bokrecensioner boktips

Var finns Mr. Goodbar?

Originaltitel: Looking for Mr. Goodbar
Författare: Judith Rossner
Genre: Roman
Utgivningsår: 1978
ISBN: 9781476774725


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

Theresa har som barn lidit av polio. Som vuxen har hon inga fysiska defekter men tycks lida av ett slags känslokyla i sitt förhållande till män och blir en mansjägare. Detta uteliv blir till sist hennes död.
Medelbetyg: 4 (1 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Var finns Mr. Goodbar? :
2024-04-08 17:47
Baserad på en verklig händelse.
En våldsam man planerar att mörda sin fru som separerat från honom. Tillsammans med sin homosexuella rumskompis går han på den aningen sjaskiga baren Mr. Goodbar där han träffar en kvinna som han följer med hem. Efter avslutat samlag vill kvinnan att han ska gå sin väg, men mannen fattar istället agg mot henne och slår ihjäl henne. Kvinnan vars namn var Theresa riskerar att enbart bli ett fall i statistiken av mördade kvinnor. Men vem var hon egentligen?
Det här är hennes berättelse där man som läsare får följa henne genom en barndom präglad av sjukdomar såsom polio och skolios med långa sjukdomsvistelser därtill som fått henne i vuxen ålder att sky läkare och sjukhus som pesten. Hennes möte med en äldre lärare som blir hennes första älskare och som lämnar henne kall och oberörd. Hon blir så småningom själv lärare och träffar James, en vänlig och trygg man som vill gifta sig med henne. Men hon saknar den sexuella spänningen hon finner av att ragga på Mr. Goodbar med James och dessutom känner hon sig sårbar med honom. Som om han kommer innanför skalet på vem hon i själva verket är men inte vill vara.
Hon vill vara en sexuellt frigjord ung självständig kvinna som ingen ska sätta sig på- men inom henne råder tvivel och osäkerhet.
Hon blir brutalt mördad, ihjälslagen med en lampkrona mot huvudet.
Det här hennes berättelse. Hur kunde det gå så fel? Har samhället en del av hennes brutala död att göra?
Att en gammal okänd sliten bok av en för mig lika okänd författare kan visa sig vara så engagerande. Att jag som läsare redan från början vet hur det hela ska sluta, var en annorlunda vinkel. Men så är den ju också baserad på en verklighet händelse.
Judith Rossner (1935-2005) skrev sammanlagt tio romaner under sin livstid. Av vad jag förstår ska det finnas ytterligare tre böcker som översatts till svenska.
Den här boken har också filmatiserats 1977 med Diane Keaton i huvudrollen. En filmatisering som Rossner själv ska ha avskytt.
Jag blir nyfiken på att läsa mer av henne!
Betyg 4Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Var finns Mr. Goodbar?
Liknande böcker:
Bedårarna
 S. Eklund
Mitt liv som man
 P. Roth
Jävla karlar
 A. Walden
Färden till västern
 W. Cheng'en
Rakbladstårar
 S. Cosby
Silverviken
 J. Moyes
Studie i mänskligt bet..
 L. Anderssom