bokrecensioner boktips

Hon kom en måndagsmorgon

Författare: Kristina Widman
Genre: Roman
Utgivningsår: 1970


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

Roman om Marie Hössle, 63 år, f. d. diplomatfru från Finland, som virvlar in på ett svenskt kontor. Hon fängslar sin omgivning med att berätta om sitt liv, men blir borta en dag och efterlämnar en känsla av skuld.

Medelbetyg: 5 (1 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Hon kom en måndagsmorgon :
2022-12-04 03:12
En av de där många böcker som stått oläst i min bokhylla i hur många decennier??? Och som jag aldrig ens tagit mig tid att läsa vad den handlar om. Och så visar det sig vara en första klassens pärla när jag av en ren slump väl började läsa den.
Bland kontorister och chefer i huset någonstans i Stockholms innerstad går livet sin gilla gång. Ingenting händer utöver det vanliga. Men så en dag, en måndagsmorgon träder den färggranna, kroniskt babblande, Marie Hössle in som den nya kontoristen. 63 år gammal, från Finland, tidigare rik diplomathustru, nu fattig. Hon börjar prata med sina nya arbetskamrater, samt chefer och städerskor. Hon berättar om sitt liv, sina relationer, om sin mycket "riiiika" dotter, Tamara, om sina inneboende, uppväxtåren i Helsingfors etc. Hon pladdrar på dagarna igenom, lite likt en papegoja. Kerstin, Boel och de andra kontoristerna tycker först att hon är en energitjuv och hur mycket sanning finns det i det hon pladdrar på om? Men mycket snart blir Marie ljuspunkten på kontoret, den som piggar upp det ganska tråkiga arbetet. Marie kan nämligen slänga ur sig vad som helst. För den mycket yngre byråchefen förklarar Marie tidigt att hon skulle gärna ha honom som älskare om hon enbart var några år yngre, han har ju sådana "förtjusande" ögon. Och hon har ständigt ekonomiska svårigheter- men hon måste ju ändå ha äkta champagne och räkor.
Och så fortsätter dagarna i flera månader framöver där Marie ständigt befinner sig i "händelsernas centrum".
Men så en dag kommer hon inte till jobbet. Flera dagar går och ingen Marie.
Vart har hon tagit vägen? Har hon rest till Indien? Hon har ju låtit sätta in en kontaktannons i en indisk tidning, sökande en rik indisk man. Eller är det något annat som är i görningen? Det finns nämligen ett mörker under Maries sprudlande yttre fasad. Vad kan ha hänt henne?
En fantastiskt bra tragikomisk berättelse med underbara replikskiftningar och med en mycket intressant huvudkaraktär. Det visar bara vilka pärlor som kan stå där, dammiga och bortglömda längst in i bokhyllorna.
Kristina Widman (1929-2018), en författare jag tidigare helt missat, släppte 9 böcker mellan åren 1957-2014. Hon arbetade också på Stockholms stadsbibliotek mellan 1951-1961. Jag blir riktigt nyfiken på att läsa mer av henne!
Toppbetyg!
Betyg 5Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Hon kom en måndagsmorgon
Liknande böcker:
Norna
 G. Nilsson
Vitt slödder
 C. Rydberg
Sanatoriet
 S. Pearse
Renegater
 K. Östergren
En gentlemans egendom
 C. Gaskin
Norna - Gäst
 J. Jensen
Kråknatten
 B. Spong
Andromeda
 T. Bohman
Livbåt nr 2
 M. C Banning