bokrecensioner boktips

Isrosor och spisrosor

Författare: Gun Ninnisdotter
Genre: Roman
Utgivningsår: 1992
ISBN: 9789188144089


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

Denna roman är Gun Ninnisdotters tredje bok. Där lär vi känna Anna och Ninni. En kvinnohistoria som inte berättats förut, om obändig kamp mot myndigheter och rättsövergrepp, om fattigvård och barnhem.

Medelbetyg: 5 (1 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Isrosor och spisrosor :
2023-09-17 14:55
En otroligt stark, gripande, viktig och rent av hemsk bok att läsa. Om ett fattig-Sverige, där kvinnorna stod längst ner i hierarkin.
Anna Johansson, en alldeles vanlig kvinna som faller i olycka när hon blir gravid med en gift man och föder dottern Ninni.
Anna försöker vara en självständig kvinna som klarar sig själv, hon har en liten kvarterskrog, tjänar egna pengar, anställer en barnflicka åt Ninni och umgås med sin goda vän Gro som hyser egna, förbjudna känslor för Anna.
När Anna träffar en ny man som visar sig både vara alkoholiserad och våldsam som hon får två till döttrar med, börjar mardrömmen för henne på allvar.
De kommande levnadsåren är ångestfyllda och panka. Staten och olika myndigheter visar sig vara hennes värsta fiender. Och för dottern Ninni så verkar det inte heller gå bättre.
Jag blir så väl berörd som extremt upprörd under läsandets gång. Och att den är så autentiskt skriven, gör det till en ännu större läsupplevelse för mig.
En annan författare skulle kunna dra ut den här berättelsen på en 400 sidor, men Ninnisdotter lyckas fylla 180 sidor där varenda mening är laddad. Jag blir åter igen riktigt imponerad av hennes författarkonst och kan varmt rekommendera den här liksom hennes andra böcker.
Toppbetyg!
Betyg 5Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Isrosor och spisrosor
Liknande böcker:
Eldsjäl
 A. Åhman
Ett litet bo
 I. Edelfeldt
Bombay Take away - Ind..
 M. Mendel Westberg
Eldens tid och isens d..
 E. Eriksson
Stormberget
 L. Marklund
Bedårarna
 S. Eklund
Mitt liv som man
 P. Roth
Jävla karlar
 A. Walden
Färden till västern
 W. Cheng'en