bokrecensioner boktips

Valborgsmässoafton på Nytorps gärde

Författare: Gunnar Nirstedt
Genre: Roman
Utgivningsår: 2020
ISBN: 9789178935031


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

"Ville man kunde man jämföra med vissa av Alice Munros novellsamlingar. ( ) Driften att göra etiketteringar av den sorten visar sig dock bara när man lägger ifrån sig boken. Under läsningen finner jag mig ständigt fångad i det aktuella kapitlets absoluta nu. Ett mäktigt både väldigt lokalt och helt gränslöst bygge." Therese Eriksson, Svenska Dagbladet

Romanen utgår från att läsaren varken är korkad eller ytlig. En politiskt och historiskt medveten Stockholmsskildring. Vilken debut! Jag är tacksam." Gordana Spasic, Göteborgs-posten Läsaren får en känsla av att författaren ger av sig själv utan att hålla tillbaka. Här är berättandet viktigare än berättelsen, men som han berättar. BTJ

Författaren är smått virtuos på att anpassa sitt språk efter de olika figurerna. Aftonbladet

"Författaren får möjlighet att frilägga de djupa, existentiella och vibrerande livsskikt som vi kan ana finns under de vardagstriviala ytmönstren. Gunnar Nirstedts språk lever och skiftar lyhört." Borås tidning

Klockan sju på kvällen ska Valborgsbrasan traditionsenligt tändas på Nytorps gärde i Stockholms södra förorter. Scoutpatrullen ska tåga in med fanor och facklor. Marknadstälten är resta, scenen står färdig. I Hammarbyhöjden, Björkhagen, Kärrtorp och Dalen börjar man röra sig mot det stora fältet redan på förmiddagen, i tanken eller längs förortsgator och gångstigar.
Men det finns också de som inte kan gå dit, som inte vill gå dit eller inte vågar. Någon sitter på 7-Eleven efter en sömnlös natt, någon vakar vid en sjukbädd på äldreboendet, medan minnen och förluster tränger sig på. Gruppvis eller enskilt rör sig människor i större och mindre cirklar; somliga omvägar går långt tillbaka i tiden, somliga till helt andra ställen.
Valborgsmässoafton på Nytorps gärde är en stort upplagd roman om ensamhet och gemenskap, statiska tillstånd och platser för förändring.

GUNNAR NIRSTEDT, född 1965, är bosatt i Stockholm och Borghamn. Valborgsmässoafton på Nytorps gärde är hans första roman.
Medelbetyg: 3 (1 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Valborgsmässoafton på Nytorps gärde :
2022-06-15 21:08

Nirstedt skildrar i sin roman ett myller av personer i olika faser i livet, där den röda tråden utgörs av människans känsla av ensamhet och främlingskap för omvärlden. Under loppet av en valborgsmässoafton får vi lära känna en grupp människor i Hammarbyhöjden vars vägar ibland korsas när de är mitt uppe i sina liv.

Varför ska det vara så svårt att samexistera undrar jag ofta när jag läser boken? Såväl jag och personerna i romanen ser på sina jämlikar utifrån deras bristande karaktär. Den andre ter sig vämjelig, väcker nästan någon form av avsmak med sina karaktärsdrag, med sina sätt att se på världen, med någon inneboende egenskap som hon är (o)medveten om. Inom mig väcks en sorg över hur denna syn på andra befrämjar en ensam tillvaro som vi ändå försöker fly undan. Ensamhetens paradox - att inte vilja vara ensam så länge det är under förutsättning av rätt form av gemenskap och utan något som skaver i denna relation.

Avsaknaden av ljusglimtar gör den nästan onödigt dyster och lämnar något av en bitter eftersmak. Den tecknar relationer som utmattande, mörka och gör ingen ansats till att förklara för varför vi överhuvudtaget eftersträvar något som knappt skänker någon glädje. För det måste väl finnas någon anledning till varför vi vill vara med andra? Eller?
Betyg 3Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Valborgsmässoafton på Nytorps gärde
Liknande böcker:
Andras vänner
 L. Moriarty
Flykten
 S. Scarrow
Sabbaths teater
 P. Roth
År månader dagar
 Y. Lianke
Världen utan dig
 J. Santopolo
Månskärans stad
 B. Plain
Je m'appelle Agneta
 E. Hamberg
Barnen i Auschwitz
 O. Kraus