bokrecensioner boktips

Noveller

Författare: Tessa Hadley
Genre: Novellsamling
Ämnesord: psykologi, kärlek, kultur, vardag
Utgivningsår: 2021
ISBN: 9789146236238


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen
Medelbetyg: 4 (1 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Noveller :
2021-05-09 20:22
En samling utvalda noveller, ett slags "best of..." från den skickliga Tessa Hadleys penna, skrivna mellan 2007 -2017. Alla handlar om kvinnor som hamnar i en avgörande situation i livet. Men händelsen innebär inte en vändpunkt eller en drastisk förändring. De fortsätter ungefär som tidigare. bara en erfarenhet rikare. Denna lågintensiva dramatik, att det vardagliga rubbas men inte raseras, är bokens styrka. Ett annat stort plus är oförutsägbarheten, något mycket ovanligt och värdefullt för en van läsare, De flesta noveller har faktiskt ett slut, de hänger inte i luften som i så många moderna noveller. Det som hela tiden kommer för mig vid läsningen är ordet osentimentalt, det karaktäriserar alla berättelserna. Om det finns någon dramaqueen är det bland bifigurerna, kvinnorna känns jordnära och utrustade med ett sunt förnuft. Hadley påminner lite om en Londonversion av Gerda Antti, fast utan hennes samhällskritik.

Några noveller att nämna är Ett bortförande, om en ung tjej som mot bättre vetande men helt frivilligt följer med några okända killar. Det går som vi befarar, men ändå inte. Andra höjdpunkter är Flygresan, om en syskonkonflikt där en sidensjal spelar en väsentlig roll, och Erfarenhet, om en nyskild kvinna som får låna en lägenhet och blir besatt av ägarinnans före detta pojkvän.
Novellerna är genomgående av hög men lite skiftande kvalité och jag kan verkligen rekommendera boken till alla oss som älskar moderna noveller och inte kräver våld och mord på var och varannan sida!

Betyg 4Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Noveller
Liknande böcker:
Man kan inte hindra et..
 C. Castillon
Jag säger det ni tänker
 C. Sittenfeld
Brist
 A. Schulze
Huset Araucaima
 A. Mutis
Den gula tapeten
 C. Perkins Gilman