär byggs upp av vidskeplig skrock, vilket gör att novellens läsare lätt dras till den mer övermänskliga tolkningen av händelseutvecklingen.

Novellen bygger upp en spänning med hjälp av mystik och alkoholens dimmor och ger fler olika tolkningsmöjligheter. Men samtidigt är novellen ganska endimensionell då det är svårt att känna en minsta lilla sympati för huvudpersonen. Denna förenkling drar ned betyget ett snäpp.
Betyg 4
2012-02-10 15:42
Kort och märklig, tråkig och kändes ofullständig. Ingen berättelse som väckte något hos mig, ingen bestående känsla, bara "jaha, det var den". I och för sig kan den tänkas ha bottnar gällande alkohol eller det faktum att kärlek och hat är så nära besläktade att beteendet kan slå över väldigt fort, men det är fenomenet i sig jag kan tycka är intressant, för jag kan inte påstå att Poe uttryckte detta varken särskilt spännande eller skrämmande.
Betyg 1
2018-10-25 10:15
den var väldigt bra första gången jag läser en av hans novell
Betyg 4Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Den svarta katten
Liknande böcker:
Noveller
 T. Hadley
Det är från polisen
 J. Broberg
Jag säger det ni tänker
 C. Sittenfeld
Brist
 A. Schulze
Huset Araucaima
 A. Mutis
Staden
 E. Neander
Än skyddar natten
 A. Lihammer